Regija
STIPENDIJE DODATNI POTICAJ ZA UPIS U POLJOPRIVREDNA ZANIMANJA

Deset tisuća kuna studentima, pet tisuća srednjoškolcima
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
POŽEGA - Požeško-slavonska županija stipendira već treću godinu učenike požeške Poljoprivredno-prehrambene škole, a posredovanjem Veleučilišta u Požegi stipendije primaju i studenti druge i treće godine biotehničkih znanosti. Nakon prošlogodišnjeg pada zanimanja za upis u ova zanimanja, broj prijavljenih za stipendiju ponovno se povećava. O tome su na konferenciji za novinare govorili županija Antonija Jozić, dekan Veleučilišta Borislav Miličević i ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Anamarija Mršo Raić.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Kako je izjavila županica Jozić: "Razlog zbog kojeg stipendiramo učenike i studente je u tome što je poljoprivreda strateška grana svih pet županija Slavonije i Baranje. Trebamo poticati školovanje i na srednjim školama i na visokom učilištima vezano za poljoprivredna zanimanja. Jedan dio sredstava je iz županijskog proračuna, za učenike srednje škole, a drugi dio financira Vlada RH preko Ministarstva poljoprivrede. U prethodnom razdoblju i razdoblju pred nama osigurano je 15 milijuna kuna za cijelo područje Slavonije i Baranje. Osim požeškog Veleučilišta, razvojni sporazum o stipendiranju studenata potpisala su dva fakulteta iz Osijeka i Veleučilište u Slavonskom Brodu."

Stipendije od 10.000 kuna po studentu za akademsku godinu već se treću godinu dodjeljuju studentima koji studiraju u Požegi na smjeru voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo te za studij prehrambene tehnologije. "Sljedeće godine moći će se prijaviti i studenti novog studija enogastronomije, budući da smo ove godine proveli upis u prvu godinu tog studijskog programa. Dosad smo imali 120 studenata, redovitih i izvanrednih, jer stipendije dobivaju svi ravnopravno, a sada je prijavljeno novih 46 studenata", rekao je dekan Borislav Miličević, dodajući kako je dosad za stipendije ukupno isplaćeno 1,2 milijuna kuna.

Zanimanje učenika za upis u poljoprivredna zanimanja također je bio manji. Ove školske godine upisano je 37 učenika, koje u iznosu od po 5000 kuna financira Požeško-slavonska županija. "Nadamo se da ćemo s novim projektima i ovom stipendijom potaknuti djecu da se upišu u ovu školu", rekla je ravnateljica Anamarija Mršo Raić. B.S.T.
Iz Imotskog po znanje u Požegu
S juga Hrvatske u Požegu je došao studirati Bože Đuzel. Želi nastaviti obiteljski posao u Imotskom, gdje mu obitelj ima vinariju. Zadovoljan je studiranjem u Požegi, stanuje u novosagrađenom studentskom domu, gdje su usluge na visokoj razini. "S obzirom na uvjete studiranja, profesore s kojima mogu razgovarati o onome što me zanima i još stipendijom, ne mogu ne biti zadovoljan, odnosno vrlo sam zadovoljan", kaže Bože i ne skromnim riječima hvali profesore. Sada je na trećoj godini, a za dalje još nije odlučio.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike