Regija
KOMUNALNI PROGRAMI GRADA ZA 2022.

Najveća je investicija kompaktor za deponij
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Ukupno 8,7 mil. kuna, prema planu, uložit će se u gradnju objekata i uređaja te održavanje komunalne infrastrukture
ŽUPANJA



Prema izrađenim programima, koje će u srijedu (1. prosinca) razmotriti Gradsko vijeće, u gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2022. plan je utrošiti 4.060.500 kuna, a iznos od 4.656.850 kuna predviđen je za održavanje komunalne infrastrukture u sljedećoj godini.



Najznačajniji projekt, vrijedan 3.160.500 kuna, nabava je specijalnog vozila - kompaktora za potrebe gradske tvrtke Čistoća Županja. Riječ je o radnom stroju za razgrtanje i sabijanje komunalnog otpada, odnosno njegovu ugradnju u odlagalište otpada. Smanjenjem volumena dobiva se više mjesta i omogućuje deponiranje većih količina otpada, a na taj se način ujedno i odlagalište drži urednijim. Postojeći je kompaktor, doznajemo od direktora Čistoće Ante Klanca, odradio svoje - dotrajao je i često je u kvaru, pa je nabava novog nužna.

- Podnijeli smo zahtjev prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i očekujemo sufinanciranje u iznosu od 60 posto nepovratnih sredstava za nabavu stroja, a riječ je o iznosu od 1.896.000 kuna. Čekamo odobrenje, a onda idemo u javnu nabavu – pojasnio je Klanac. Preostala sredstva osigurat će Grad.

U 2022. je, među ostalim aktivnostima, u planu uvođenje GIS sustava pametnih gradova, izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Radićeve, Vinkovačke, Pozaićeve, za proširenje gradskog deponija...

Što se tiče programa održavanja komunalne infrastrukture za 2022., milijun kuna predviđeno je za javnu rasvjetu, a 750.000 kuna za održavanje čistoće i hortikulture. Približno 700 tisuća kuna, prema planu, nagodinu će biti utrošeno u održavanje javnih površina. Polovina toga iznosa odnosi se na obnovu nogostupa. Riječ je o Ulici Mladena Pozaića, od raskrižja s Reljkovićevom do Ulice Cvjetka Romića, o Aleji Matice hrvatske (ulazi od 1 do 7), nogostupu u naselju Zlatodol - od Zlatodolske do Lovretićeve ulice, te uređenju pješačkog prijelaza u Ulici Stjepana Grubera, na križanju s Gupčevom. Predviđena je i nabava novih elemenata i opreme za dječja igrališta, te ugradnja antistres podloge na dječjem igralištu na Trgu prof. Martina Robotića. Tu je i nabava nove urbane opreme na području grada, sufinanciranje druge faze uređenja gradske tržnice... Iznos od 620 tisuća kuna predviđen je za održavanje nerazvrstanih cesta. U Ulici Mladena Pozaića i u Velikom kraju bit će postavljeni ležeći policajci dok će u Ulici Mladena Ćatića biti obavljena priprema za postavljanje mjerača brzine. Nagodinu će biti uređena sportska podloga na igralištu za košarku te umjetna travnata površina na igralištu za tenis. U programu, među ostalim, nije izostavljeno ni uređenje kanalske mreže.

Za poslove deratizacije, dezinsekcije te za veterinarske usluge zbrinjavanja pasa predviđeno je ukupno 650 tisuća kuna.

Radovi na održavanju komunalne infrastrukture financirat će se iz proračunskih sredstava prikupljenih na ime komunalne naknade i šumskog doprinosa.


Marija Lešić Omerović
VEĆI PROJEKTI PLANIRANI ZA 2023.
I u 2022. će se, s obzirom na raspoloživa sredstva, sve uglavnom svesti na redovito održavanje komunalne infrastrukture. "Dio komunalne naknade trošimo za plaćanje kredita podignutih za izgradnju komunalne infrastrukture u posljednjih nekoliko godina, za Starčevićevu, Oblu i još neke ulice. Oni istječu 2023. i za tada smo prolongirali izvođenje radova na sanaciji nerazvrstanih cesta, odnosno na rekonstrukciji Ulice Vojne krajine, za koju imamo i građevinsku dozvolu", kaže Josip Nikolozo, gradski pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Ante Klanac

direktor Čistoće

Vrijednost kompaktora, koji nam je prijeko potreban, iznosi 3.160.500 kuna. Podnijeli smo zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i očekujemo sufinanciranje u iznosu od 60 posto nepovratnih sredstava

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike