Novosti
PORUKA GLAVNE ZNANSTVENICE SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE

Ne treba paničariti zbog pojave omikrona
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
HZJZ: Prvi slučaj sumnje na omikron varijantu covida-19 u Hrvatskoj
Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan pozvala je u petak ljude da ne paničare zbog pojave omikrona i navela da je prerano donositi zaključke o novoj varijanti. U intervjuu za Reuters Next, Soumya Swaminathan rekla je da je nemoguće predvidjeti hoće li omikron postati dominantna varijanta koronavirusa. "Trebamo biti pripravni i oprezni, ali ne paničariti jer smo u drukčijoj situaciji nego prije godinu dana", rekla je. "Delta čini 99 posto zaraza u svijetu. Ova varijanta morala bi biti zaraznija kako bi nadmašila (deltu) i postala dominantna u svijetu. To je moguće, ali to nije moguće predvidjeti", istaknula je Swaminathan. "Moramo pričekati, nadajmo se da je blaža..., no prerano je zaključivati o varijanti kao cjelini", dodala je. Najavila je da će WHO idući tjedan sazvati globalnu grupu stručnjaka kako bi se odredili prioriteti za istraživanje omikrona. Upitana o potencijalnoj potrebi za cijepljenje booster dozom protiv koronavirusa jednom godišnje, navela je da se WHO priprema za sve scenarije.Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je ranije na brifingu UN-a u Ženevi da bi se proizvođači trebali pripremiti na moguće modificiranje svojih proizvoda. Ugur Sahin, izvršni direktor njemačke tvrtke BioNTech, koja s Pfizerom proizvodi cjepivo protiv koronavirusa, rekao je na konferenciji Reuters Next da bi tvrtka trebala moći relativno brzo prilagoditi svoje cjepivo novoj varijanti. Sahin je naveo i da bi trenutačna cjepiva trebala nastaviti pružati zaštitu od teških bolesti, unatoč mutacijama.Takeshi Kasai, šef WHO-a za zapadni Pacifik, rekao je na brifingu za medije da su cjepiva rješenje i da se graničnim kontrolama jedino može kupiti vrijeme. "Ljudi se ne trebaju oslanjati samo na mjere na granicama. Najvažnije je pripremiti se za ove varijante s potencijalno visokom prenosivosti. Trenutačno dostupne informacije sugeriraju da ne trebamo mijenjati naš pristup." Kasai je pozvao zemlje da potpuno cijepe ranjive skupine i da se pridržavaju preventivnih mjera. H

HZJZ: Prvi slučaj sumnje na omikron varijantu covida-19 u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja se na prisustvo nove omikron varijante covida-19, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost. Više informacija objavit ćemo uskoro", priopćio je HZJZ.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je Hini da je postavljena sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba te je u tijeku provjera u službenom laboratoriju.

(Hina)

Možda ste propustili...

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HRVATSKIH NOVINARA

Umro novinar Antun Masle

POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA

Dijete se utopilo u bazenu na Viru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u

3

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice