Osijek
NOVI MAMAC ZA POSLOVNE INVESTITORE

Od iduće godine investitori u gospodarske objekte neće plaćati komunalni doprinos
Objavljeno 1. prosinca, 2021.

U sjeni izglasavanja najvećeg proračuna Grada Osijeka, koji je prvi put "prekoračio" granicu od milijardu kuna, u sjeni je ostala odluka koja, na prvu, neće izravno pridonijeti povećanju njegove prihodovne strane, ali će, dugoročno gledano, sve to kasnije nadoknaditi.Gradski vijećnici prihvatili su prijedlog gradonačelnika Ivana Radića i resornog odjela za komunalno gospodarstvo da se ubuduće svi investitori koji će na području grada graditi građevine gospodarsko-poslovne namjene u cijelosti oslobode plaćanja komunalnog doprinosa!

Pojašnjenje ove odluke vrlo je jednostavno - u Osijeku je doista zadnjih godina postojao veći broj zainteresiranih investitora za gradnju gospodarsko-poslovnih građevina i to pretežito u industrijskim zonama (Nemetin, Jug, pa i najnoviji IT park), za koje je gradska administracija od ranije predvidjela određene pogodnosti po pitanju cijene i općih uvjeta gradnje. Ali, ipak, mnogi su od njih zbog velikih troškova gradnje, ali još više zbog uvjeta koje imaju drugi gradovi u bližem i širem neposrednom okruženju, upravo u obliku nižeg komunalnog doprinosa koji uključuje djelomično, pa čak i potpuno oslobađanja od plaćanja ove vrste doprinosa, odustali od našeg grada. Osijek je jednostavno bio nekonkurentan.

Tako je posljednjih godina prihod od komunalnog doprinosa najvećim dijelom dolazio od strane investitora koji grade stambene građevine, dok od investitora koji grade proizvodne hale gotovo da uopće i nema. Primjerice, ove godine od ukupno prikupljenih sedam milijuna kuna komunalne naknade, samo su nepuna dva milijuna kuna od "poslovnih građevina".

Kako bi se ta situacija "preokrenula" u korist Osijeka, a s ciljem učinkovitijeg oživljavanja poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, ali još više za privlačenje novih investitora, predložena je (n)ova odluka, koja je u konačnici (očekivano) i usvojena.

- Prihod kojega provođenjem ove mjere nećemo ostvariti, nadoknadit će se kroz buduća nova radna mjesta u tim novim pogonima, kroz realizaciju poreza i prireza na dohodak svih zaposlenih u Osijeku, koji je ujedno najveća stavka gradskog izvornog prihoda. Dakle, sve ćemo nadoknaditi kroz oživljavanje povoljne gospodarske klime koju kreiramo - obrazložio je ovu mjeru gradonačelnik Radić.
Dario Kuštro
OBITELJSKE KUĆE
Ipak, kako ne bi ostali nepravedni i prema investitorima u stambenu izgradnju, a tu je riječ i o onima koji grade obiteljske kuće, usvojena je odluka da se "jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za sve vrste građevina i sve investitore umanji za deset posto". Kako ne bi bilo zabune mjera "oslobođenja" ne odnosi se na stambeni prostor koji investitor gradi za prodaju ili najam.

Najčitanije iz rubrike