Zdravlje
I ZA SPORTAŠE

Biljna hrana smanjuje upalne procese
Objavljeno 6. prosinca, 2021.

Podatci iz ankete međunarodne V-oznake iz 18 europskih zemalja pokazali su da su biljni pripravci poput bjelančevina graška, riže ili krumpira izrazito privlačni potrošačima proizvoda sportske hrane, bjelančevina i raznih drugih dodataka prehrani. U uzorku od 18.000 potrošača takvih proizvoda ispitano je i 1000 Hrvata. Potrošači diljem Europe žele raznovrsne i biljne sastojke u funkcionalnoj sportskoj prehrani. Sve veća potražnja potrošača pridonijela je dobroj zastupljenosti megatrenda biljne hrane na tržištu kao alternative mesu i mliječnim proizvodima. O popularnosti biljnih bjelančevina govori i činjenica da sve više profesionalnih sportaša otkriva kako je prehrana bez životinjskih proizvoda poželjna i ključna za poboljšanje njihovih izvedbi i održavanje vrhunca sportskog uspjeha. Jedan od njih je i osobni trener i nutricionist biljne prehrane Marko Samardžija, koji je prije pet godina iz svoje prehrane izbacio meso, mlijeko i jaja: "U dalekoj prošlosti nutricionisti su vjerovali da biljne bjelančevine imaju manju hranjivu vrijednost od životinjskih. No ta teza odavno je opovrgnuta. Biljni proteini imaju jednaku apsorpciju kao i životinjski, a i masti i ugljikohidrati vrlo lako unose se biljnom hranom. Kilaža i mišićna masa ovise o kalorijama, snu, treningu i unosu, a ne podrijetlu bjelančevina. Osim toga, biljna hrana donosi golemu dobrobit za probavni i krvožilni sustav te smanjuje upalne procese u organizmu, što sportašima i rekreativcima omogućava brži oporavak i manji rizik od ozljede. Štoviše, biljna hrana općenito je zdravija i štiti od najopasnijih bolesti današnjice. Dobra je i za zdravo mršavljenje i postizanje odlične forme."



Europska vegetarijanska oznaka jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) već više od 20 godina dodjeljuje proizvodima u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, odnosno uslugama koje se u skladu s njom pružaju. Ne jamči samo da je određeni proizvod veganskog ili vegetarijanskog sastava nego i potvrđuje da je proizvodnja tog proizvoda u skladu s veganskim i vegetarijanskim etičkim načelima. J.Kn.
Možda ste propustili...

NALAZI SPIROMETRIJE

Test plućne funkcije

PREVENCIJA MEDICINSKA REHABILITACIJA DIO TURISTIČKE PONUDE

Turizam koji podržava imunitet

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZDRAVSTVENI TURIZAM

Osječko-baranjska županija kao "destinacija zdravlja" povezuje zdravstvo i turizam

2

VEGANI IMAJU 73 POSTO MANJE ŠANSE ZA TEŽI OBLIK KORONAVIRUSA

Povrće, voće i mahunarke izvor antioksidansa koji smanjuju rizik od respiratornih infekcija

3

PREVENCIJA MEDICINSKA REHABILITACIJA DIO TURISTIČKE PONUDE

Turizam koji podržava imunitet