Regija
ERASMUS+ PROJEKT GAME OŠ EUGENA KUMIČIĆA

Ugostili kolege iz Grčke, Turske, Latvije, Portugala i Sjeverne Makedonije
Objavljeno 3. prosinca, 2021.
Gosti posjetili Zagreb i Park prirode Papuk, a obilježili su i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

SLATINA


Osnovna škola Eugena Kumičića bila je ovih dana domaćin partnerima u provedbi Erasmus+ projekta GAME, što je druga mobilnost koja se organizira nakon dvogodišnje pauze.
Pripremajući se za posjet svojih vršnjaka, učenici sedmih i osmih razreda prisjetili su se igara za koje je zadužena njihova škola pa su igrali igru „Pogodi tko sam“. Zadatak u igri je pogoditi osobu na temelju čitanja kratkog opisa te osobe ili dobivanjem odgovora na pitanja o toj osobi. Tako su učenici sedmih razreda na nastavi engleskog jezika pogađali poznate osobe iz područja tehnologije (Elon Musk, Steve Jobs, Bill Gates), a učenici osmih razreda na nastavi kemije pogađali su znanstvenike iztog područja (M. Curie, Ružička, Mendeljejev, Prelog), i sve su to radili uz čaj od mente, matičnjaka i kamilice iz školskog ekovrta.
Učenike i učitelje iz Grčke, Turske, Latvije, Portugala i Sjeverne Makedonije dočekali su članovi projektnog tima, učiteljice Kristina Premec, Rajka Avirović Gaća, Ivana Strupar, Vesna Košutić, Vera Menčik, Željka Novotni, Iva Vilček i ravnateljica škole Božica Majhen. Osim koordinatorice projekta Ive Vilček i ravnateljice Božice Majhen, riječi dobrodošlice gostima uputila je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, a prikazan je i video o školi, koji je pripremila pedagoginja Nataša Valinčić.

Domaćini su zatim poveli svoje goste u razgledavanje škole, a uslijedile su prezentacije obrazovnih sustava i tradicijskih igara zemalja partnera. Učenici gosti samostalno su odradili prezentacije, a s njima su sudjelovali i učenici škole domaćina Dora Bačani, Vanesa Dragić, Dorian Jukić i Gita Špoljarić, koje je kroz aktivnosti vodila učiteljica engleskoga jezika Kristina Premec.
Učiteljice Rajka Avirović Gaća i Renata Grahovac povele su zatim učenike u obilazak grada i omogućile im zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo pomoću igrice i aplikacije Actionbound. Učenici su bili oduševljeni natjecanjem, a pobijedila je ekipa iz Latvije uz pomoć naših učenika.

U sklopu aktivnosti organizirani su posjeti Zagrebu i Parku prirode Papuk. U hrvatskom glavnom gradu vidjeli su mnoge poznate znamenitosti, a posebno ih je oduševio Muzej čokolade. Različitim igrama u nastavi bili su obilježeni posjeti područnim školama, a osobiti dojam na posjetitelje ostavile su ljepote Parka prirode Papuk, Jankovca s jezerima i slapom Skakavac te geološkog spomenika prirode Rupnie. Gosti su se pridružili svojim domaćinima i u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.
Nakon završne ceremonije i podjele certifikata svim sudionicima projektne mobilnosti, projekt je na preddiplomskom studiju za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Slatini predstavila koordinatorica Iva Vilček, a zatim je svaki partner predstavio po jednu igru u sklopu projekta. Bila je to posljednja aktivnost u sklopu projektne mobilnosti u Slatini, a na završnoj konferenciji bio je i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Organizacija mobilnosti, posebice u ovako neizvjesnoj situaciji, težak je i odgovoran posao. Međutim, vidjeti osmijeh djece i čuti komentare partnera koji su uživali u svakom danu mobilnosti, najveća su moguća zahvala za trud i rad. Naši su gosti ostali očarani našom školom, gradom, prirodom i ljubaznošću naših ljudi i svojim su se kućama vratili puni lijepih dojmova i novih uspomena. Mi se veselimo našoj budućoj mobilnosti u Portugalu, – rekla je koordinatorica projektnog tima Iva Vilček.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike