Novosti
GROBNICA U BOBOTI: ČEKA SE DNA ANALIZA

Zasad 11 tijela, možda ih je još
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved ponovno je upozorio, nakon sjednice saborskog Odbora za ratne veterane, o problematici nestalih osoba u Domovinskom ratu, da u procesu pronalaženja nema suradnje Srbije koja ne daje informacije o nestalima.

- Odbor smo upoznali sa svim aktivnostima, postignućima, izazovima i teškoćama s kojima se susrećemo. Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019., a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate - kazao je Medved. Dodao je kako su od 2016. pronašli i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka nestalih. Podsjetio je da su prije nekoliko dana uz cestu Pačetin - Bobota u blizini Vukovara pronašli veliku masovnu grobnicu s najmanje 11 posmrtnih ostataka, o čemu su informirali članove Odbora. Dodao je kako je pozvao sve saborske zastupnike da budu konstruktivno usmjereni. "Apelirao sam da budemo odgovorni kako obiteljima koje 30 godina traže najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol, jer nam one cijelo vrijeme moraju biti u fokusu", rekao je ministar.

Vezano za masovnu grobnicu kod Bobote, Medved kaže da za sada sa sigurnošću može reći kako je ondje najmanje 11 posmrtnih ostataka, ali moguće je da će biti i više. "Pričekat ćemo DNA analizu i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba i pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih, dodao je. Nije mogao potvrditi jesu li u grobnici isključivo civilne žrtve.

Rekao je da su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u pripremi još dvije lokacije, koje su posve pripravne za probna iskapanja, dodavši da je do sada u toj županiji u potrazi za nestalima obrađeno 99 lokacija. "Pozivam sve koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju", kazao je Medved, zajamčivši tajnost tim osobama.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir naglasila je da dinamika pronalaženja nestalih nije zadovoljavajuća jer je prošlo 30 godina. Članovi obitelji umiru i nisu doznali istinu o najmilijima, kazala je, dodavši da su napori Ministarstva i službi koje se time bave zadovoljavajući. H
Možda ste propustili...