Sport
SVJETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠICA

Loše izdanje Hrvatske, s takvom se igrom ne može protiv jakih ekipa
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Bez ideje u napadu te s propusnom obranom Hrvatska ostala bez izgleda protiv bivših svjetskih prvakinja

Rukometašice Hrvatske porazom od Brazila 25:30 otvorile su nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Povratak na svjetsku scenu nakon deset godina nije protekao po željama brončanih s prošlogodišnjeg Eura, jer su protiv bivših svjetskih prvakinja prikazale premalo.



Obrana je većim dijelom utakmice bila iznimno propusna, Brazilke su s lakoćom stizale do šutova i pogodaka, dok je naš napad bio prilično bezidejan, prečesto se svodivši na individualne akcije. No, za razliku od naših suparnica koje su takve napade često završavale pogodcima, naši su bili puno manje učinkoviti. No ne treba previše očajavati, tek je početak SP-a, a novu priliku za prve bodove naše djevojke imat će u subotu, kada će u drugom susretu skupine G igrati protiv Paragvaja.

Od samog starta loše je krenulo za naše rukometašice, egipatske sutkinje već su nakon 30 sekundi dosudile isključenje Krsnik, no zaslugom Pijević, koja je obranila zicer De Pauli, Brazilke su brojčanu prednost na terenu kapitalizirale samo s jednim pogotkom. Ipak, već tada se naziralo kako će se naše igračice mučiti u obrani s hitrim suparnicama koje su brzim akcijama lakoćom dolazile u čiste situacije za šut. Pijević je bila na streljani, a kada je obranila, lopta je ponovno završila u rukama Brazilki, koje su preko Quintino iz sedmerca u 8. minuti povele 4:2. Tek u desetoj minuti Debelić (4:5) se na listi strijelaca priključila Blažević, koja je do tada postigla sva tri naša pogotka. No, napad je počeo polako zapinjati, promašaj P. Posavec s krila te obrana Arenhart (Turk) doveli su Brazil u situaciju da preko Matieli u 12. povede i s tri razlike (4:7). Debelić i Krsnik vratile su nas na “minus jedan” (8:9), ali nije dugo trajalo. Isključenje Ježić Brazilke su iskoristile za novi odlazak na tri gola viška (9:12), a potom je Cardoso iz sedmerca u 22. prvi put donijela svojoj reprezentaciji i četiri gola prednosti (14:10). No, ni tu nije bio kraj mukama u prvom poluvremenu, dva puta Cardoso te De Paula u 26. odvele su Brazil do 17:11 i bilo je sve teže vjerovati u povratak “kraljica šoka”. Ne s takvom obranom kakvu su prikazale u prvih 30 minuta, s čak 18 primljenih pogodaka, od čega deset izravno s crte ili prolaskom na crtu.

Početkom nastavka Blažević i Ježić dale su nadu u povratak, no ona je brzo nestala. Brazilke su nastavile kažnjavati naše propuste, pa su golovima L. Araujo i Rodrigues (2) u 35. minuti povele 21:14. Nije pomoglo ni isključenje T. Araujo, razbranila se Arenhart koja je skinula sedmerac Blažević, a potom i dva uzastopna zicera, najprije Mičijević, a potom i Ježić. Nakon tih promašaja kola su počela još više kliziti nizbrdo, isključenje Mičijević te vezane izgubljene lopte naših Brazilke su iskoristile za “plus devet” (24:15) u 43. minuti te je prijetila i katastrofa. Srećom, nije se dogodila. U posljednjih desetak minuta konačno smo vidjeli nešto čvršće izdanje u obrani, serijom 3-0 u 52. približili smo se na 21:27 i, ako već nije bilo realno nadoknaditi taj zaostak, bilo je poželjno bar pokušati smanjiti ga što više, kako nas ne bi skupo koštao u nastavku natjecanja. Moglo je na kraju biti manje od tih “minus pet”, ali zapucali smo još jedan sedmerac, pa debi na SP-u za većinu naših igračica neće ostati u lijepom sjećanju.



Goran Roguljić
Hrvatska 25 (12)

Brazil 30 (18)

CASTELLO - Ciutat de Castello. Gledatelja: 200. Sutkinje: Yasmina i Heidy Elsaied (Egipat).

HRVATSKA: Bešen, P. Posavec, Krsnik 3 (1), S. Posavec, Mičijević 6, Kapitanović (5+1), L. Kalaus 2, Ježić, Burić, Šimara 4, Dežić, Debelić 3, Turk, Mamić, Blažević 7 (2), Pijević (4+0).

BRAZIL: De Paula 7, Fernandes, T. Araujo 3, Rodrigues 4 (1), Quintino 1 (1), Arenhart (7+2), Carneiro, Da Rocha, L. Araujo 4, Cardoso 3 (1), Vieira 2, Guarieiro 3, Fermo, Matieli 3, De Arruda, Ventura.

SEDMERCI: Hrvatska 5 (3), Brazil 4 (3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Krsnik 2, Ježić 2, Mičijević 2), Brazil 6 minuta (Rodrigues 2, T. Araujo 2, Ventura 2)

Nenad Šoštarić

izbornik Hrvatske

- Odigrali smo loše obranu. Stalno smo pričali ako svedemo suparnika na 25-26 golova, tada možemo dobiti svakoga, kad primimo 30, ne možemo. U prvom smo poluvremenu primili 18 pogodaka, bili smo premekani u obrani. U drugom je to bilo bolje, djevojke su dale sve od sebe, ali promašili smo previše zicera, otvorenih šutova te još i dva sedmerca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike