Kultura
RADAKOVIĆ PREDSTAVIO NOVU KNJIGU

Svi imamo istu priču u cijeloj toj pandemiji
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
Nagrađivani književnik Borivoj Radaković predstavio je svoju knjigu "Ne plači, dušo", zbirku priča u kojima čitatelja provodi ulicama Zagreba nudeći, uz obilje humora i groteske, voajerski uvid u živote njegovih ljudi. Knjigu je objavio nakladnik V.B.Z., čiji je glavni urednik Drago Glamuzina istaknuo kako je riječ o prvoj knjizi priča toga autora nakon 20 godina, ali u kojoj se on ponovno bavi istim opsesivnim temama: zauzimanjem za slabije i obespravljene, za marginalce, neprekidno pritom jezično, stilski i tematski šireći prostore slobode.

- To je ono što se veže uz njega. Međutim, ono što je sada donekle različito, to je ton njegovih knjiga, naime, prije 20 godina taj je ton bio drskiji, pozivao je na akciju, i bila je prisutna vjera da se tom akcijom nešto može promijeniti - rekao je Glamuzina. Međutim, u ovoj knjizi priče su "malo više rezignirane, umorne, dojam je da je taj pripovjedač blaži, da ima u sebi i neku blagost, i neku mudrost". Knjiga "Ne plači, dušo" sadrži deset priča i jedan poetsko-prozni fragment koji funkcionira kao svojevrsni epilog. Iako je pisana u vrijeme pandemije i lockdowna, to nije njezina direktna tema, premda se kroz neke priče provlače odjeci pandemije.

- Uvijek pišem o onome što me zanima, a zanima me ono što se neposredno događa oko nas u vremenu u kojemu živimo. Tako se u priče ove knjige uvukla i ta tema, iako sam to htio izbjeći koliko god je bilo moguće, jer sam uvjeren da već ima, i da će tek biti romana prepunih korone, i svatko će imati svoju priču, što smatram nepoštenim, jer svi imamo istu priču u cijeloj toj pandemiji, samo čekamo da prođe - rekao je Radaković. H
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente