Regija
POSJEĆENA DESTINACIJA

Pristup Vinskoj cesti pod blatom, nasut će kamen
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Javni poljski put između vinograda Belja i državne ceste D7 neprohodan je. Beljci žele trajno rješenje
KNEŽEVI VINOGRADIJedna od najpoznatijih baranjskih turističko-rekreativnih destinacija zasigurno je beljska Vinska cesta.Prolazi kroz središte Baranje i najveću, premda tek nešto više od 200-tinjak metara visoku, uzvisinu područja između Dunava, Drave i Mađarske, koju nazivaju Banskom kosom, Banovim brdom (dio ‘‘Baranjskog gorja‘‘), Baranjskom planinom i sličnim nazivima.

- Priča o beljskim vinima počinje na 650 hektara vlastitih vinograda na Banovu brdu, kroz čije najljepše pejzaže vijuga gotovo 8 kilometara duga vinska cesta. Na posebnoj vinogradarskoj poziciji, na lokaciji Karanačko brdo, smješten je Vidikovac. Okružen milijunima čokota vinove loze, Vidikovac je pravo mjesto za predah i uživanje u pogledu na nepregledne hektare vinograda, pejzaže hrvatskoga Podunavlja i grad Osijek - beljska je turistička pozivnica u ovaj dio Baranje. Cesta je, na mjestu nekadašnjih makadamskih putova, osmišljena i izgrađena za vrijeme Agrokora i, mora se priznati, poslužila je svrsi. No i tada joj je nedostajao, kao i danas, samo nekoliko desetaka metara dug dio koji ju spaja s ‘‘ostatkom svijeta‘‘, bar iz smjera koji vodi iz Osijeka prema Belom Manastiru. Riječ je o prilaznom putu koji počinje odmah nakon skretanja s državne prometnice D7. Ovih je dana, naime, on gotovo neprohodan, kao i uvijek nakon nekoliko kišnih dana. Nije rijetkost da tamo u blatu ostaju automobili, a autobusi s turistima imaju popriličnih problema izvući se. Znaju to i beljci.

- Zbog vremenskih prilika koje su uobičajene za jesen, javni poljski put između vinograda Belja i državne ceste D7 je, kao i svake godine, blatan i neprohodan. Taj put koriste svi koji prolaze kroz vinograde, poljoprivrednici koji uz njega imaju poljoprivredno zemljište, pa i radni strojevi Belja. Stoga će Belje do kraja sljedećeg tjedna na javni put nasuti kamen kako bi se napravila makadamska otresnica prije izlaska na glavnu cestu - kažu u Belju, nastavljajući kako su beljski vinogradi jedna od turističkih atraktivnosti Baranje, pa se s lokalnom zajednicom razgovara o zajedničkom projektu kojim bi se ovo pitanje trajno riješilo - asfaltiranju dijela poljskog puta koji spaja vinograde i državnu prometnicu D7.

- To će posebno biti važno za posjetitelje i turiste koji dolaze u Baranju, jer Vidikovac u vinogradima na Karanačkom brdu godišnje posjeti više od 10.000 domaćih i stranih gostiju te brojni stanovnici Baranje i Osijeka - podvlače u Belju.


Ivica Getto
Vidikovac
GODIŠNJE POSJETI VIŠE OD 10 TISUĆA GOSTIJU

Za sastanak Općine, Belja, HC-a i ŽUC-a
Koliko turističkih posjeta beljska Vinska cesta nosi Općini Kneževi Vinogradi cijeni i općinski načelnik, Vedran Kramarić. ‘‘Čuo sam za taj problem, pa se stoga želim naći na zajedničkom sastanku s predstavnicima Belja, Hrvatskih cesta i ŽUC-a. Zajedničkim snagama možemo riješiti ovaj problem‘‘, kaže Kramarić. Iz budućeg sastanka nisu isključeni ni predstavnici grada Belog Manastira, premda se, katastarski, ne radi o području jedinog baranjskog grada. O važnosti ceste dovoljno govori činjenca kako je ove godine trasirana i otvorena kao Baranjska planinarska obilaznica - turistička atrakcija za ljubitelje prirode, na otvorenome. Planinarska je to ruta duga 30 kilometara, na kojoj je raspoređeno 16 kontrolnih točaka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIJEĆE ODBILO ODLUKU O POSKUPLJENJU

Cijene odvoza otpada za kućanstva ostat će iste

2

USKORO NOVI OBLIK POMOĆI

Crveni križ uskoro vozi tople obroke najsiromašnijima

3

„JEDVA ČEKAM DA POKLADE DOĐU“ - OD 17. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Županjci će uživati u bogatom programu 55. Šokačkog sijela