Novosti
ZIMSKA ČAROLIJA JE ZAPOČELA

ADVENT U ZAGREBU ...za nezaboravne uspomene
Objavljeno 2. prosinca, 2021.
Uz tradicionalne hrvatske igračke, koje su motiv Adventa, poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja

Tople lampice, nasmiješena lica, pahulje snijega u dvokoraku s notama božićnih pjesama - to je čarolija Božića koju može ponuditi jedino Zagreb za vrijeme adventa. Nagrađivani Advent Zagreb ove godine održat će se od 27. studenoga i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja.

 

Igračke po gradu

Tri godine zaredom najbolji božićni sajam u Europi vraća nas u prošlost. Naime, tradicionalne igračke koje su se nekad proizvodile u Zagrebu, u središtu su Adventa 2021., pod motom "... za nezaboravne uspomene".

 

Brojne će generacije tu prepoznati svoje poklone koji su ih čekali ispod božićnog drvca, a koje su priželjkivali cijele godine i koji su potom obilježili njihovo djetinjstvo. Uz pomoć aplikacije Equinox XR, klasične igračke iz prošlosti pretvorit će se u virtualne igračke iz budućnosti. Ovo iskustvo proširene stvarnosti (AR) zapravo je vrlo jednostavno doživjeti. Potrebno je skinuti aplikaciju Equinox XR, dostupnu za iOS i Android pametne uređaje i tablete, registrirati se kako biste otvorili svoju "kutiju za igračke" te na određenim lokacijama u središtu Zagreba gledati igračke kroz ekran uređaja i čeka vas iznenađenje u obliku kutija koje otvarate dodirom na ekranu.

Dobivenu igračku pohranjujete u svoju riznicu i nosite sa sobom svugdje, a možete ih putem aplikacije postaviti u svom kvartu, kod bake i djeda u dvorištu, u susjednoj državi, ili na drugom kraju svijeta - opcije su nebrojene. Drugi koji posjete tu lokaciju i imaju instaliranu aplikaciju moći će ih vidjeti, a na taj način možete dijeliti tu posebnu radost Božića sa svima, gdje god da se nalazili.

 

Od 27. studenoga igračke možete pronaći na sljedećim lokacijama: Trg Republike Hrvatske, Trg bana Josipa Jelačića, Trg Kralja Tomislava, Park Zrinjevac, Trg Petra Preradovića, Strossmayerovo šetalište (Istok), Britanski trg, Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića, Katarinin trg i Kurelčeva ulica.

 

Svi oni koji su posjetili Zagreb u adventsko vrijeme znaju kolika ih čarolija očekuje diljem grada. Na Zrinjevcu će aleja stoljetnih platana svijetliti sjajem tisuća bijelih lampica. Najromantičniji zagrebački park poseban je doživljaj u vrijeme Adventa, uz bogat glazbeni program u Glazbenom paviljonu.

 

Na Trgu kralja Tomislava dočekat će vas iznenađenja: siluete klizača i predimenzionirane igračke obasjane čarobnim božićnim svjetlom. Na Trgu J.J. Strossmayera čeka vas Božićni poljubac - pogodili ste, ispod imele. Obnovljeni prolaz Oktogon, kojeg krasi kupola od umjetničkih vitraja, postaje lokacijom neobične, božićne umjetničke instalacije. U prigodnoj formi bora, ova će instalacija izvana odražavati suvremenu civilizaciju i modernu tehnologiju, dok će vas iznutra dočekati toplina tradicionalnih igračaka i ukrasa za bor. Ove će se godine u sklopu Adventa vanjskim kupolama zgrade HNK-a pridružiti i brojne svjetlosne dekoracije zbog kojih će kazalište, osim umjetničkog, odražavati i radostan božićni duh. Zelenilo i drveće Mažuranićevog trga prekrit će ukrasi i svjetla inspirirani hrvatskom tradicijom i folklorom, sukladno njegovoj povijesnoj priči.

 

Trg bana Josipa Jelačića i ove će godine postati pozornicom za predivan, šareni i lampicama obasjani božićni bor. Neće biti zaboravljen ni Manduševac, koji će biti ukrašeni prigodnim dekoracijama s temom igračaka. Čudesne male drvene kućice i ove će godine biti povezane visećim dekoracijama na Europskom trgu, a Orašari će ponosno stajati pokraj svake kućice.

 

Kulturna ponuda

Trg svetog Marka u božićno će vrijeme skinuti svoje ozbiljno ruho i zaogrnuti se božićnim. Naime, Orašari će na ovom trgu napraviti svoj čarobni svijet oko magičnog božićnog drvca.

Magičan mjesec ovog se adventa spušta s neba u vlastiti vrt, koji se nalazi u Parku Bele IV. Predimenzionirana instalacija polumjeseca je osvijetljena, a ako sjednete na mjesec možete zaželjeti želju i podijeliti je na društvenim mrežama uz #moonwishzagreb. I ove godine na Štrosu vas očekuju šarmantne božićne kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom, naravno, sve uz pratnju vesele glazbe koja će zaokružiti božićnu idilu. Ako ste u potrazi za savršenom lokacijom za fotografiranje, uputite se na plato Gradec. Posebno izdvojeni photo pointovi s očaravajućom božićnom scenografijom nude vam i čudesan pogled na adventski grad.

 

Uz tradicionalne hrvatske igračke koje su motiv Adventa Zagreb, poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja. Za vrijeme Adventa Zagreb održat će se čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će nastupiti brojni vrhunski hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde. U Adventu su prigodni program priredile mnoge kulturne institucije, kao Muzej za umjetnost i obrt, HNK, Etnografski muzej, Gavella u Tunelu Grič, Muzej prekinutih veza, Projekt Ilica: Q’ART, Muzej čokolade te posebni programi za najmlađe.

 

adventzagreb.hr  #AdventZagreb

 

 
Tanja Kvorka
Tekst izrađen u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba

OBRTNIČKI DOM

Nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba je prolaz Matice hrvatskih obrtnika, u Ilici 49. Igračke će ispuniti čitav prostor u prolazu Matice. Smjestit će se na girlande, na božićna drvca, na promopult, htjet će se fotografirati s vama u fotocorneru, a ušetat će i na dječje radionice te poslužiti kao rekviziti.