Svijet
"PRIPREMATI SE ZA NAJGORE, NADATI SE NAJBOLJEM"

Čelnica EK-a: Razmisliti o obveznom cijepljenju
Objavljeno 1. prosinca, 2021.

Predsjednica Europske komisije izjavila je u srijedu da treba poduzeti sve što je moguće kako bi se zaštitili od omikron-varijante koronavirusa, ističući da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja. "Znanstvenici nam kažu da učinimo sve što možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem", rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.Dodala je kako je od proizvođača cjepiva dobila informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron-varijante. Ona je pozvala na ubrzanje cijepljenja i docjepljivanje booster dozom jer je to najbolja zaštita. "U međuvremenu ponavljam poziv svima: cijepite se, docijepite se booster dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili", rekla je predsjednica Komisije.

Govoreći o mogućnosti uvođenje obveznog cijepljenja, von der Leyen je rekla da je o tome potrebno razgovarati. "Kako možemo potaknuti i eventualno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar EU-a? Potrebna nam je rasprava o tome, treba nam zajednički pristup", kazala je ona. Većina država članica uvela je ograničenja putovanja iz Južnoafričke Republike i okolnih zemalja, gdje je prvi put otkrivena omikron-varijanta. Von der Leyen je rekla da države članice trebaju na dnevnoj osnovi razmatrati ograničenja putovanja i spremnost za nametanje svih potrebnih kontrola, uključujući i odlučno djelovanje ako se otkrije žarište omikrona.

Svjetska zdravstvena organizacija najavila je da će pokrenuti pregovore o međunarodnom sporazumu o sprječavanju i kontroli budućih pandemija. Očekuje se da će sporazum o pojačanju mjera protiv pandemije biti spreman u svibnju 2024., obuhvaćajući pitanja od razmjene podataka i sekvenciranja genoma virusa u nastajanju do pravedne distribucije cjepiva i lijekova proizišlih iz istraživanja. "Donošenje te odluke razlog je za slavlje i razlog za nadu koja nam je svima potrebna", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na sastanku ministara zdravstva. "Naravno da je pred nama još dug put. Još ima različitih mišljenja o tome što bi novi sporazum mogao ili trebao sadržavati", rekao je, pozivajući na nastavak suradnje. U međuvremenu, zemlje bi se trebale pridržavati Međunarodnih zdravstvenih propisa WHO-a iz 2005. godine, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odluka pod nazivom “Svijet zajedno” usvojena je konsenzusom na posebnoj skupštini 194 države koje su članice UN-ova zdravstvenog tijela, izazvavši pljesak na kraju trodnevnog sastanka. H/D.Pav.
5,46 MILIJUNA UMRLIH
Više od 262,22 milijuna ljudi prijavljeno je da je zaraženo SARS-CoV-2, virusom odgovornim za COVID-19, a 5,46 milijuna je umrlo otkako se pojavio u Kini u prosincu 2019. WHO kaže da Kina još uvijek nije podijelila neke od svojih ranih podataka koji bi mogli pomoći u utvrđivanju podrijetla virusa. Kina je u ponedjeljak izjavila da je spremna raditi na razvoju novog međunarodnog sporazuma za koji se nada da će izbjeći “politizaciju, stigmatizaciju i instrumentalizaciju”.

Najčitanije iz rubrike