Regija
KUPIT ĆE UDJEL OD OPĆINE DRENOVCI

Grad Županja preuzet će Vjevericu - postaje ŽURA
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Grad je, kao 50-postotni suvlasnik LAR-a Vjeverica, za otkup preostalih 50 posto vlasništva u proračunu osigurao 50.000 kn
ŽUPANJAGrad Županja preuzima Lokalnu agenciju za razvoj Vjeverica d.o.o Drenovci, koja će postati Razvojna agencija grada Županje. Svojim će aktivnostima i projektima stvarati poduzetničko okruženje, jačati poduzetničke kompetencije i stvarati pozitivne promjene i nove vrijednosti u zajednici, a sve s ciljem unapređenja kvalitete života i ostanka mladih u gradu.Nezadovoljstvo


LAR Vjevericu je, podsjećamo, kao neprofitno društvo s ograničenom odgovornošću 2011. osnovala Općina Drenovci, a krajem 2012. u vlasništvo ulazi i Grad Županja s 50 posto udjela. Nakon deset godina rada pokazalo se da je situacija postala neodrživa i da se ondje neštopod hitno mora mijenjati. Početkom sljedeće godine Grad će od Općine Drenovci otkupiti udio u temeljnom kapitalu Vjeverice i postati njezin 100-postotni vlasnik. Ona će biti preimenovana u Razvojnu agenciju grada Županje (ŽURA), a u tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano 50.000 kuna.

- Radom Vjeverice podjednako smo bili nezadovoljni i mi i Grad Županja, svatko od nas suvlasnika ima svoje razloge. Za nas je to već i sama činjenica da s područja naše općine u njoj nemamo nijednog zaposlenog koji se može ozbiljnije posvetiti samoj Općini Drenovci. Stoga smo odlučili krenuti u jednom novom smjeru, koji nam je doista potreban – pojašnjava načelnik Drenovaca Josip Nasurović.

Napominje da je alternativa za Vjevericu bila ili stečaj, što, naglasio je, nikako nisu željeli, ili da svoj vlasnički udio prodaju drugom suvlasniku - Gradu Županji.

Najbolje rješenje


- Gradonačelnik Damir Juzbašić bio je konstruktivan i ponudio najbolje moguće rješenje jer Županja želi imati svoju razvojnu agenciju. Naš je uvjet bio isključivo da radnici ne ostanu na ulici i da svi budu zbrinuti sukladno zakonu, na što se on i obvezao – pojašnjava. U LAR-u Vjeverica trenutačno je zaposleno pet djelatnika, dvoje radi u Drenovcima, a troje u Županji.

Napominje da uz njih u Općini već imaju referenta za EU projekte, zaposlenike u Poljoprivrednom poduzetničkom inkubatoru Drenovci (PPID), a ondje je smješten i LAG Šumanovci. "Dosta je tu dvostrukih poslova i rasipanja financijskih sredstava. Mi jednostavno nemamo financijskih kapaciteta otkupiti agenciju i voditi brigu o zaposlenicima, to je za nas neizvedivo. Jedina nam je mogućnost bila da svoj vlasnički udio prodamo Gradu", zaključio je načelnik. Za Općinu Drenovci od sljedeće će godine projekte raditi PPID, za koji je ustvrdio da taj posao zna i jako ga dobro radi. A uvijek će, poručuje, biti otvoreni za suradnju s Gradom Županjom.

Buduću Razvojnu agenciju grada Županje vodit će Tomislav Čajko, kojega očekuje velik posao. Morat će je jako dobro posložiti i dati joj novi, snažan zamah koji će donijeti očekivane rezultate. Intencija je pružanje maksimalne potpore poduzetnicima te iskorištavanja punog potencijala razvoja grada, odnosno poticanje gospodarskog i društvenog razvoja.

Gradsko vijeće uskoro će donijeti odluku o kupnji vlasničkog udjela, a trebala bi biti provedena u veljači.Marija Lešić Omerović
JEDNOGLASNO DONIJELI PRORAČUN ZA 2022.
Gradsko vijeće jednoglasno je donijelo proračun za 2022. Ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 44.615.000 kuna. Najveći udio u prihodima imaju pomoći, a planirane su u iznosu od 16.293.200 kuna. Među njima su i sredstva od fiskalnog izravnanja, kojima država pomaže slabije razvijenim lokalnim jedinicama. Obračunavaju se i isplaćuju po stanovniku. Prihodi od poreza planirani su u iznosu od 15.138.400 kuna, a od komunalnog doprinosa i naknade 6,8 milijuna kuna. Ukupni rashodi i izdaci proračuna za 2022. iznose 44.414.110 kuna.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKI PREVENTIVNI PROGRAM

Kako ne utopiti mladost u alkoholu

PROSLAVA VINCELOVA U POŽEŠKOM KRAJU

Ipak Vincelovo - tradicija neće biti iznevjerena

DVADESETAK POLJOPRIVREDNIKA NEZADOVOLJNO JE RASPODJELOM

Načelnik Rončević: Zemljište je podijeljeno u skladu sa zakonom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODVELA IH U DEMOGRAFSKI PAD

Najduža ulica u RH od 2011.
izgubila je petinu stanovnika

2

PRED OPĆINAMA OPSEŽAN I SLOŽEN POSAO

Velik je interes za zakup poljoprivrednog zemljišta

3

ZA LJEPŠE I UREDNIJE VALPOVO I U 2022.

Za komunalno održavanje
osigurao 5,6 milijuna kuna