Sport
RUKOMETAŠICE HRVATSKE POČINJU NASTUP NA SP-U

Protiv nekadašnjih prvakinja svijeta po startne bodove i reprizu otvaranja EP-a 2020.
Objavljeno 2. prosinca, 2021.

Hrvatske rukometašice večeras počinju svoj sedmi nastup na svjetskim prvenstvima. Prve su nam suparnice u našoj, G skupini, koja se igra u Castellon de la Plani, Brazilke (18 sati), svjetske prvakinje iz 2013. godine, protiv kojih bi bodovi mogli biti "okidač", kao što je to bilo prošlog prosinca na Europskom prvenstvu u Danskoj.



Tada su izabranice Nenada Šoštarića natjecanje otvorile pobjedom nad Rumunjskom, koja ih je dodatno napunila samopouzdanjem, slijedila je serija dobrih igara i pobjeda, a to je sve u konačnici rezultiralo povijesnom broncom. Sličan epilog priželjkujemo i u Španjolskoj, iako je konkurencija još jača. No povratak na svjetsku scenu nakon deset godina bez sumnje bit će dodatni motiv našim djevojkama, od kojih je jedino Katarina Ježić već osjetila čari igranja na SP-u.

- Ovo je rezultat našeg rada, došli smo ovamo bez kvalifikacija, kao rezultat osvojene medalje, i to je na neki način nagrada curama, prva u nizu, nadam se, koje će si same stvoriti. Nakon deset godina došli smo pokazati svijetu što i koliko možemo i znamo. Bitno je što imamo 16 igračica od kojih svaka može dati obol. Kada na turniru možete rotirati, a pritom ne padaju ni tempo ni kvaliteta igre, to je strašno važno - objašnjavao je izbornik Šoštarić, koji je detaljno "secirao" naše današnje suparnice.

Iako od svjetske krune nisu imale velikih rezultata, najveći je četvrtfinale Olimpijskih igara 2016., kada su bile domaćini, Brazilke su vrlo kvalitetna reprezentacija.- Brazil ima dvije vrlo dobre vratarke, ima jako dobru vanjsku liniju, a kvalitetno je pokriven i na ostalim pozicijama. Mislim da im je vanjska linija jača, igraju 6-0 obranu u kojoj su visoki na sredini, a znaju mijenjati jednu ili dvije igračice koje ne igraju obranu u svojim klubovima. Ako će mijenjati, onda moramo kroz obranu nastojati napadati taj prostor u kontrama ili ih natjerati da one moraju igrati obranu, da nam bude na neki način lakše.

U travnju ove godine na Croatia Cupu u Poreču Hrvatska je svladala Brazil (24:21), no jasno je kako ova utakmica ipak ima veću važnost. Šoštarić je najavio da će navijači kod kuće moći imati isti osjećaj kao prošlog prosinca.

- Moramo odigrati agresivno u obrani, biti jako gusti, a na nekima igračicama odraditi i specifične taktičke zamisli. Imamo ekipu koja sad definitivno vjeruje u sebe, koja je svjesna snage i mogućnosti. Iskustvo od godine dana je nemjerljivo i po tome mislim da smo kvalitetniji nego u Danskoj. Htio bih da svi uživamo, i cure, i mi, i ljudi u Hrvatskoj. Dat ćemo sve od sebe, ostavit ćemo srce na igralištu i u bilo kojem trenutku moći ćete biti ponosni na nas - poručio je hrvatski izbornik.


Goran Roguljić
Skupina G
Danas:

Hrvatska - Brazil (18 sati),

Japan - Paragvaj (20.30)



Subota (4.12.):

Paragvaj - Hrvatska (18),

Japan - Brazil (20.30)



Ponedjeljak (6.12.):

Brazil - Paragvaj (18),

Hrvatska - Japan (20.30)

Možda ste propustili...

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

Najčitanije iz rubrike