Regija
PROĐU LI IZMJENE ZAKONA O PODRUČJIMA SUDOVA

Đakovčani bi od 1. siječnja po razvod braka morali u Osijek
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Prema tim izmjenama, primjerice, Vinkovčani bi zbog razvoda išli u Vukovar
ĐAKOVO



Usvoji li Sabor Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o područjima i sjedištima sudova čiji se nacrt konačnog prijedloga našao na Vladi u četvrtak i čeka drugo saborsko čitanje, od početka 2022. Đakovčani će zbog obiteljskopravnih predmeta koje su dosad rješavali na Općinskom sudu u svome gradu morati u Osijek.



Po razvod braka, pa i sporazumni razvod kao vrlo jednostavan, brz postupak, na Općinski će sud u Osijeku, kao i za sve druge obiteljskopravne predmete poput odlučivanja o roditeljskoj skrbi, povjeravanja djece, postupcima radi uzdržavanja djeteta, uzdržavanja bračnog druga, utvrđivanja/osporavanja očinstva i dr. Prođu li izmjene zakona, slijedi to i za sve druge općinske sudove koji ne djeluju u sjedištima županijskih sudova, pa će svi građani RH po pravdu u obiteljskopravnim sporovima na 21 općinski sud. Tako bi i Vinkovčani po obiteljskopravnu zaštitu mogli u Vukovar itd. Za suca Općinskog suda u Đakovu Stanka Kuburića taj zakonski prijedlog nema stvarnu stručnu podlogu.

Specijalizacije


– Nije mi jasno zašto je uopće predložen taj zakon, a govori se da obiteljskopravna zaštita mora biti dostupna svim građanima, ali da treba postojati specijalizacija, a mi u Općinskom sudu u Đakovu imamo specijalizirani odjel koji se bavi obiteljskopravnim predmetima gdje rade četiri suca i ispunjavaju sve uvjete i ovaj je zakon apsolutno nepotreban što se nas tiče. Stoga ne treba nešto generalno određivati; Obiteljskopravni odjel pri OS u Đakovu već je potrebno specijaliziran, a neka se za one koji nemaju potrebnu specijalizaciju odrede nadležnosti nekih drugih sudova. Uvijek sam za to da se što više toga radi na lokalnoj razini jer je to jednostavnije, učinkovitije - kaže Kuburić. Upozorava i na nelogičnu "dvosmjernost" tog zakonskog prijedloga.

– Prema sadašnjem Zakonu o područjima i sjedištima sudova postojali su tzv. specijalizirani sudovi, županijski sudovi za posebnu vrstu predmeta, pa su o žalbama svih sudova vezano za to pravno područje odlučivala njih tri – županijski sudovi u Puli, Splitu i Zagrebu, a ovdje se sada traži stroga specijalizacija i da samo 21 sud sudi o obiteljskim predmetima, a o žalbi protiv moje presude odlučivat će bilo koji županijski sud u RH i osoba koja nije specijalizirana za to područje. Stoga je ovaj zakonski prijedlog kontradiktoran, nepotreban i preuranjen - ocjenjuje Kuburić.

Za predlagatelja, Ministarstvo pravosuđa i uprave, predloženo zakonsko rješenje znači učinkovitiju i kvalitetniju pravnu zaštitu.

Ispod radara


Pri resornom ministarstvu provedeno je i e-Savjetovanje, a nekako ispod radara zakonski prijedlog prolazi i u široj javnosti, pa i u sabornici, bar je takav dojam bio pri prvom saborskom čitanju ovog zakonskog prijedloga. "Pred zastupnicima se našao kratak prijedlog zakona sa samo četiri članka, nitko nije ulazio u meritum, a možda se zbog šturosti prijedloga mislilo da je to nešto ne tako važno", dodaje sudac Kuburić.

U slučaju odlaska po pravdu u Osijek za obiteljskopravne sporove nameće se i pitanje tko će refundirati troškove, gdje će roditelji ostavljati djecu, kako će socijalni radnici raditi svoj posao ako će za jedno ročište gubiti i pola radnog vremena i slična pitanja iz svakodnevnog, praktičnog života. Brine to i 31-godišnju Đakovčanku koja je upravo podnijela "papire" za razvod.

– Kud zbog svega prolazim vrlo teško emotivno, životno razdoblje i gdje trebam posložiti život po novome, sada su tu još i ove najave o odlascima u Osijek. Gdje ću s djecom, kako do Osijeka, kako platiti, organizirati posao kada bi to značilo i pola radnog vremena da bih otišla na ročište i vratila se u Đakovo? - pita se Đakovčanka. Odvjetnici podsjećaju kako velik broj stranaka iz obiteljskopravnih sporova pripada socijalno osjetljivim kategorijama, a zbog čega imaju pravo i na besplatnu pravnu pomoć.

– Bude li se po razvod braka i druge sporove iz obiteljskog prava moralo u Osijek, to je neracionalno zbog teritorijalne nadležnosti, komunikacije i dr. Sama problematika nije takva da ju ne mogu dosadašnji sudovi raditi jer su se i dosad manji sudovi pokazali kao brži i ažurniji, pa i kvalitetniji. U Đakovu je jako dobar Obiteljski odjel, kao i u Valpovu, Našicama... Prođe li ovo, bit će to tromije, sporije, postupak poskupljuje, a sumnjam i u kvalitetu - kaže đakovački odvjetnik Marinko Brajko i dodaje da se "stranke na ove najave snebivaju".

Općinski sud u Đakovu već je, u prethodnom razdoblju, izgubio kaznene predmete.



Suzana Župan
Ovdje je sve praktičnije i brže i za CZSS, promjene će značiti duga izbivanja
Za zadržavanje obiteljskopravnih predmeta pri Općinskom sudu u Đakovu ostalo je samo 30-ak dana. Usvoje li se izmjene Zakona, Đakovčani i drugi iz Đakovštine – stranke u postupku, suci, odvjetnici i socijalni radnici Centra za socijalnu skrb – morat će u 40-ak kilometara udaljeni Osijek, a, primjerice, djelatnici Centra sada do zgrade Općinskog suda u svome gradu imaju 10-ak minuta pješice. Njihovi socijalni radnici bitan su dionik u ovim predmetima, sud traži njihovo mišljenje, sudjeluju u raspravama i dr. Ravnateljica CZSS-a Đakovo Dubravka Petrović kaže da dosad nisu službeno obaviješteni. “Naši se poslovi neće bitno promijeniti, osim što će ljudi, dođe li do promjena, morati u Osijek, a ovdje je sve praktičnije, ekonomičnije, u samo sat vremena izostanka, a ovo zahtijeva i po pola dana izbivanja u Osijeku, a nekada treba otići ne samo na jednu nego i više rasprava. Predmeta je puno, u slučaju ovih promjena bit će nam znatno teže, kompliciranije”, kaže Petrović. U CZSS-u Đakovo na obiteljskopravnoj zaštiti rade tri socijalna radnika, dva psihologa i pravnik.

Đakovački sud među najboljima u RH
- Općinski sud u Đakovu godišnje ima 250 – 300 obiteljskih predmeta i trenutačno je neriješeno 75 parničnih obiteljskih predmeta, dok Općinski sud u Osijeku u ovom trenu ima gotovo 500 neriješenih parničnih obiteljskih predmeta, nije u mogućnosti ažurno riješiti obiteljske sporove s postojećim brojem sudaca, te će zbog manjka predmeta u Općinskom sudu u Đakovu bar dva suca morati otići u Općinski sud u Osijeku i tamo rješavati predmete koje sada rješavaju u Đakovu. Općinski sud u Đakovu je po broju riješenih predmeta po sucu i po ažurnosti među najboljim sudovima u RH. Obiteljski su predmeti osjetljivi zbog djece, radi se o hitnim predmetima gdje nekad treba postupati u roku dan, dva, tri, nekada i isti dan, a preseljenjem predmeta u Osijek to ne bi bilo moguće. Smatram da ovaj zakon nema nikakvu stručnu podlogu i da bi se njegovim usvajanjem otežala dostupnost obiteljskopravne zaštite”, kaže sudac Kuburić.

Općinski sud u Đakovu u prethodnom je razdoblju već ostao bez dijela predmeta - onih kaznenih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana