Regija
VELIKI USPJEH VALPOVAČKIH INFORMATIČARA

Među deset posto najboljih u državi
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
VALPOVO



Dabar (Bebras) međunarodno je natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja, a osmišljeno je kao online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su osmislili i predložili stručnjaci iz pedesetak zemalja. Ove je godine to natjecanje održano u Hrvatskoj bilo iznimno uspješno za učenike Osnovne škole Matije Petra Katančića Valpovo, potvrdili su nam iz te škole. Zbog loše epidemiološke situacije i odvijanja nastave online, učenicima je ove godine bilo dopušteno da na natjecanju sudjeluju iz vlastitog doma, a na razini Hrvatske u kategoriji KiloDabar (učenici 5. i 6. razreda) sudjelovalo je više od 12.000 osnovnoškolaca.

”U našoj školi natjecanju je pristupilo ukupno šest učenika šestih razreda. Rješavali su 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Učenici su ostvarili zapažene rezultate, a čak četvero naših učenika ušlo je u 10 posto najboljih rezultata na razini države, i to su redom po uspješnosti: na 39. mjestu završio je Patrik Kovačić s osvojenih 9,15 bodova, Gašpar Bosnić bio je 53. osvojivši 8,69 bodova, Luka Alšić 82. sa 7,98 bodova, a na 126. mjestu sa 7 bodova završio je Lukas Stipić.

Uz njih nikako ne treba zanemariti ni uspjeh drugih učenika s odličnim plasmanom: Viktor Perak bio je 197. s 5,5 bodova, a Matej Galinović 261. uz osvojenih 4,15 bodova. Pripremu i organizaciju natjecanja u našoj školi vodile su nastavnice Lucija Tolušić i Vlasta Buljan”, pojasnili su iz valpovačke škole napomenuvši kako su svim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju dodijeljene diplome i digitalne značke, a učenicima koji su među deset posto najboljih posebna priznanja za izniman uspjeh.

Treba dodati da se ovo natjecanje nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj logičkog i računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole uz pomoć rješavanja logičkih i problemskih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i programiranje, čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Organizator natjecanja za Hrvatsku bila je udruga “Suradnici u učenju” uz potporu Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. L.A.
Možda ste propustili...

U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana