Osijek
DAN OŠ "VIJENAC" - UČENICI PREDSTAVILI "OSOBE KOJE SU UNAPRIJEDILE SVIJET"

Od Mate Lovraka do Nikole Tesle
Objavljeno 1. prosinca, 2021.

Drugu godinu zaredom učenici i učitelji Osnovne škole "Vijenac" virtualno su obilježili Dan škole putem njezine mrežne stranice, priredivši u utorak, 30. studenoga, u povodu 58. obljetnice program pod nazivom "Osobe koje su unaprijedile svijet".



Rezultati njihova rada ogledali su se u kratkim filmovima, likovnim i drugim radovima, pri čemu su imali priliku pobliže se upoznati s osobama koje su svojim idejama i djelima unaprijedile svijet u kojem živimo.

- Učenici su u svojim razrednim odjelima, zajedno s razrednicima, jutros (utorak, nap.a.) kada su na našim mrežnim stranicama objavljeni svi videouratci pogledali svaki od njih i zajedno prokomentirali što su naučili, što im je bilo zanimljivo, što bi primijenili u budućem radu... Bio je to kratak osvrt na ono što su vidjeli, a povratne informacije koje sam dobila od učitelja izuzetno su dobre, učenici su jako zadovoljni te su istaknuli neke radove koji su im se najviše svidjeli - prenijela nam je dojmove u utorak ravnateljica škole Vesna Vrbošić.

Svaki razred izabrao je osobu koju je predstavio putem videouratka, plakata, likovnih i literarnih radova. Učenici 1. razreda istražili su Matu Rimca, učenici 2. razreda Eduarda Slavoljuba Penkalu, učenici 3. razreda Ivanu Brlić-Mažuranić i Matu Lovraka, učenici 4. razreda Nikolu Teslu, učenici 5. razreda Fausta Vrančića i Miju Kišpatića, učenici 6. razreda dinastiju Trpimirovića i Andriju Mohorovičića, učenici 7. razreda Josipa Jurja Strossmayera i Ivana Mažuranića, a učenici 8. razreda Andriju Štampara i Marka Marulića. Učenici koji polaze izborni program Albanskoga jezika i kulture izabrali su Majku Terezu, a učenici koji polaze izborni program Makedonskoga jezika i kulture Tošu Proeskog.

Pri predstavljanju zaslužnika koji su unaprijedili ili uljepšali svijet koristili su svu dostupnu tehnologiju, na 3D printeru printali su privjeske, osmislili su svoje izume i oživjeli ih putem aplikacije, crtali su i slikali osobe koje su izabrali u različitim tehnikama te napravili njihovu lutku, posjetili su Muzej Slavonije i sudjelovali na radionici, predstavili svoje poduzetničke ideje na uporabnim predmetima, snimili TV emisiju, izradili prezentacije, izradili lapbook, izradili igru memory, izradili igru "Pogodi tko sam?", izradili slagalicu, kvizove, escape room, snimali filmove, osmislili tekst i skladali pjesmu, pjevali, naučili nešto novo.

- Svi su se izuzetno potrudili i zaista odradili jedan velik i lijep posao. Rekli su da za neke osobe nisu niti znali, da su ih tek sada upoznali, a ja sam im poslala poruku da će i oni u svojoj budućnosti svojim idejama i djelima uljepšati i unaprijediti svijet u kojem žive - rekla je ravnateljica Vrbošić.I.Alilović
IZLOŽBA RADOVA
Izložbu plakata i likovnih radova osoba koje su svojim idejama i djelima unaprijedile svijet u kojem živimo, učenici i učitelji OŠ “Vijenac” postavili su u učionice i predvorje škole. Svi učenici sudjelovali su u kreativnim i istraživačkim radionicama, a rezultati njihova rada ogledali su se i u kratkim filmovima koje su snimili sa svojim razrednicima i učiteljima.

Najčitanije iz rubrike