Dome slatki dome
JOŠ UVIJEK IMA POSLA U VRTU

Uz dobru zaštitu povrće dozrijeva i tijekom zime
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Trajnice možete ostaviti pod lišćem te tako stvoriti zaštitni sloj od hladnoće

Iako su dani sve hladniji i bliži se zima, u povrtnjaku još uvijek možete uzgajati mnogo toga. Naročito ako imate dio koji se može prema potrebi zaštiti folijom, ili mali plastenik, niski tunel, prekrivene gredice... Zatvoreni prostori štitit će biljke od niskih temperatura, mraza i vjetra. Međutim, ne morate imati vrt da biste uzgajali povrće ili začine. Peršin može rasti zimi i na balkonu, ali obratite pozornost na temperaturu kako biste ga na vrijeme unijeli na, primjerice, kuhinjski prozor.



Tople lijehe vrlo su praktične. To su kutije s prozirnim poklopcem koje omogućavaju rast biljaka bez straha da će se smrznuti. Koriste se za uzgoj povrća, rasada, čuvanje biljaka tokom zime, itd. Tople leje možete kupiti gotove ili sami napraviti na vrlo jednostavan način. Prije sadnje držite nekoliko dana zatvoren poklopac kako bi se tlo zagrijalo. Na zemlju raširite crnu foliju koja će privlačiti sunčevu toplinu. Dodaje se kompost i posebna zemlja za uzgoj određenih biljaka. Najvažnija stvar kod sadnje biljaka u toplu lijehu je da je temperatura veća od okolne. U slučaju ekstremno niskih temperatura preko poklopca prebacite dodatnu izolaciju poput folije ili deke. Obvezno je zatvaranje poklopca tijekom noći.

Razne vrste salate i luka idealne su kada je u pitanju sadnja povrća u kasnu jesen. Ukrasne biljke i povrće bit će snažnije i zdravije ako se pobrinete za kvalitetno tlo s prirodnim hranjivim sastojcima organskog podrijetla. Povrću je potrebna pravilna prehrana kako bi se obranile od raznovrsnih nametnika i infekcija. Ako imate priliku koristit ćete reciklirane materijale u svom povrtnjaku. Ekološko povrtlarstvo je način vrtlarenja u skladu s prirodnim zakonima, pri čemu se koriste samo ekološka prirodna sredstva za zdrav domaći urod, prihvatljiv i čovjeku i prirodi. To ne znači da je ekološko povrtlarstvo zahtjevnije od konvencionalnog. Naime, povrtnjak koji će biti njegovan organskim metodama, osim vaše brige, brine se i sam za sebe. Dakle, ekološkim pristupom pomažete vrtu da se brine sam za sebe, a time i vi sami sebi olakšavate i brigu i život. Ekološka svijest u svakom pogledu. Neki od recikliranih materijala mogu biti plastične posude od hrane za uzgajanje presadnica, plastične boce za grijanje supstrata ili navodnjavanje, plastične posude od voća...Ako smo jesenas posijali matovilac i grašak, ili posadili zimsku salatu, to povrće i dalje ne miruje, raste, dakako usporenije. Smirile bi ih i uspavale niže temperature, prije svega snijeg. Gnojidbu voćaka treba također obaviti sada. Najbolje je gnojidbu obaviti organskim gnojivom koje ima produženo djelovanje koje će povećati postotak organske tvari i nahraniti voćke svim potrebnim hranjivima. I dalje treba skupljati lišće koje je otpalo s grana. Lišće koje pokupite nemojte baciti u smeće, nego ga iskoristite u kompostiranju, ili u zaštiti drugih biljaka. Trajnice koje su nam ostale u vrtu, i naravno ostale drvenaste biljke s plitkim korijenjima, možete ostaviti pod lišćem, tj. staviti na njih skupljeno lišće te tako stvoriti zaštitni sloj od hladnoće i mraza korijenju biljaka. Tako će vaše biljke lakše dočekati i podnijeti zimu.

Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one biljke koje rastu, ili su posađene u pripremljeno tlo, mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti. Jesen je odlično vrijeme da osvježite cvjetne posude, a neke i nanovo zasadite, novim biljkama koje će uljepšavati vaš vrt ili balkon do prvog snijega. Igrajte se kontrastima. U cvjetne posude možete zasaditi mnogo vrsta jesenskog cvijeća i patuljastih četinara i trava. Posude je najlakše oplemeniti krizantemama, jer postoji mnoštvo boja, veličina i oblika. Probajte ih kombinirati s dekorativnom travom. Zvjezdani su nezamjenjivi tijekom jeseni, jer cvjetaju najduže. U jesen se orezuje i ukrasno grmlje i živice, ruže, oleanderi, vajgelija, ljetni jorgovan, kupine, ogrozd i ribizle te ukrasno drveće, poput kuglastog javora.


Jasminka Knežević
Češnjak miruje tijekom zime
Kasna sadnja omogućava češnjaku da tijekom jeseni i ranog proljeća razvije korijenov sustav. Tijekom zime, kad se zemlja zamrzne, češnjak prestaje rasti i biljke miruju. Čim se u proljeće zemljište zagrije češnjak nastavlja rasti. Češnjak se sadi na dubinu od nekoliko centimetara kako zbog djelovanja kiše ne bi došlo do izvirivanja vrhova i eventualnog smrzavanja.

Salate mogu i u posudu
Mogu se sijati različite vrste salata, špinat, cikorija i rukola. Kiša će potaknut rast. Salata je jedno od najprikladnijih povrća za uzgajanje u vrtu. Sjetva u posudu vrlo je jednostavna, ali treba voditi računa da je zemlja uvijek vlažna i da postoje pravi uvjeti (temperatura, izmjena zraka, svjetlost) za klijanje i rast biljaka. Sijati se može u razmacima od sedam do deset dana.

Mrkva - odlično zimsko povrće
Blitva je zahvalna za uzgoj, a njezino lišće možemo koristiti cijele godine. Kod sjetve blitve treba obratiti pozornost na izbor sorte. Ljetne sorte neće dati dobar urod i podložnije su smrzavanju. Mrkva je odlično zimsko povrće. Sjetvom mrkve tijekom cijele godine naša kuhinja može biti opskrbljena mladom mrkvom cijele godine, jer mrkva može uspjeti i na nižim temperaturama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike