Zdravlje
SUPERHRANA

Šalica toplog kakaa za opuštanje od napetosti
Objavljeno 6. prosinca, 2021.
Kakao sadržava mnoštvo kemijskih tvari koje vrlo povoljno utječu na zdravlje
Kakao maslac najpoznatiji je u prehrani, ali je poznat i u kozmetici. Omekšava suhu kožu te se rabi u liječenju oštećene i suhe kože, protiv bora (oko očiju, usana, na čelu). Pomaže i u liječenju opeklina, ispucale kože i usnica, svraba, strija i općenito u sprječavanju starenja kože.

Plod stabla kakaa najčešće se koristi za dobivanje kakao praha i čokolade, a sama biljka podrijetlom je iz tropskih krajeva Južne Amerike. Cijeli je plod kakaa jestiv. Svaka sjemenka ima do 50 % masnoće od koje se izrađuje kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. Bolje je uvijek birati čisti, organski kakao i uživati u njegovim blagodatima jer u procesu proizvodnje čokolade kakao gubi svoja ljekovita svojstva. Kakao prah nastaje drobljenjem kakao zrna i uklanjanjem masti, tj. kakao maslaca. Zrna se također prže prije nego što se melju kako bi se dobio kakao koji svi poznajemo. Kakao štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, regulira razinu šećera i kolesterola, štiti od bolesti srca i krvnih žila i odličan je izvor željeza.

Kakaovac je trajna biljka visine od sedam do dvadeset metara s kožastim produženo jajastim listovima. Crveni cvjetovi izbijaju iz kore stabla, stabljike ili iz pazušca listova u čupercima. Plod je boba u razvoju smeđe do žute boje, a kad sazri, crvene je boje. U plodu je sjemenka slična grahu, smještene su u više redova. Kakaovac se uglavnom uzgaja plantažno, a u prirodi najviše raste na području rijeke Amazone. Skupljaju se sjemenke kakaovca, koje se obrađuju sušenjem ili prženjem i tako obrađene postaju slatke i tamnocrvene, a njihovim se mljevenjem dobiva prah koji nazivamo kakao. Kakao potiče bolje pamćenje i koncentraciju, smanjuje opasnost od srčanog udara i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Poznato je da sadržava više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje. Iznimno je bogat antioksidansima, koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite organizam od bolesti i slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja. Sadržava najvišu koncentraciju antioksidansa, i to u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu.

U Europu dolazi početkom 15. stoljeća pod nazivom "lješnjaci čudna izgleda", donosi ga Christopher Columbo. U 16. stoljeću kakaovac dolazi u Španjolsku, gdje se prerađuje u kakao, te se širi Europom. Njegovo ime theobroma cacao znači hrana bogova, a dobio ga je po švedskom botaničaru Linneu. Kakaovac je danas po svom sastavu najvrjednija namirnica te ju s pravom nazivaju superhranom. Sirova sjemenka danas se rabi u prehrani sirovom hranom, posebno u pripremi slatkih delicija. Zbog svoje velike nutritivne vrijednosti nezaobilazna je namirnica u toj vrsti prehrane.

Sjemenke kakaa sadrže proteine, masnoće, ugljikohidrate, vitamin E, kalij, fosfor, željezo, magnezij, kalcij, cink, krom, mangaa, bakar, teobromin (neurostimulans koji opušta mišiće plućnih krila), triptofan, potreban mozgu za proizvodnju neurotransmitera serotonina. Danas se kakaovac - kakao, koristi u liječenju kao jak antioksidans jer otklanja štetna djelovanja slobodnih radikala i čini dobru prevenciju. Istraživanja su potvrdila da su sastojci kao što su teobromin i teofilin protuastmatični spojevi, zaustavljaju grč bronha i djeluju opuštajuće kod depresije, napetosti, uzbuđenja, zabrinutosti i sličnih stanja. Kakao ima i svojstva protiv HIV-a, djeluje antikarcenogeno, dobro djeluju na srce (pri uznemirenom srcu, za okrepu), uravnotežuje visoki tlak, stimulira rad bubrega i jače izlučivanje mokraće, uravnotežuje šećer i masnoće u krvi, pomaže pri alopeciji, ublažava reumatizam i liječi mnoge bolesti kože.

Kakao maslac odličan je za njegu tijela, masažu, balzame za usne i kožu. Koži daje glatkoću i sprječava isušivanje.

Jasminka Knežević
Sadržava najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu

Topi se na temperaturi tijela
Ulje kakaovca, koje se dobiva iz sjemenki, prirodno je sredstvo koje se koristi u liječenju kožnih bolesti jer je poznato da je topivo, kao i maslac, na temperaturi čovjekova tijela. Velika nutritivna vrijednost tog potpuno prirodnog proizvoda iznimna je za cijeli organizam te se preporučuje kao ljekovita namirnica kod kašlja, povišenog kolesterola, alopecije, oslabjelog organizma.

Čokolada s višim postotkom kakaa
Kakao je u divljem obliku danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda, na visini od 200 do 400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco. Prvi europski susret s kakaom imao je Christopher Columbo, a u obliku napitka stigao je početkom 16. stoljeća. Kakao sadržava dopamin i serotonin, odnosno hormone sreće. Po mogućnosti uvijek birajte čokoladu koja ima najviši postotak kakaa.

Štiti kožu od hladnog zraka
Kakao maslac možete rabiti nakon sunčanja ili tuširanja, kada je koža vlažna i topla. Maslac se umasira u kožu da se upije. Odličan je za upotrebu ljeti, ali i zimi, kada je koža izložena ekstremnim uvjetima. Kako maslac odličan je izbor za lice, pogotovo kada je riječ o njezi lica koje je izloženo ekstremnim vremenskim uvjetima (sunce, vjetar, hladan zrak).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike