Zdravlje
EMOCIONALNI RAZVOJ DJECE

I sasvim male bebe prepoznaju humor kroz igru
Objavljeno 6. prosinca, 2021.
Novorođenčad humor može prepoznati najranije s navršena četiri tjedna

Do kraja šestog mjeseca dijete izražava sve primarne emocije - ljutnju, strah, radost i tugu, te prepoznaje osnovna emocionalna stanja majke. Već u dobi od tri mjeseca dijete reagira na ton kojim mu se obraća odrasla osoba, a sa sedam mjeseci povezuje ton glasa i izraz lica za razumijevanje osnovnog emocionalnog stanja odrasle osobe.



Prve emocije koje dijete izražava reakcije su ugode ili neugode. Pozitivno emocionalno stanje izražava se smiješkom, gugutanjem, pozornim gledanjem. Neugodno emocionalno stanje izražava se plačem, mrštenjem, izrazom gađenja. Već u tom vrlo ranom razdoblju razvoja stvara se interakcija djeteta s njegovom okolinom. Ono je u stanju reagirati na ton kojim mu se obraća odrasla osoba. U novorođenčadi se smisao za humor razvija tijekom prvog mjeseca, a najranije ga prepoznaje s navršena četiri tjedna, rezultati su novog istraživanja britanskih znanstvenika. Svrha studije bila je istražiti "na koji način humor pridonosi razvoju kognitivnog funkcioniranja u sasvim male djece", objasnili su znanstvenici. Globalno istraživanje provedeno na otprilike 700 djece pokazalo je da bebe najranije prepoznaju humor s navršena četiri tjedna, a otprilike polovina novorođenčadi događaje oko sebe počinje doživljavati smiješnima u dobi od dva mjeseca.

Studijja je pokazala da i sasvim male bebe uspijevaju prepoznati različite oblike humora kroz igru utemeljenu na aktivnostima poput škakljanja, igre skrivača, pravljenja grimasa ili kada im se netko obraća "neobičnim" glasom. Znanstvenici su utvrdili i da bebe mlađe od godinu dana uživaju u promatranju reakcije ostalih ljudi oko sebe. Veseli ih, primjerice, kada uoče da se netko uplašio. Također su došli do zaključka da je dvogodišnjacima zanimljiv takozvani besmisleni humor, poput rečenice "Pas je rekao muuuu." i sličnih, a trogodišnjaci vole igre riječi, trikove, ali i pogrdne riječi i psovke.

Utvrđeno je i da je za razvoj smisla za humor u djece ključna socijalizacija, koja istodobno može pridonijeti poboljšanju njihovih ostalih kognitivnih sposobnosti, poput razvoja mašte. Rezultati studije upućuju na to da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine. S obzirom na univerzalnost i značenje humora u brojnim aspektima života djece i odraslih, važno je razviti načine koji će pomoći da se utvrdi kako se humor isprva razvija, a sve da bismo i nadalje mogli razumjeti ne samo pojavu humora kao takvog nego i kako humor pomaže mladima kada je posrijedi mentalno zdravlje. Između osmog i devetog mjeseca dijete svjesno traži podatke o emocionalnom stanju majke, kao uporište za vlastito ponašanje i vlastite emocionalne reakcije.



Jasminka Knežević
Istraživanje je utvrdilo da je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine

Najčitanije iz rubrike