Osijek
NA OSJEČKOM SAJMU 10. I 11. PROSINCA

Technicoolum je inkubator budućih programera i inženjera
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Uz 30 kreativnih radionica, na Tehnicoolumu će se predstaviti i različiti izlagači

Nakon prošlogodišnjeg izbivanja uvjetovanog pandemijom, ljubitelje tehničke kulture i STEM područja znanosti zasigurno će razveseliti vijest o povratku sajma tehničke kulture Tehnicoolum, čije su kreativne i edukativne radionice, predavanja, prezentacije, zabavne atrakcije i izložbe 2018. i 2019. godine, kada je održano prvo, odnosno drugo izdanje najcool tehničkog sajma, privukli velik broj osnovnoškolaca odvažnih okušati se u aktivnostima i vještinama automodelarstva, maketarstva, izrade nakita, modelarstva, letenja dronovima, robotike i slično.



Društveno koristan


Treće izdanje Tehnicooluma, koje će se održati 10. i 11. prosinca, neće biti ništa manje atraktivno i poučno. Štoviše, organizator, tvrtka Osječki sajam, ove je godine priredio niz iznenađenja kojima će ovaj društveno koristan sajam, nastao s ciljem popularizacije tehničke kulture, podići na još višu razinu.

Kako ističe direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, sajam Tehnicoolum nastao je iz želje za organizacijom društveno korisnog sajma koji bi s vremenom postao inkubator budućih programera i inženjera.

- Prepoznali smo da u Osijeku postoji jedan veliki bazen znanja, a to su Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Otud i složenica Tehnicoolum. “Tehni” zbog tehničke kulture, “cool” jer je sajam sam po sebi cool, a cool su i naša djeca, i “um” zato što ovdje djeca koriste svoj um i ruke, sudjelujući u sajamskim radionicama - pojašnjava Vukašinović te dodaje:

- Kao gradska tvrtka postavili smo si određene ciljeve i indikatore. Jedan od njih povećanje je vidljivosti naših izlagača. Nakon što smo to ostvarili, odlučili smo uz tradicionalne sajmove komercijalnog karaktera organizirati i sajmove koji su od društvene koristi. Konkretno, Tehnicoolum je proizišao iz naše želje da što više pridonesemo životu u Osijeku, da njegovoj djeci, ali i svim posjetiteljima, otvorimo prozor u prekrasan svijet tehničke kulture. Želimo da naša djeca ostvare svoju egzistenciju u našem gradu i županiji, da se upoznaju sa zanimanjima budućnosti, pronađu ono čime se žele baviti te u konačnici ostanu ovdje. Želimo im dati poguranac pri odabiru karijere. Sve to, naravno, uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i naših partnera, bez kojih ne bi bilo moguće zatvoriti financijsku konstrukciju - poručuje Vukašinović.

Uz više od 30 različitih kreativnih radionica, na Tehnicoolumu će se predstaviti i različiti izlagači, među kojima i osječka tvrtka 0rqa, koja će predstaviti simulaciju leta dronom pomoću naočala koje su postale svjetski hit. Posebna će atrakcija biti gostovanje humanoidnog robota Peppera, u režiji Hrvatskog telekoma, kojeg smo proljetos imali priliku vidjeti i u Hrvatskom saboru, gdje je nakratko sjeo u saborske klupe i uživio se u ulogu zastupnika.

Besplatne radionice


Besplatne su radionice koncipirane na način da traju od 15 do 20 minuta tijekom čitavog dana, kako bi svi zainteresirani mogli obići sve što ih privlači i izraditi predmete koje mogu ponijeti sa sobom.

- U petak, 10. prosinca, prvog dana Tehnicooluma, od 10 do 18 sati autobusi GPP-a organizirano će prevoziti djecu iz osnovnih škola na sajam i natrag, što ne znači da i drugi posjetitelji ne mogu doći. Subota je, recimo to tako, slobodan dan kada sajam mogu posjetiti djeca sa svojim roditeljima. Radionice se ciklično ponavljaju, tako da posjetitelji mogu proći svaku od njih - napominje Vukašinović.

Sajam tehničke kulture Tehnicoolum održat će se uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških mjera, što znači da djeca, kojoj je ovaj sajam u najvećoj mjeri i namijenjen, ne moraju imati COVID potvrde.

Suorganizatori 3. Tehnicooluma zajednice su tehničke kulture Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske, pokrovitelji su ministarstva znanosti i obrazovanja, gospodarstva, poduzetništva i obrta te Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, a sponzori Croatia banka, Ukop, Općina Čepin, Ofir, Obrtnička komora OBŽ-a te Udruženje obrtnika Osijek.



Ivan Alilović
Alen Vukašinović

direktor Osječkog sajma

Želimo pridonijeti životu u Osijeku, da njegovoj djeci otvorimo prozor u svijet tehničke kulture

Namijenjen svim dobnim skupinama
Osim djeci i mladima, sajam tehničke kulture Tehnicooloum namijenjen je i svima onima koji žele naučiti nešto novo, čak i umirovljenicima, bilo da je riječ o početnicima, bilo o onima koji žele proširiti svoja znanja, ili pak o stručnim osobama i pedagozima kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Predstavljanje srednjih strukovnih škola
Značenje sajma i prigodu za promoviranje obrazovnih programa prepoznale su i za svoj nastup iskoristit će srednje strukovne škole. Predstavit će se organizacijom praktičnih radionica, predstavljanjem učeničkih zadruga, vježbeničkih tvrtki, kao i ostvarenim uspjesima na učeničkim natjecanjima, a sve u svrhu privlačenja budućih srednjoškolaca za obrazovanje upravo u strukovnim zanimanjima.

Robot Pepper i naočale Orqa
Želja je djeci prirediti vrlo zanimljiv vikend dodira s tehnikom, pa će biti odličnih predavanja, izložbi, prezentacija i radionica, a posebna će atrakcija biti prezentacija humanoidnog robota Peppera, kojeg smo već imali prilike vidjeti u Hrvatskom saboru te naočale za upravljanje dronom, svjetski poznat proizvod osječke tvrtke Orqa, koja će se također predstaviti mladim ljubiteljima tehničke kulture.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike