Regija
STIPENDIJE DODATNI POTICAJ ZA UPIS U POLJOPRIVREDNA ZANIMANJA

Deset tisuća kuna studentima, pet tisuća srednjoškolcima
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
POŽEGA - Požeško-slavonska županija stipendira već treću godinu učenike požeške Poljoprivredno-prehrambene škole, a posredovanjem Veleučilišta u Požegi stipendije primaju i studenti druge i treće godine biotehničkih znanosti. Nakon prošlogodišnjeg pada zanimanja za upis u ova zanimanja, broj prijavljenih za stipendiju ponovno se povećava. O tome su na konferenciji za novinare govorili županija Antonija Jozić, dekan Veleučilišta Borislav Miličević i ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Anamarija Mršo Raić.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Kako je izjavila županica Jozić: "Razlog zbog kojeg stipendiramo učenike i studente je u tome što je poljoprivreda strateška grana svih pet županija Slavonije i Baranje. Trebamo poticati školovanje i na srednjim školama i na visokom učilištima vezano za poljoprivredna zanimanja. Jedan dio sredstava je iz županijskog proračuna, za učenike srednje škole, a drugi dio financira Vlada RH preko Ministarstva poljoprivrede. U prethodnom razdoblju i razdoblju pred nama osigurano je 15 milijuna kuna za cijelo područje Slavonije i Baranje. Osim požeškog Veleučilišta, razvojni sporazum o stipendiranju studenata potpisala su dva fakulteta iz Osijeka i Veleučilište u Slavonskom Brodu."

Stipendije od 10.000 kuna po studentu za akademsku godinu već se treću godinu dodjeljuju studentima koji studiraju u Požegi na smjeru voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo te za studij prehrambene tehnologije. "Sljedeće godine moći će se prijaviti i studenti novog studija enogastronomije, budući da smo ove godine proveli upis u prvu godinu tog studijskog programa. Dosad smo imali 120 studenata, redovitih i izvanrednih, jer stipendije dobivaju svi ravnopravno, a sada je prijavljeno novih 46 studenata", rekao je dekan Borislav Miličević, dodajući kako je dosad za stipendije ukupno isplaćeno 1,2 milijuna kuna.

Zanimanje učenika za upis u poljoprivredna zanimanja također je bio manji. Ove školske godine upisano je 37 učenika, koje u iznosu od po 5000 kuna financira Požeško-slavonska županija. "Nadamo se da ćemo s novim projektima i ovom stipendijom potaknuti djecu da se upišu u ovu školu", rekla je ravnateljica Anamarija Mršo Raić. B.S.T.
Iz Imotskog po znanje u Požegu
S juga Hrvatske u Požegu je došao studirati Bože Đuzel. Želi nastaviti obiteljski posao u Imotskom, gdje mu obitelj ima vinariju. Zadovoljan je studiranjem u Požegi, stanuje u novosagrađenom studentskom domu, gdje su usluge na visokoj razini. "S obzirom na uvjete studiranja, profesore s kojima mogu razgovarati o onome što me zanima i još stipendijom, ne mogu ne biti zadovoljan, odnosno vrlo sam zadovoljan", kaže Bože i ne skromnim riječima hvali profesore. Sada je na trećoj godini, a za dalje još nije odlučio.

Možda ste propustili...

ZAVRŠAVA JOŠ JEDAN VRIJEDAN PROJEKT UDRUGE "JAGLAC"

Spremni čekaju novi natječaj

BELIŠĆE NASTAVLJA RAZVOJ VOLONTERIZMA

"Zvono Inclusive" osnažuje društvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODVELA IH U DEMOGRAFSKI PAD

Najduža ulica u RH od 2011.
izgubila je petinu stanovnika

2

PROSLAVA VINCELOVA U POŽEŠKOM KRAJU

Ipak Vincelovo - tradicija neće biti iznevjerena

3

PRED OPĆINAMA OPSEŽAN I SLOŽEN POSAO

Velik je interes za zakup poljoprivrednog zemljišta