Crna kronika
RASTE BROJ PROVALA U KUĆE

Životna ušteđevina Slavonaca i Baranjaca na meti lopova
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Prosječna je šteta koju lopov počini krađom novca iz kuće nekoliko desetaka tisuća kuna

Zaredale su se u Slavoniji i Baranji provale u kuće i krađe životnih ušteđevina. Nerijetko su lopovi iz provaljenih kuća izlazili s nekoliko desetaka tisuća kuna u džepu. Kako je novac obično skriven, šokirani bi vlasnici krađe uglavnom otkrivali nekoliko dana kasnije, što policiji znatno otežava posao i moguće brzo otkrivanje kradljivaca.U četvrtak su djelatnici Policijske uprave vukovarsko-srijemske zaprimili dvije prijave o nestanku novca iz obiteljske kuće, čime je vlasnicima nanesena materijalna šteta. Prošle subote i nedjelje iz obiteljske kuće u Augusta Cesarca u Vukovaru ukraden je novac, čime je nastala materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna. Sličan poziv u četvrtak su zaprimili i djelatnici Policijske postaje Županja. Policajcima je identičnu krađu prijavio muškarac iz Štitara rekavši da mu je lopov iz kuće u Gupčevoj ulici ukrao više desetaka tisuća kuna. U oba slučaja policajci su izišli na teren i obavili očevid. Kradljivci su za sada nepoznati i za njima se traga.

U ruke policije pala je pak 26-godišnja kradljivica koja se u krađu upustila još u kolovozu. Tada još uvijek nepoznata kradljivica provalila je u kuću 79-godišnjakinje i ukrala više desetaka tisuća kuna. Policija je nakon višemjesečne istrage uspjela doći do identiteta kradljivice, koja je kazneno prijavljena.

Na temelju dosadašnjih iskustava, radi prevencije krađa novca iz obiteljskih kuća policija apelira na građane da i sami poduzmu određene mjere samozaštite. "S obzirom na učestalost krađa, uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili rođacima, ne ostavljajte prozore ili balkonska vrata otvorene jer lopovi vješto iskoriste takve prilike, neopaženo uđu u vaš stan i u kratkom vremenu odnesu novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu. Također, ne ostavljajte pokraj kuće predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom montiranom u ravnini s vratima, a ne izbočenom, ali i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata", savjetuju iz policije.

Ako vam se i unatoč svim mjerama samozaštite dogodi da budete žrtva provale i krađe, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području na kojem se nalazi vaš dom.Sandra Lacić
SAVJETI POLICIJE PROTIV PROVALA
Lopovima ulazak često olakšavaju prozori i velike staklene površine vrata, pa policija savjetuje vlasnicima da ugrade dodatnu zaštitu. “Postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati uključenu rasvjetu cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem. Također, ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem jer lopovi znaju da ondje treba tražiti. Nemojte razglasiti da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu. Ako je pak imovina udaljena od mjesta stanovanja, češće je obilazite”, stoji u priopćenju iz policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTAVILA KLJUČEVE NA SJEDALU U OTKLJUČANOM VOZILU

Ukrao auto pa se zabio u kamion

2

NA NAŠIČKOM PODRUČJU

Povezao neznanca, on tražio novac

3

NEDALEKO OD ODMORIŠTA KOD BEKETINACA

Izgorio automobil na Slavoniki