Magazin
MARGARITIS SCHINAS

Za napredak je potreban kreativni i kulturni sektor
Objavljeno 4. prosinca, 2021.
POTPREDSJEDNIK EK-a ZA PROMICANJE EUROPSKOG NAČINA ŽIVOTA

Europska komisija pokrenula je novi interaktivni vodič u kojem su prikazane sve mogućnosti financiranja dostupne na razini EU-a za kulturne i kreativne sektore. CulturEU je mjesto na kojem se mogu pronaći sve informacije o ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU-a, od programa Kreativna Europa i Obzor Europa do strukturnih fondova i fonda InvestEU.



Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas tim je povodom izjavio:

- Umjetnička sloboda, kreativnost i kulturna raznolikost važna su obilježja našeg europskog načina života. Europa je velesila u području umjetnosti i kulture, i svi trebamo biti svjesni da joj je za napredak potreban kreativni i kulturni sektor koji ostvaruje svoje potencijale. Uz instrument Next Generation EU danas pokrećemo novi internetski alat kojim će se našim umjetnicima, stvarateljima i kulturnim radnicima omogućiti jednostavno snalaženje i odabir najrelevantnijih programa potpore na razini EU-a. Zajedno možemo postići održiv oporavak kreativnog i kulturnog sektora diljem Europe.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel također je dala pojašnjenje:

- Kulturni i kreativni sektori jedinstveni su po tome što život čine ljepšim, stvaraju veze unutar zajednica, mogu dovesti do stvaranja radnih mjesta i rasta te biti poticaj drugim područjima djelovanja. Vrijeme je da subjektima u kulturi pomognemo pri traženju sredstava za njihov rad i stvaralaštvo. U našem internetskom vodiču na jednom su mjestu prikupljene sve mogućnosti financiranja koje im EU nudi. U tom novom alatu europski subjekti koji se bave kulturom mogu u samo tri klika pronaći najprikladniju od 75 mogućnosti financijske potpore EU-a. Vjerujem da će taj vodič svim kulturnim organizacijama omogućiti jednostavniji pristup sredstvima EU-a i pomoći im na putu prema održivom oporavku.

Vodič je izrađen kako bi se partnerima svih vrsta i veličina koji rade u kulturnim i kreativnim sektorima pomoglo u snalaženju u području financiranja sredstvima EU-a, razumijevanju mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i, u konačnici, lakšem pristupu tim sredstvima:

- Zainteresirani mogu automatski filtrirati relevantne mogućnosti financiranja na temelju svojih potreba, sektora i vrste organizacije koju predstavljaju. Predstavljanje tih mogućnosti dopunjeno je inspirativnim iskustvima i primjerima najbolje prakse. CulturEU će se redovito ažurirati najnovijim informacijama o predstojećim pozivima na podnošenje prijedloga te će početkom 2022. biti dostupan na svim jezicima EU-a - stoji u priopćenju Europske komisije. (EK/DJ)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike