Regija
EKOLOŠKI I SAMOODRŽIVO

U planu gradnja dvadeset drvenih kućica na Dravi
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Kamp bi bio na staroj Dravi u općini Petlovac. Slične kućice već postoje u Mađarskoj i Srbiji
PETLOVAC - Sve je više dokaza kako je Baranja idealna turistička destinacija.

Ne govore to samo brojke iz eVisitora koje su, iako nisu na razini Istre ili Dalmacije, poprilično respektabilne. Prošla je godina, doduše, kao i svagdje u svijetu, bila loša, ali je već kraj listopada ove godine pokazao kako, prije svega domaći gosti, itekako cijene trud baranjskih turističkih djelatnika. Koji u kombinaciji s prirodnim resursima čine dobitnu kombinaciju. Dokaz je i interes jednog poduzetnika koji, u suradnji s austrijsko-slovenskom tvrtkom, u Baranji želi otvoriti ekološki energetski samoodrživ kamp na staroj Dravi - Repnjaku, na lijevoj dravskoj obali, u katastarskoj općini Petlovac. I dijelu belišćanske.

- Riječ je o investitoru koji tamo planira izgraditi 20 ekoloških energetski samoodrživih drvenih kućica na vodi, a cijeli je projekt u skladu s prirodom. Slične već postoje u Mađarskoj i Srbiji, a prema informacijama koje imam, iznimno su posjećene - kaže Milan Knežević, načelnik općine Petlovac, te dodaje kako bi realizacija ovog projekta itekako dobro došla njegovoj općini. Između ostaloga i stoga što još uvijek zaostaju s turističkom ponudom većeg dijela Baranje jer je u toj općini samo 20-ak kreveta, u Luču i Baranjskom Petrovom Selu. Problem bi eventualno mogla biti činjenica da je riječ o prostoru koji je u dijelu ekološke mreže Natura 2000, sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije, čiji je cilj očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova. No budući da je riječ o ekološkim i samoodrživim objektima, ne bi trebalo biti zapreka realizaciji ideje.

- Ipak, treba istaknuti da je riječ samo o početnoj inicijativi i obostranoj želji, nas kao općine i investitora. Nakon što mi je, prije nekoliko dana, predstavljena inicijativa, dogovorili smo kako ćemo se do kraja siječnja sljedeće godine sastati s predstavnicima Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i svima ostalima nadležnima za cijelu priču i vidjeti postoji li bilo kakva mogućnost za realizaciju tog projekta u povojima - kaže Knežević, naglašavajući kako, zasad, ima potporu Turističke zajednice Baranje. Potvrdio je to i direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić, ističući kako bi Baranji dobro došao ovakav neobičan, ali iznimno zanimljiv sadržaj.


Ivica Getto
U Baranji više bazena i novi ležajevi
’’Interes je iskazan i već sada mogu reći da je to odlična stvar. Bio bi to prvi tip takvih objekata u Baranji. Riječ je o suvremenim trendovima kakvi nam nedostaju’’, kaže Perkušić, dodajući kako bi kućice na vodi obogatile baranjsku turističku ponudu. Prije svega u smislu djelomičnog otklona od one tradicionalne, kakvu, pokazalo se, i nadalje treba njegovati. Izražava zadovoljstvo i činjenicom što je 40-ak baranjskih vlasnika smještajnih kapaciteta odlučilo, u sklopu svojih objekata, u dogledno vrijeme izgraditi bezene. Inače, u Baranji je u ovom trenutku približno tisuću ležajeva, a sljedeće godine trebalo bi ih biti još četrdesetak, što jamči da gosti u Baranji neće ostajati samo jednu noć...

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike