Novosti
MONOGRAFIJA O PRESS CENTRU U OSIJEKU

Međunarodni press centar - skriveni eter ratnog izvještavanja
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Dokumentarističko-istraživačka monografija "Međunarodni press centar - skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku" Gordane Lesinger predstavljena je u petak u osječkom HNK-u. Promocija je održana u povodu 30. obljetnice obrane Osijeka, a o knjizi su govorili njezin urednik, profesor Filozofskog fakulteta Goran Rem, ratni gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić, voditelj Međunarodnog press centra Mirko Volarević i autorica knjige Gordana Lesinger. U monografiji je, kroz 30-ak autentičnih i autoriziranih svjedočenja sudionika te s mnoštvom dokumenata i fotografija, prikazano značenje i uloga Međunarodnog press centra 1991. i 1992.

Nakon eskalacije ratnih razaranja brojni strani novinari pokazali su velik interes za zbivanja na istoku Hrvatske. Zbog ubrzano rastuće potrebe za distribucijom informacija na stranim jezicima Glas Slavonije, najrazvijeniji dnevni list istočne Hrvatske, angažirao je nekoliko svojih djelatnika te raspisao natječaj za suradnike u Međunarodnom press centru. Ekipa od šest članova koju su činili Volarević, Sonja Vuković, Tihomir Ravlić, Domagoj Šimić, Željko Jung i Tatjana Mioković, nakon granatiranja Hotela Osijek gdje je press centar bio smješten, seli se u osječki pothodnik. U centar su dolazili politički, vojni i civilni dužnosnici te diplomati koji su posjećivali Osijek. Lesinger je istaknula da je monografijom željela pokazati kako je svaka priča o Domovinskom ratu vrijedna pričanja. Naglasila je da je Osijek tada komunicirao na više razina i dimenzija, što je bilo važno jer je to bilo vrijeme bez digitalnih informacija. Rem je istaknuo da je press centar bilo nevjerojatno mjesto, gdje se čuvalo istinu i brinulo o njoj. Naglasio je kreativnost tih ljudi, koji su u nizu od 400 pressica sto posto živjeli život u ratnom Osijeku. "Oni su se brinuli o raskrižjima informacija iz ovoga kraja, usuprot destrukciji", rekao je.

Volarević je kazao i da ekipu nije činila samo njihova šestorka, već i 30-ak volontera. "Prenosili smo istinu, nismo htjeli ispravljati ništa. I strani dopisnici, nakon prvotne sumnje, ubrzo su shvatili da mi doista donosimo stvarnu sliku", rekao je. Kramarić je pak istaknuo kako hrvatska ratna priča, bez ovog osječkog "kamenčića", ne bi bila tako dobra. "Upravo u Osijeku se stvarala ta jezgra i postali smo poznati po internacionalizaciji sukoba", kazao je.

I.Bošnjak
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

Najčitanije iz rubrike