Regija
DRŽAVNA SMOTRA "DANI BAŠTINE I TURIZMA ZA MLADE"

Slatinski su srednjoškolci predstavili sopjanski bošpor
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
SLATINA - Srednja škola Marka Marulića Slatina ove je godine predstavljala Virovitičko-podravsku županiju na 14. smotri turističke kulture Republike Hrvatske, koja se tradicionalno održava na otoku Hvaru. Riječ je o projektu u okviru kulturno-obrazovne manifestacije Dani baštine i turizma za mlade, a koju vodi Prokultura – Opservatorij kulturnih politika iz Splita u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje iz Zagreba i hvarskim institucijama. Smotra, međutim, nije održana na Hvaru, nego je, poštujući epidemiološke mjere Nacionalnog stožera, predstavljanje radova učenika održano online, preko aplikacije Zoom.

Projekt predstavlja područje istraživanja, komuniciranja i partnerstva triju javnih politika: obrazovanja, kulture i turizma, s naglaskom na njihovoj ulozi u lokalnom razvoju. Njime se želi poticati učenike na istraživanje kulturne i prirodne baštine kao temeljnog preduvjeta izgradnje svijesti o vlastitom, lokalnom i nacionalnom identitetu, ali i poštovanje identiteta drugoga. Cilj je projekta potaknuti sustavno uvođenje znanja o kulturi i turizmu u programe odgoja i obrazovanja, uz isticanje njihove važnosti u očuvanju i razvitku društva.

U skladu s temom ovogodišnje manifestacije, "Kako su jeli naši stari", koja potiče na istraživanje zavičaja na temelju njegovih tradicionalnih vrednota, uključujući prirodne i kulturne posebnosti, slatinski srednjoškolci Elena Bičanić, Lea Mustafi, Karla Marija Mojzeš, Niko Rastija, Matko Miklošević, Domagoj Stubičar, Viktorija Velić i Marija Magdalena Mihelić pod mentorstvom svojih profesora Matije Goslera i Zorislava Jelenčića predstavili su tradicionalno, autohtono jelo sopjanskoga kraja – bošpor. To jelo pripremale su majke i bake današnjih Sopjana i stanovnika okolnih mjesta za težak, naporan rad u polju, a ponajprije kao jelo siromašnog naroda ruralnog prostora uz Dravu.

U sklopu projektnog zadatka učenici su posjetili Bošporijadu, sopjansku manifestaciju ekipnog natjecanja u spremanju bošpora, koje organizatori i mještani vole nazivati svjetskim prvenstvom jer se natjecanje održava u Sopju i više nigdje u svijetu. Berislav Androš, načelnik Općine Sopje, organizatora Bošporijade, upoznao je učenike s manifestacijom, a od natjecatelja su saznali vrste bošpora, kako se priprema, koji su sastojci, kako se ocjenjuje i kako se umijeće pripremanja tog jela prenosi na mlađe generacije. O svemu tome pripremili su prezentaciju i snimili videozapis.

– Zahvaljujemo Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije, Turističkoj zajednici grada Slatine i načelniku Općine Sopje Berislavu Androšu što su nas podržali u izradi i provedbi ovog projekta – istaknuli su profesori Jelenčić i Gosler te dodali kako je istraživački rad i iskustveno učenje izradom prezentacije i montiranjem filma obogatilo učenike u njihovu stjecanju novih vještina i sposobnosti te njima samima otvorilo nove oblike i metode poučavanja u izvannastavnim aktivnostima.

Ima više recepata za sopjanski bošpor, ali temeljno je umutiti brašno i mljevenu papriku u vodi, staviti smjesu na vruću mast i kuhati, a zatim dodati rajčicu do željene gustoće. Uz to jelo serviraju se prokuhane kobasice i suho meso, ili pečeno meso i kobasice zatopljene u masti.



Petar Žarković
Bošpor su pripremale majke i bake današnjih Sopjana i stanovnika okolnih mjesta za težak rad u polju

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike