Novosti
NOVI SLUČAJEVI ZARAZE, ALI I BOLJE BROJKE IMUNIZIRANIH

OBŽ iznad državnog prosjeka po broju cijepljenih odraslih
Objavljeno 1. prosinca, 2021.

Dobre vijesti stižu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osječko-baranjska županija ne samo da je bolja po procijepljenosti odraslih kad je u pitanju nacionalni prosjek nego je prema broju cijepljenih prestigla i sve ostale kontinentalne županije. Potvrdila je to izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, rekavši da je procijepljenost odraslog stanovništva na području naše županije trenutačno 60 posto, dok je na nacionalnoj razini cijepljeno 57,6 posto odraslih. Zadovoljna je, kaže, i stanjem na tablici županija prema broju cijepljenih koja pokazuje da je Osječko-baranjska županija prestigla uobičajeno bolje kad je procijepljenost u pitanju, Međimursku i Varaždinsku županiju.



”Mogu sa zadovoljstvom potvrditi da smo s datumom 28. studenoga došli na 60 posto cijepljenih, što nas svrstava u vrh u odnosu prema ostalim kontinentalnim županijama. Međimurska i Varaždinska županija uvijek su bile bolje od nas za oko dva posto cijepljenih odraslih osoba, no sad je u nas taj broj veći. Čini se da su građani shvatili važnost cijepljenja, a osim toga, očigledno je naš raspored cijepljenja također vrlo dobar, odnosno osigurali smo dovoljno termina za sve zainteresirane građane”, kaže Nataša Turić, dodajući da će stanke za cijepljenje tijekom prosinca biti jedino za Badnjak i Božić te na Novu godinu. Kaže kako bi procijepljenost vjerojatno bila još i bolja da se u cijepljenje trećom dozom uključe i liječnici obiteljske medicine, no za sada to baš i ne ide prema preporukama. Turić također kaže i da je vrlo dobar odaziv građana svih generacija. Kad su u pitanju maloljetni, odnosno osobe od 12 do 18 godina, Turić kaže da su za njih osigurana cjepiva Pfizer i Moderna, koja se također nalaze u rasporedu cijepljenja za prosinac.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je da je prošloga tjedna na području Osječko-baranjske županije cijepljeno 5511 osoba, a njih 2425 primilo je prvu dozu, 1943 drugu te 1143 treću dozu. Procijepljenost odraslog stanovništva na području Županije sad je povećana na 60 posto, uz naglasak da je 64,4 posto cijepljeno prvom dozom.

Dodajmo tome da se na mrežnoj stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nalazi raspored cijepljenja za prosinac na području Osječko-baranjske županije. Cijepljenje se obavlja na već poznatim mjestima, a zastupljena su sva cjepiva, odnosno vidljiv je raspored cijepljenja prvom, drugom i trećom dozom. Osim na mrežnim stranicama županijskog NZJZ-a, raspored za prosinac bit će uskoro objavljen i na Facebook stranici te ustanove.

Ipak, Osječko-baranjska županija još uvijek bilježi velik broj oboljelih, ali i preminulih. Prema izvješću od utorka, u 24 sata obrađeno je 478 uzoraka, a 168 je bilo pozitivnih na koronavirus. Najveći broj novopozitivnih, ukupno 67 osoba je u Osijeku.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek 109 je hospitaliziranih osoba, a u Općoj županijskoj bolnici Našice 41. Od ukupnog broja hospitaliziranih u Respiracijskom centru je 29 pacijenata. Nažalost, preminule su još četiri osobe, i to iz Osijeka, Antunovca, Našica i Valpova u dobi od 58, 72, 87 i 69 godina.

Trenutačno su u samoizolaciji 1022 osobe, a u proteklih tjedan dana, odnosno od 24. do 30. studenoga, policijski su službenici proveli 196 provjera kao i 718 provjera u ugostiteljskim objektima. Utvrđena su tri kršenja samoizolacije. I inspektori te službenici civilne zaštite u istome su razdoblju, odnosno do 29. studenoga, obavljali nadzor provođenja epidemioloških mjera. U ukupno 84 nadzora utvrđeno je šest nepravilnosti te su izrečene mjere. M.Mihelić
CIJEPLJENJE U VUKOVARSKOJ ŽUPANIJI
Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja Vinkovci i Vukovar pozivaju sve zainteresirane na cijepljenje protiv COVID-19. U Vinkovcima je cijepljenje u četvrtak, 2. prosinca od 13.30 do 17.30 sati u sportskoj dvorani OŠ A.G. Matoš u četvrti Lapovci. Cijepit će se cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson). U Vukovaru je cijepljenje cjepivima Pfizer, Moderna i Janssen 4. prosinca od 12 do 15 sati u Domu zdravlja Vukovar, Sajmište 1. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 104 nove pozitivne osobe na COVID-19 od 448 testiranih, pa je udio pozitivnih među testiranima 23 posto, što je osjetno manje nego prijašnjih dana. Dvije su osobe preminule. Od početka epidemije ukupno je oboljelo 18 626 osoba, od kojih je 17 820 izliječenih, a ukupno je preminulo 340 osoba. Trenutačno su 84 osobe hospitalizirane. M.Flego

UMRLE 73 OSOBE
U 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 3858 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 12.071 testiranog, a umrle su 73 osobe, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva trenutačno je 29.437, na bolničkom je liječenju 2512 pacijenata, od kojih je 314 na respiratoru. U samoizolaciji je trenutačno 22.894 osoba. Od početka pandemije ukupno je zabilježeno 608.205 osoba s koronavirusom, od kojih je 10.899 umrlo. Zaključno s ponedjeljkom 2.180.860 osoba cijepljeno je bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.937.416 osoba (1.763.217 osoba cijepljeno s dvije doze te 174.199 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 57,22 posto odraslog stanovništva. H

Možda ste propustili...