Svijet
VIŠE ZAHTJEVA ZA AZIL U SLOVENIJI

Hojs: Migranti i dalje dolaze iz Hrvatske
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali se potužio da iz Hrvatske ilegalni migranti i dalje dolaze u Sloveniju. Osvrćući se na neke izvještaje nevladinih organizacija da Slovenija prisilno vraća migrante u Hrvatsku i tako radi "pushback" suprotan međunarodnim konvencijama, Hojs je kazao da prema njegovim saznanjima to slovenska policija nikad nije činila, nego je vraćala u RH ilegalne migrante na temelju bilateralnog sporazuma o readmisiji.

- To je vrlo dobro funkcioniralo do prije mjesec-dva, a stvari su se onda promijenile i primjećujemo da Hrvati na neki neformalan način savjetuju migrantima da azil zatraže u Sloveniji - kazao je Hojs, dodavši kako je u posljednje dvije godine broj zahtjeva za azil koje migranti podnesu u Sloveniji veći, iako je samih ulazaka migranata manje nego ranijih godina. "U prvih 10 mjeseci slovenska je policija zaustavila oko 8000 migranata, što je manje nego lani. No Slovenija će, zbog situacije na granici, i nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor zadržati na zelenoj granici s Hrvatskom postavljene barijere i provoditi slične kontrole koje na granici sa Slovenijom provodi Austrija, iako su obje u Schengenu", kaže Hojs.

Potvrdio je da je Slovenija načelno za proširenje Schengena na Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku, pri čemu je Ljubljana posebno zainteresirana da se, zbog zatvaranja balkanske rute migranata, u Schengen primi Hrvatska. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORIVO PO TRŽIŠNOJ CIJENI

Za strance benzin skuplji oko 40 posto

2

RUSKI PREDSJEDNIK VLADIMIR PUTIN

Pregovori o izvozu žitarica?

3

PREDSJEDNIK SDA

Izetbegovićev poziv Hrvatima