Regija
GRADSKO VIJEĆE O RASKOPANOJ ULICI

Preradovićeva u planu javne nabave HC-a ‘22.
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Radi se o izvedbi zbog Aglomeracije privremeno zaustavljenih radova na zahtjev Grada kako bi se izbjeglo razbijanje nogostupa
ĐAKOVO - Nakon što nije prihvaćen zahtjev Vijeća MO-a "Gabro Hes" za tematsku sjednicu Gradskog vijeća o završetku radova u Preradovićevoj jer bi to, kazao je predsjedajući GV-om Pavo Cindrić (HDZ), bilo kršenje Poslovnika, ta se tema našla na dnevnom redu sjednice Vijeća održane u utorak navečer u zgradi DVD-a, a nakon zahtjeva sedmero vijećnika, čime su stečeni uvjeti ovlaštenog predlagatelja.

"Bez glasovanja, kao informacija i rasprava", naglasio je Cindrić. Detaljno iznoseći kronologiju aktivnosti vezanih uz rekonstrukciju ulice, a potom i radove na Aglomeraciji Đakovo, kao i u susjednoj Pavićevoj ulici, zamjenik gradonačelnika Antun Galić (HDZ) naglasio je da je aglomeracijski projekt pripreman osam godina, s tim da je kod pripreme, dodao je, Preradovićeva bila u vrlo lošem stanju. Ponovio je da je prethodna vlast, ocijenio je ironično, "jako pametno" vremenski posložila radove vezane uz Hrvatske ceste – rekonstrukciju ceste, staza i prilaza, i one vezane uz Aglomeraciju, Đakovački vodovod i Hrvatske vode.

- Rekonstrukcija državne ceste počela je 2016., a još nismo imali ugovor za Aglomeraciju. Godinu poslije dolazi do smjene vlasti u Đakovu. Za izvođenje radova Aglomeracije javlja se 12 ponuditelja, vrijeme je prolazilo na javnim nabavama. Za izvođača je odabran Sokol s partnerima i nizom podizvođača, a projekt Cesta bio je već u završnoj fazi - rekao je Galić. Grad i Vodovod od Cesta traže da privremeno odustanu od nastavka radova kako bi se, kaže Galić, zbog aglomeracijskih radova u tim ulicama spriječilo razbijanje novih nogostupa kolnih ulaza. Slijedilo je aneksiranje ugovora, a dovršetak radova na uređenju proteže se tri godine. "Završetak radova veže se uz 4. i 5. prosinca, a prema posljednjim informacijama ti su radovi skoro već gotovi", kaže Galić. Ponovio je - u projekt Aglomeracije obnova staza, cesta i prilaza nije uvrštena, staze i prilaze obnovit će HC.

- Kada smo znali podatak da Vodovod i Vode završavaju Aglomeraciju u tom dijelu grada, išli smo u HC da dovrše obustavljene radove, no ta državna tvrtka ima svoj plan, proračun... Na zahtjev Grada Ceste su obećale, no proračun još nije donesen, da će u prvom kvartalu 2022. uvrstiti u plan javne nabave preostale radove u Preradovićevoj, s čim je tamošnji VMO upoznat - dodao je Galić.

- Problem ondje uistinu postoji i imam empatiju prema tamošnjim stanovnicima, no, podsjetimo, kroz Preradovićevu prolaze i glavni vodovi, što je taj potez dodatno učinilo zahtjevnim za sve radove. Bili su to složeni radovi, a izvođači su poštovali dogovorenu dinamiku, stoga je ciljnik uperen u krivu adresu - dodaje Cindrić.

- Hoće li pacijent preživjeti i dokad će biti na respiratoru? - upitala je Mirjana Adrić (Za boje našega grada). Podsjeća na nedavni prosvjed stanovnika Preradovićeve i da "ih nitko iz Grada nije tada primio". "Dopis o njemu nije ni došao, nego se za nj doznalo preko medija. Stigao je samo jedan novinarski upit o tome, na koji sam osobno odgovorio", odgovara Galić, a Cindrić dodaje da je u vrijeme prosvjeda bio pokop člana gradonačelnikove obitelji te da se nazočilo njemu.



Suzana Župan
RAZDVAJANJE TROŠKOVNIKA LOŠA ODLUKA
”Nema osobe koja bi bila sretnija od mene da se ulica napokon uredi i tu nema mjesta za politiku, politikantstvo”, kaže direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš s gorčinom u glasu zbog svega što se, dodao je, pisalo i piše po društvenim mrežama. Kada je riječ o rješavanju nogostupa i prilaza u Preradovićevoj, razdvajanje troškovnika po razmišljanju iz vremena prethodnih obnašatelja vlasti ocijenio je lošom odlukom i nespretnim rješenjem jer se u suprotnom, dodao je, i u tom dijelu moglo računati na novac EU-a.

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike