Mozaik
SLAVONSKI KASKADERI NA SNIMANJU "PLAĆENIKA 4"

Jason Statham osobno pohvalio osječku ekipu
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Goran Stjepanović je u popularni holivudski akcijski spektakl doveo svoj tim

Na snimanju trenutno najvećeg akcijskog filma u svijetu našlo se i nekoliko Osječana! Jedna od najvećih svjetskih produkcija započela je snimanje filma "Expendables 4" ("Plaćenici 4") s velikim holivudskim imenima kao što su Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Jason Statham, Megan Fox, Andy Garcia, Tony Jaa, 50 Cent, Randy Couture, Iko Uwais itd. Inače, uz velika svjetska imena nalazi se i tim Jackieja Chana, koji ima posebnu ulogu u pripremi nekih od scena.



Osobnost i znanje


Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu Osječanina Gorana Stjepanovića s koordinatorom akcijskih scena Rokom Cvetkom (koji je igrao u više od 150 filmova), dobio je priliku odvesti osječki tim kaskadera na snimanje najvećeg filmskog spektakla "Expendables 4". Unatrag nekoliko godina Rok i Goran organizirali su tim sposobnih i vještih kaskadera kod kojih do izražaja dolazi osobnost, znanje i profesionalnost. Strane produkcije to su prepoznale te su Rok i Goran počeli dobivati sve više poziva za koordiniranje akcijskih scena na filmu u cijelom svijetu (Afrika, Saudijska Arabija, Europa itd). Pripreme za ovaj film traju već duže vrijeme, Goran Stjepanović je pomoćnik koordinatora u akcijskim scenama, sudjeluje u pripremama scena borbe i drugim spektakularnim scenama koje će biti zadivljujuće na ekranu. Iako je igrao u više od 70 filmova, za njega je snimanje ovog filma posebno iskustvo.

- Kad je osoba otvorenog uma i želi upijati nova znanja, veličine koje su u ovom filmu otvaraju za njih nove perspektive osobnog razvoja u shvaćanju svih važnosti kreiranja filma dok ulaze u svoj lik te tako pridonose filmu na svoj specifičan način. Detaljnim pristupom može se uočiti kako glumci razvijaju svoj lik i postaju uvjerljivi. Ono što mi kao kreatori akcijske scene na filmu zajedno s glumcima želimo postići je da gledatelj bude zainteresiran, poistovjećujemo ga s likom te se postiže neizvjesnost što će se dogoditi liku i držimo gledatelja u napetosti tijekom cijelog filma. Pridonošenje mojeg znanja i iskustva te sudjelovanja u kreiranju akcijskih scena u najvećem akcijskom filmu na svijetu bit će značajan dio zajedničkog stvaralaštva sa svim drugim velikim imenima koja igraju u ovom filmu - kaže Goran.

U njegovu je timu i cijenjeni trener borilačkih vještina Dragan Franjković, koji je nedavno otvorio Sportsku akademiju Osijek.

- Prije nekoliko godina započeo sam igrati u filmovima kao kaskader i doista mi je velika čast biti u ovako velikom holivudskom filmu. Drago mi je što sam dobio priliku pokazati svoje naučene vještine u koje sam ulagao cijeloga života. Ono što me posebno veseli je što sam dvojnik za glumca Dolpha Lundgrena, a to se može postati jedino ako te isti glumac izabere. Akcijske scene u kojima sudjelujem obuhvaćaju pucanje iz oružja, eksplozije, tučnjave, jurnjava autima itd. Stvarno posebno i nezaboravno iskustvo. Glumac Jason Statham pohvalio je cijeli naš tim pred producentima i drugima, što pokazuje koliko smo fokusirani i profesionalni na setu. Osoba sam koja je cijeli svoj život posvetila sportu, imam jasnu viziju što želim i svakodnevno ulaganje u sebe bilo je samo jedan korak bliže u ostvarivanju mojih ciljeva. Neka ovo bude pouka mladima, mojim učenicima diljem svijeta koje podučavam, da se trud i rad uvijek isplate - kaže Franjković.

Novi projekti


U timu se nalazi i mladi talentirani osječki kaskader Vedran Miler.

- Ove godine radio sam nekoliko velikih projekata i za kraj je došao najveći. Sav trening, mjeseci priprema i radionica pokazuju spremnost na zahtjevne scene koje već odrađujemo na setu. Svu veliku akciju na "Expendables 4" rade naši dečki i ponosan sam što sam dio tima u inozemstvu jer su to kaskaderi s dugogodišnjim iskustvom i vještinama. Glavni glumac Jason Statham, koji je i jedan od producenata, pohvalio nas je kako imamo iznimno talentiran tim, čak je osobno došao do mene i rekao mi kako je zadovoljan odrađenom scenom koju sam imao s njim. U budućnosti planiram još više trenirati i razvijati vještine kako bih bio spreman za nove projekte jer je ovaj projekt pokazao kako nam je mjesto na holivudskom setu - kaže Miler.

Još jedan član tima je i dugogodišnji kaskader Zdravko Jurkin, koji je inače iz Šaga u okolici Osijeka.

- Doista mi je drago raditi na ovako velikom projektu u inozemstvu. Ugodno sam iznenađen kako su svi veliki glumci sa seta veliki profesionalci, a osobno se ne mogu oteti dojmu da su i privatno veliki ljudi po osobnosti. Čast mi je raditi s ljudima iz ogranka kaskadera koji su pokazali vrhunske sposobnosti u akcijskim scenama koje odrađujemo. Naime, ima nas ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije, Srbije, UK-a i Hong Konga. Lijepo je surađivati s kaskaderima iz cijelog svijeta i vrhunskim glumcima - kaže Jurkin.



Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa