Osijek
U POVODU 30. OBLJETNICE OSNIVANJA 106. BRIGADE

Izložba fotografija "Neuništivi grad - da se ne zaboravi"
Objavljeno 6. prosinca, 2021.

U povodu 30. obljetnice osnutka osječke 106. brigade ZNG RH, u petak je u galeriji Waldinger u Tvrđi svečano otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom "Neuništivi grad - da se ne zaboravi".

 

Kako je istaknuo dopredsjednik Udruge 106. brigade, Dubravko Pancić, ovo je treća izložba fotografija koje svjedoče o obrani Osijeka, a sve je krenulo od ideje za osnivanjem muzeja Domovinskog rata. Kako bi na neki način tome pridonijeli, branitelji su odlučili prikupiti što veći broj fotografija iz privatnih zbirki.

- Savjetovali smo se s poznatom osječkom fotografskom obitelji Topić na koji način bismo to mogli učiniti i oni su fotografije prenijeli u digitalni oblik. Poslije ćemo ih predati Muzeju Slavonije na čuvanje, u nadi da će one biti osnovica budućeg muzeja Domovinskog rata - rekao je uoči otvorenja izložbe Pancić.

 

Kako je obljetnica u znaku broja 30, toliki je i broj fotografija koje je među njih stotinjak izabrao Domagoj Topić. Većina je njih izložena prvi put i dio je privatnih zbirki branitelja. Mnogi će Osječani, svjedoci ratnih vremena, prepoznati neke od lokacija na fotografijama i zasigurno neće ostati ravnodušni, jer svaka od njih priča je za sebe.

- Kada smo razmišljali o konceptu izložbe, htjeli smo da to bude jedna cjelina koja će pričati priču, međutim, ovdje smo doživjeli nešto drugo, a to je da svaka fotografija koja se ovdje nalazi ima svoju priču. Većina fotografija do sada nije viđena, a autori su uglavnom ljudi koji su bili u prvim redovima bojišnice, koji su imali priliku zabilježiti te trenutke. Same po sebi fotografije su dokument vremena u kojem su nastale, a ovdje možemo reći da su one s vremenom dobile na vrijednosti, jer kako vrijeme odmiče, ratna tematika se mijenja, a mijenja se i pogled na fotografiju te ona postaje sve vrjednija - istaknuo je Topić, koji je priznao da je selektiranje fotografija za izložbu za njega bilo vrlo emotivno.

 

- U ono vrijeme završavao sam osnovnu školu, no dobro se sjećam slika iz medija. Gledati iznova te dečke s bojišnice i sjetiti se tih trenutaka bilo je vrlo emotivno i moram reći da mi je bilo veliko zadovoljstvo i čast napraviti ovu izložbu s gospodinom Pancićem. Što se tiče samih fotografija, bitno je naglasiti da njihovim autorima fotografiranje nije bilo primaran posao, ali su nam otkrili jedan potpuno drugačiji pogled na ratna događanja prije 30 godina - rekao je Domagoj Topić.

 

Otvorenju izložbe nazočili su zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i zamjenik župana Mato Lukić. Izložba će biti otvorena do kraja tjedna, a radno je vrijeme galerije Waldinger od 17 do 20 sati (utorak - nedjelja) te subotom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.

I. Alilović

SLIKE I U NAMA


- Ove fotografije u meni bude emocije i vraćaju me 30 godina unatrag. Kao pripadnik 106. brigade sjećam se svih ovih slavnih događaja i mislim da svi koji smo bili u to vrijeme u Osijeku nosimo slične slike u sebi. Drago mi je da se na ovaj način čuva uspomena na te dane, da generacije koje dolaze mogu vidjeti ovaj pravi dokaz vremena - rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Najčitanije iz rubrike