Osijek
VOZNI PARK ŽUPANIJSKOG ZHM-A

Nabavljeno je sedam
novih sanitetskih vozila
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Četiri su vozila kupljena decentraliziranim sredstvima OBŽ-a, a tri je kupio ZHM vlastitim sredstvima. Sad ih je ukupno 38

Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije bogatiji je za sedam vozila za sanitetski prijevoz. Od ukupnog broja vozila četiri su kupljena decentraliziranim sredstvima osnivača i vrijedna su oko 1,5 milijuna kuna, a za tri se vozila pobrinuo sam ZHM kupivši ih vlastitim sredstvima. Ravnateljica Silvana Sabo objasnila je kako su četiri vozila s jednim ležajem i pet ležećih mjesta, a u tri se vozila mogu prevoziti po dva ležeća pacijenta.



Milijuni kilometara


- Primarna nam je djelatnost hitna medicinska pomoć, no tu je i sanitetski prijevoz te godišnje prevezemo oko 22 tisuće pacijenata. Prevozimo ih u druge zdravstvene ustanove, ali ih i iz drugih ustanova vraćamo kući i bilježimo oko tisuću međužupanijskih prijevoza kad se iz primarne ili sekundarne zdravstvene ustanove prevozi u tercijarnu, i to uglavnom u Zagreb. Imamo oko 25 tisuća dijaliziranih pacijenata koje prevozimo na hemodijalizu u osječki Klinički bolnički centar ili u Đakovo - ispričala je Sabo, rekavši da je s novim vozilima ukupno njih 38 sa sanitetskim prijevozom te da uvijek imaju na raspolaganju osnovno i rezervno, u slučaju kvara. Tako se ne može dogoditi, kaže, da mreža bude narušena, a uz činjenicu da je starost voznoga parka sanitetskog prijevoza oko pet godina, “prva linija” s kojom se obavlja djelatnost nije starija od dvije godine. Kako godišnje vozila ZHM-a prelaze do 2,2 milijuna kilometara, logično je njihovo zanavljanje odnosno otpisivanje.

Pojačanje sa sedam novih vozila, kaže Sabo, znači puno djelatnicima, ali u prvome redu pacijentima, kojima mora biti osiguran najkvalitetniji i najsigurniji prijevoz. Za trenutno stanje u zdravstvu, koje je opterećeno pandemijom COVID-a, ističe ravnateljica, ovo je jako velika stvar, a Osječko-baranjska županija, istaknula je, svake godine iz decentraliziranih sredstava omogući kupnju određenog broja vozila.

Skrb o ustanovama


Dožupan Mato Lukić naglasio je zadovoljstvo nakon primopredaje vozila, koja, u prvome redu, znače dodatnu sigurnost sugrađana koji se koriste sanitetskim prijevozom, ali i djelatnika ZHM-a.

- Impresivan je broj kilometara koje tijekom godine prelaze vozila ZHM-a, ali i broj pacijenata, njih tisuće, te je stoga posebno važna sigurnost i udobnost. U posljednje tri godine, odnosno od 2019., Osječko-baranjska županija je kroz decentralizirana sredstva ZHM-u doznačila oko 5,5 milijuna kuna.



Dio je u te tri godine doznačen za školovanje, odnosno dodatnu edukaciju, pet medicinskih sestara i djelatnika, a i o svim ostalim ustanovama kojima smo osnivač vodimo dodatnu brigu, što ćemo činiti i nadalje – rekao je dožupan Lukić, posebno zahvalivši vodstvu ZHM-a i tamošnjim djelatnicima, koji, rekao je, od početka pandemije ulažu silne napore, što je iziskivalo dodatno jačanje timova i organizaciju posla. To su, naglasio je Lukić, zaposlenici te ustanove savršeno učinili.



Marija Mihelić
nužna vozila
DODATNO

POJAČANJE

SANITETA

KAMERE U VOZILIMA HITNE POMOĆI
Ravnateljica Sabo istaknula je sve veću solidarnost vozača, između ostaloga, zahvaljujući medijima i praćenju kampanja koje pomažu stvaranju koridora za vozila pod svjetlosnom i zvučnom signalizacijom. Iako sanitetska vozila ne iziskuju hitnost, ona za hitnu pomoć itekako ju trebaju pa su opremljena jačim zvukom i svjetlom. Uz to, ZHM je učinio iskorak postavljanjem kamera u ta vozila. “Svaka minuta u hitnoj pomoći može biti presudna, pa je osiguranje toga tipa nužno”, rekla je Sabo.

Najčitanije iz rubrike