Regija
KURIOZITET IZ 1945. I VREMENA POMOĆI UNRRA-E

Snimka ratnoga bunkera u središtu Đakova u američkom vojnom arhivu
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
U.S. Army na fotki nastaloj za posjeta generala piše da je Đakovo selo u Jugoslaviji
ĐAKOVO



Vrstan poznavatelj prošlosti svoga grada, urednik Facebook stranice "Iz đakovačke prošlosti", kao i one "Đakovačke šetnje", Đakovčanin Željko Lekšić objavio je pravi kuriozitet – fotografiju bunkera u samom središtu Đakova, ispred današnje Male crkve, iz vremena Drugog svjetskog rata, a koja se nalazi u, objavio je tada, američkom vojnom arhivu.



Danas je, uz najbolju volju, teško zamisliti takav sadržaj u centru grada, a gdje je danas raskrižje s kružnim tokom i fontanom na Trgu dr. Franje Tuđmana. "Snimka je načinjena 27. kolovoza 1945. godine, četiri i pol mjeseca nakon ulaska partizana u grad, 17. travnja. Fotografiranje bunkera zasigurno je bilo prilikom posjeta jednog američkog generala koji je ondje boravio odmah poslije rata u vezi s humanitarnom pomoći iz američkog programa UNRRA. O njegovu, generalovu posjetu postoji na internetu i videozapis. Žalosno je da takva snimka mora doći iz inozemstva", navodi Željko Lekšić na svom Facebook profilu. On je, uz objavu fotografije, vrijednog dokumenta jednog burnog vremena, i kratkog teksta, objavio i link na kojemu se može pogledati spomenuti videozapis. Fotografija je izazvala brojne "lajkove" i komentare. U vrhu fotografije američki vojni arhivari zapisali su: "Print and neg. Rec‘d 27 August 1945 from Headquarters, lst Combat Camera Unit, APO 520, U.S. Army". Uz taj, strojno ispisan tekst, rukom je dopisano: "Relcased, 27. Feb 1946…". U dnu fotografije strojno je napisano: "A German Pillbox on the min street of the Willage of Djacovo, Yugoslavia". Uz bunker, na fotografiji je i kolona zaprežnih kola, partizanski vojnik s petokrakom na kapi na glavi, no u njemačkoj uniformi, potom zgrada starijim Đakovčanima znana kao Župni ured… Kolona kola navodi na zaključak da se nešto u tom trenutku dijeli.

- Dolazak američkog generala u Đakovo vezuje se uz posjet delegacije organizacije UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) koja je došla u travnju 1945. godine. General je došao u Beograd odmah nakon njegova oslobođenja i slikao se s Titom. Išavši potom prema zapadu, snimali su, uz ostalo, i Đakovo, o čemu svjedoči i jedan mali videozapis gdje se vidi taj američki general, koji je tada bio i u našoj katedrali - kaže Lekšić.

O ratnom bunkeru u središtu grada svjedoči i fotografija Đakovčanina Mateja Niderlea (1932. - 2013.), koji se pred njim fotografirao 1945. godine, kao 13-godišnji dječak, a bunker se vidi samo djelomično. Bunker je bio dio obrane u gradu i oko njega.

- U prodoru partizana prema Đakovu u gradu su im se suprotstavili isključivo Nijemci, ne i ustaše i domobrani, jer je Đakovo bilo sastavni dio obrane od Osijeka prema Bosni, a cilj je bio izvlačenje njemačke vojske iz Grčke preko Bosne. Nijemci su iz grada naprasno otišli 16. travnja 1945., zapalivši mlin Slogu sa skladištem benzina kako bi to osvjetljavalo nebo da se mogu lakše povlačiti po mraku. Odmah sutradan, 17. travnja, u grad su ušli partizani - kaže Lekšić 76,5 godina nakon tih događaja. Snimku bunkera u centru grada, preuzetu s interneta, objavio je na svom Facebook profilu sada, prvi put.

Kratki videozapis s posjetom američkog generala iz američkog humanitarnog programa UNRRA počinje pred tadašnjom zgradom Općine, a završava posjetom katedrali.

- Putem do prvostolnice general je susreo nekakve zarobljenike i kratko popričao s njima - dodaje Lekšić.

U Američkom vojnom arhivu, osim toga, s područja Slavonije ima i snimaka bombardiranja Osijeka, Slavonskog Broda, a koji su tada znatno stradali u zračnim napadima snaga Saveznika.

Mladim generacijama kratica UNRRA potpuno je nepoznata. U svom znanstvenom članku iz 1988. godine povjesničarka i politologinja Vera Kržišnik-Bukić "Hrana kao glavni vid UNRRA-ine pomoći Jugoslaviji 1943. - 1948." navodi da je "1943. godine osnovana posebna organizacija Ujedinjenih nacija za pružanje pomoći u ratu nastradalim narodima". Amerikanci su tijekom i nakon Drugog svjetskog rata ostavljali hranu na jugoslavensko područje i drugdje po ratom opustošenoj Europi, a američki paketi s hranom doslovce su "padali s neba". Trumanova jaja u prahu, mlijeko u prahu, sapun, sir, instant-kava, najlonke, šušakvci… - samo su neki od proizvoda u paketima što su "s neba padali" u vrijeme velike gladi u ratom porušenom području, bez industrije, s ekstenzivnom, zaostalom poljoprivredom tadašnje većinom ruralne zemlje. Tadašnjem stanovništvu na ovim prostorima bio je to prvi susret s mnoštvom proizvoda iz tih paketa poput jaja i mlijeka u prahu, instant-kave i dr.

Najstariji se i danas sjećaju tih američkih humanitarnih paketa, a to vrijeme i ti događaji ostali su zapamćeni po sintagmi "Trumanova jaja".


Suzana Župan
Željko Lekšić

vrstan poznavatelj đakovačke povijesti

Postoji i kratak videozapis od toga dana, 27. kolovoza 1945., snimljen za posjeta američkog generala iz američkog humanitarnog programa UNRRA, a na kojem se vidi da je general posjet započeo pred zgradom Općine i završio u đakovačkoj katedrali

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike