Novosti
PROŠIREN POPIS ZABRANJENIH SIMBOLA

Austrija zabranila obilježja HOS-a
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Austrijska vlada donijela je odluku o zabrani dodatnih obilježja povezanih s ustaškim režimom, poput zastave i grba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). "U Austriji su već zabranjena dva simbola ustaškog režima. No pokazalo se da se na skupu u Bleiburgu/Pliberku ne pokazuju samo simboli koji se povezuju s ustašama nego i simboli novih fašističkih organizacija poput nasljednice ustaške organizacije ‘Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)‘. Zato je popis zabranjenih simbola proširen i za ove", stoji u priopćenju zastupnica stranke Zeleni Olge Voglauer i Eve Blimlinger.

Na sjednici vlade donesena je odluka o zabrani isticanja simbola HOS-a na području Austrije. "Središnji spomenik, središnji fašistički simboli i forma održavanja skupa će u svom dosadašnjem obliku biti ili su već zabranjeni. Ovi potezi doista označavaju prekretnicu. Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije i s tim skupom povezano javno pokazivanje nacističkih simbola, ali i aktualnih fašističkih simbola, na kraju se pokazala kao uspješna", ističe Blimlinger. Dodaje da je u Hrvatskoj standard da se manifestacije na kojima se pokazuju zastave HOS-a ne bi trebale održavati. "Svatko bi trebao, kao što je to predsjednik Hrvatske Zoran Milanović više puta od prošle godine učinio, napustiti službene manifestacije na kojima se pokazuju HOS-ovi simboli, o ustaškim da se i ne govori", priopćila je.

Prošlog tjedna stručno povjerenstvo je za Ministarstvo unutarnjih poslova sastavilo vještačenje, koje preporučuje zabranu skupa na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga u dosadašnjoj formi. I dalje su dopuštene mise zadušnice. Posljednjih godina uvijek iznova je dolazilo do uhićenja sudionika toga skupa, koji su nosili nacističke i fašističke simbole zabranjene zakonima Austrije. H
Blimlinger: Desetljetna borba Zelenih protiv ove navodne komemoracije na kraju se pokazala kao uspješna

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ O PADU BROJA STANOVNIKA

"Za to nije kriv Plenković"

U HRVATSKOJ NOVI REKORD: UKUPNO 17.489 NOVOZARAŽENIH, UMRLE 43 OSOBE

U Osječko-baranjskoj županiji rekordnih 856 novozaraženih, umrle tri osobe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

469 NOVOPOZITIVNIH, NEMA PREMINULIH

Stožer CZ OBŽ preporučuje online nastavu

2

VODI LI OMIKRON-VARIJANTA KRAJU ZDRAVSTVENE KRIZE?

Pandemija postaje endemija ili
stiže nova, opasnija, mutacija?

3

RAZGOVOR: DAMIR NOVOTNY, EKONOMSKI ANALITIČAR

Možemo očekivati da će se cijene stabilizirati jer svima odgovara ova razina inflacije