Novosti
OBITELJSKI LIJEČNICI I CIJEPLJENJE

Miklić: Cijepila sam stotinjak osoba, to odlično funkcionira
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Ima liječnika koji smatraju da su preopterećeni i da trpe druge obveze prema pacijentima

Otkako je započelo cijepljenje trećom i booster dozom cjepiva protiv COVID-19, brojne su dvojbe na relaciji domovi zdravlja - cijepni punktovi, a o čemu su posvjedočili neki pacijenti koji žele primiti treću dozu i kandidati su za to, ali to nisu i ne mogu učiniti.Narudžbe


Prema njihovim tvrdnjama, neki obiteljski liječnici ne žele cijepiti trećom dozom u svojim ambulantama, ali pacijente ne naručuju ni na punktove. Bilo je i onih koji su svoje pacijente poslali na punkt onoga dana kad je na rasporedu treća doza, ali bez naznačenog točnoga vremena, zbog čega su morali čekati i nekoliko sati. Poznato je to osječkoj liječnici obiteljske medicine, dr. med. Karolini Miklić, koja je nakon jednog takvog svjedočenja svoje pacijentice odlučila cijepiti trećom dozom u svojoj ambulanti.

"Pacijenti su mi se žalili da ondje dugo čekaju i jedna mi je pacijentica rekla da vremena ima, ali ne i noge, aludirajući na dugo čekanje bez mogućnosti da se negdje odmori. Kako su u mojoj ordinaciji uglavnom osobe starije dobi, odlučila sam naručiti doze Pfizera i započela sam s cijepljenjem svojih pacijenata u ambulanti. Svojim pacijentima kažem točno vrijeme dolaska i naručim ih za onoliko koliko doza imam, da ne trošim uzalud cjepivo, i to sve odlično funkcionira", kaže dr. Miklić, dodavši da je liječnicima u srijedu stigao dopis o pošiljci dodatnih doza Pfizera. Do sada je, kaže, u svojoj ordinaciji cijepila trećom dozom više od stotinu pacijenata i tvrdi da je to izvedivo unatoč ostalim obvezama poput pregleda pacijenata, cijepljenja protiv gripe i ostalih razloga zbog kojih joj pacijenti dolaze u ordinaciju.

"Ta mi je pacijentica otvorila oči i tad sam odlučila da ću mojim pacijentima pomoći te da ću im omogućiti cijepljenje u mojoj ordinaciji. Činjenica je da ostajem duže na poslu jer u prvome redu pacijenti moraju čekati 15 minuta nakon cjepiva moguću reakciju. Mi liječnici upali smo u, rekla bih, vakuum-prostor između cjepiva protiv gripe, jer smo polovinu pošiljke doza dobili, a drugu čekamo i za to vrijeme ja cijepim svoje pacijente trećom dozom protiv COVID-19", kaže liječnica Miklić.

S druge strane, voditeljica obiteljske medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, dr. med. Dunja Ljubičić, kaže kako liječnicima program ne "izbacuje" slobodne termine za cijepljenje na punktovima, a što je razlog zašto pacijenti tvrde da ondje nisu ni poslani. Nemogućnost naručivanja preko programa, a koji nisu isti kod svakog liječnika, kaže naša sugovornica, pokazala je da ili cjepivo za booster dozu još nije stiglo ili su termini zauzeti. Mišljenja je da u ordinacije liječnika obiteljske medicine trebaju dolaziti samo teško pokretne osobe, no oni koji mogu hodati i zdravi su, kaže, trebali bi doći do punktova.

"Na punktovima nema miješanja onih koji čekaju dozu s bolesnima, a u našim ordinacijama mi s bolesnima radimo. Jako je puno dijagnosticiranih kroničnih bolesti, karcinoma, pa i brojnih drugih dijagnoza i ljudi koji ih imaju također nas trebaju. Ako me pitate za rad subotom, odnosno cijepljenje, znam da liječnici svoje radne subote koriste za cijepljenje svojih pacijenata. No, ipak sam za klasifikaciju onih koji se trebaju cijepiti kod nas, a koji na punktu", zaključuje ova liječnica, naglašavajući problem otvorenih bočica cjepiva koje u slučaju nedovoljnog broja pacijenata mogu propasti. Ističe da je pritisak na obiteljske liječnike prevelik i da je stoga potrebno omogućiti informatičku podršku, odnosno program naručivanja u određeno vrijeme na punktovima, osim teško bolesnih osoba.

Preporuke


Kad je u pitanju vrsta cjepiva, dr. Ljubičić kaže da se za treće doze koriste cjepiva Pfizer i Moderna, a koje mogu primiti i osobe koje su primile prve dvije doze Astrazenece.

"Nama su bitni baš ti pacijenti, jer su se oni cijepili Astrazenecom na samome početku procesa cijepljenja i već je od toga prošlo šest mjeseci. Pacijenti koji su cijepljeni cjepivom Janssen ne trebaju se žuriti. Inače, preporuka je da i treća doza cjepiva bude iste vrste kao prve dvije, osim Astrazenece, a za Janssen će tek ići preporuke", pojašnjava dr. Ljubičić.

O preporukama, odnosno uputama za cijepljenje trećom dozom, prema riječima Dragice Pavlović, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, Ministarstvo zdravstva se nedavno očitovalo. Liječnici obiteljske medicine, kaže, dobili su uputu da svoje starije pacijente cijepe trećom dozom u svojim ordinacijama, a nepokretne i teško pokretne u njihovu domu. Svi ostali pacijenti, ističe, isto tako trebaju se prvo javiti liječniku obiteljske medicine koji će ih na booster dozu naručiti na neki od punktova koje organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ili županijski Dom zdravlja.

“Svakom pacijentu preporučujem da se javi obiteljskome liječniku, jer ako ga on opravdano odbije, znači da nije kandidat za treću dozu. Poznato je da se booster dozom cijepe oni koji nisu preboljeli COVID-19 te je prošlo šest mjeseci od cijepljenja drugom dozom, odnosno oni koji su cijepljeni pa su potom preboljeli koronavirus, ali također s odmakom od šest mjeseci od druge doze. S obzirom na to da obiteljski liječnici imaju anamnezu pacijenta i znaju tko se smije cijepiti, a tko ne, njima se zainteresirani za booster dozu trebaju javiti. Prioritet je trenutno cijepljenje prvom i drugom dozom, no cjepivo stiže i bit će ga dovoljno za sve”, poručuje Dragica Pavlović.Marija Mihelić
57,87

posto odraslog stanovništva Hrvatske do sada je potpuno cijepljeno

2,2

milijuna osoba u Hrvatskoj cijepljeno je bar jednom dozom

VAŽNE UPUTE
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, kaže kako su u četvrtak otvoreni svi kalendari naručivanja za treće doze. “Svaki obiteljski liječnik može na njima vidjeti svoje limite, a svakako mogu i trebaju cijepiti u svojim ambulantama te tek dio svojih pacijenata poslati na punkt. Za sada ne namjeravamo otvoriti punktove samo za cijepljenje trećom dozom bez naručivanja”, rekla je Nataša Turić, pojašnjavajući to činjenicom da tada na punktovima nastaje kaos jer dolaze i oni koji trebaju primiti booster dozu, ali i oni koji ne. Stoga je potrebno da obiteljski liječnik koji vodi evidenciju svojih pacijenata, kaže ravnateljica županijskog NZJZ-a, posavjetuje i odluči tko treba primiti tu treću dozu, a tko ne. Ovaj mjesec, dodaje, dat ćemo termine cijepljenja trećom dozom onima koji su se prijavili na cijepljenje preko Nacionalnog sustava prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19. Nataša Turić kaže i to da na punktove dolaze i oni kojima do isteka šest mjeseci od cijepljenja drugom dozom nedostaje i po punih mjesec dana, a što je još jedan razlog da se treća doza ne može primiti bez znanja i potvrde obiteljskih liječnika.

Možda ste propustili...

ŠTO SU UZROCI AUTOBUSNE NESREĆE?

Četiri ozlijeđene putnice prevezene su u Poljsku

TRENUTNO JE 21 OSOBA HOSPITALIZIRANA

U VSŽ dvoje umrlo, 11 novih pozitivnih

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HRVATSKIH NOVINARA

Umro novinar Antun Masle

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u

3

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice