Osijek
HOĆE LI U OSIJEKU BITI DOČEKA NOVE GODINE?

Ugostitelji za sada
samo do 22 sata
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Nova godina je blizu, ali gdje će ju se moći uz zajedničko slavlje dočekati, teško se trenutno može reći s obzirom na konkretne epidemiološke mjere koje je propisao Nacionalni stožer. Naime, prema podatcima Stožera, ugostiteljskim objektima propisano je bilo da smiju raditi do 24 sata, pa je najvjerojatnije da se nitko od građana neće odlučiti platiti zabavu s koje bi ih u ponoć, dakle čak i prije uobičajenog čestitanja i poljubaca (onih koji se to usude jer se preporučuje razmak) trebali "izbaciti" na ulicu iz lokala. Kako se može čuti među Osječanima, bit će onih koji će pokušati prelazak s ove na 22. godinu ovog stoljeća dočekati organizirano negdje u inozemstvu ili izvan grada, a ponuda turističkih agencija je raznolika, dok će neki mjesto za okupljanja naći, kako nam potvrđuje i G.G, jedan od Osječana s kojim smo o toj temi razgovarali, u nekoj od vikendica, izvan vidokruga onih koji će eventualno kontrolirati pridržavaju li se građani mjera u novogodišnjoj noći.

- Pričali smo mi prijatelji i dogovorili se - pa neće nam valjda i novogodišnje veselice koje nikada nismo preskočili biti zabranjene. Željni smo plesanja, pjesme, glazbe i druženja, a ako sve to ne bude dopušteno, okupit ćemo se u nekoj od vikendica i privatno se zabavljati – priča G.G.

Daleko će više izgubiti od građana ugostitelji koji su očekivali da će stanje biti normalizirano do kraja godine. Ako je vjerovati preporukama, možda će izgubiti jedni na društvenom planu, drugi na ekonomskom planu, ali će sačuvati zdravlje izbjegavajući kontakte s nepoznatim osobama.

Kako doznajemo u Županijskom stožeru civilne zaštite, odluke donesene na nacionalnoj razini, koje su trenutno na snazi, ograničavaju okupljanja prostorno i vremenski, a Županijski stožer ne može ih mijenjati. Najnovija preporuka vezana za ugostiteljske objekte kojima je odlukom Stožera obustavljen rad ponovno je ograničeno radno vrijeme, i to do 22 sata. Tako je, sudeći prema ovome, trenutno mala nada da će biti organiziranih proslava po lokalima.

No, prema očekivanjima onih koji žele negdje organizirano dočekati Novu, možda se situacija i promijeni, pa se ove preporuke koje, kako se navodi, vrijede od 1. do 15. prosinca, promijene zbog poboljšanja epidemiološke situacije.

D. Pejić
Možda se epidemiološka situacija poboljša, pa se preporuke koje vrijede do 15. prosinca promijene

2022.

godinu mogli bismo svi dočekati kod kuće

Najčitanije iz rubrike