Novosti
BROJNE MANIFESTACIJE I PROGRAMI

Adventiranje u Osijeku na Dan grada otvara premijer Plenković
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Osijek će u pravo blagdansko ozračje zakoračiti na svoj dan, u četvrtak, 2. prosinca, kada se obilježava sjećanje na taj dan 1786. godine, kada su tri dijela Osijeka, nekadašnje gradske općine Tvrđa, Gornji i Donji grad, postala jedna cjelina.

Središnji dio proslave Dana grada bit će svečana sjednica Gradskog vijeća 2. prosinca, u poslijepodnevnim satima. Na poziv gradonačelnika Ivana Radića svečanoj sjednici nazočit će i premijer Andrej Plenković te Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a. Na sjednici će biti i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Nakon svečane sjednice premijer, župan i gradonačelnik će u 18.30 u Parku kralja Tomislava otvoriti manifestaciju Adventiranje. Kako je najavio gradonačelnik, novost u ovogodišnjem Adventu je ukupno deset kilometara lampica koje će osvjetljavati Osijek. “Razvili smo modele Adventiranja i želimo da se naši sugrađani i naši gosti u njemu druže. Advent nisu samo svjećice i mirisi nego su to i druženja, obitelj, prijatelji. Ukratko, advent smo mi Osječani. Ali, svjesni epidemiološke situacije, želimo potaknuti da se građani kreću duž cijeloga grada i na taj način nećemo ih dijeliti na one koji imaju odnosno nemaju COVID potvrde. Želimo svima omogućiti da sudjeluju u Adventu”, najavio je Radić. Kao najveća atrakcija Adventiranja najavljen je 35-metarski panoramski kotač, no još nije poznata lokacija na kojoj će on biti postavljen.

Dan grada bit će obilježen i drugim programima i brojni će se održati već 1. prosinca. Tako će se u srijedu u 17 sati kod Gradske i sveučilišne knjižnice održati utrka tramvaja u kojoj će sudjelovati Juraj Šebalj i Željko Pervan, a u 18 sati je na rasporedu tradicionalno podizanje gradskog stijega na Trgu Ante Starčevića. U 18.30 sati na rasporedu je sveta misa u povodu Dana grada Osijeka u konkatedrali svetog Petra i Pavla. Podsjetimo da je ispred konkatedrale u nedjelju postavljen i adventski vijenac na kojem je prvu svijeću zapalio nadbiskup Đuro Hranić. Na sam 2. prosinca dar Osječanima je besplatno kupanje cijeli taj dan na Gradskim bazenima, a sugrađani koji na taj datum slave rođendan dobivaju besplatno učlanjenje u GISKO. Iz bogatog programa izdvajamo i izložbu i projekciju filma “Osijek Dinamiti” u 16.30 u kinu Urania. U 18 sati će na Trgu Ante Starčevića zgrade biti osvijetljenje fotografijama Osijeka, a i ove godine će se održati tradicionalna izložba lampiona osječkih osnovnoškolaca i to u Arheološkom muzeju.

U petak, 3. prosinca, bit će održana premijera predstave Posljednja ovčica u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u 18 sati. U subotu je u 18 sati na programu vinska radionica “Ista sorta različite osobnosti” u regionalnoj vinoteci, a u nedjelju će se održati humanitarna utrka “Osijek trči i ti to možeš – daruj svoje kilometre”. D.Kuštro
Ivan Radić

gradonačelnik Osijeka

Razvili smo modele Adventiranja i želimo da se naši sugrađani i naši gosti u njemu druže. Advent nisu samo svjećice i mirisi nego su to i druženja, obitelj, prijatelji. Ukratko, advent smo mi Osječani.

Možda ste propustili...