Sport
ALEN BLAŽEVIĆ

Onako lošu utakmicu kao u Velenju ne možemo ponoviti
Objavljeno 30. studenog, 2021.
NEXE večeras (20.45) dočekuje Gorenje u 5. kolu EHF Europske lige

Brojne su poveznice između rukometaša NEXE-a i Gorenja koji će večeras (20.45) u našičkoj dvorani Osnovne škole Kralja Tomislava odigrati susret 5. kola skupine C EHF Europske lige.



Najčvršća je svakako Branko Tamše. Današnji trener NEXE-a rođeni je Velenjac, u Gorenju je započeo i završio igračku, a potom i započeo uspješnu trenersku karijeru. U momčadi NEXE-a igra i rođeni Našičanin, koji je tijekom svoje dugačke karijere proveo dio vremena i u Velenju, a to je Alen Blažević, koji je bio član slovenskog kluba četiri godine. Prvu godinu bio je na posudbi u slovenskom ligašu Jeruzalem Ormožu da bi potom tri godine proveo u Gorenju gdje mu je suigrač bio i današnji trener Tamše.

- Upravo nakon posljednje moje sezone, kada sam otišao u Cimos Koper, Branko je postao pomoćni trener Obrvanu u seniorima Gorenja, no i prije toga vodio je mlađe uzraste kluba, tako da sam i onda bio uvjeren kako će jednoga dana biti uspješan trener. Imao je u to vrijeme kod sebe puno snimaka s raznih utakmica. Gledao je i analizirao. Već tada se pripremao za trenersku karijeru - prisjetio se danas 35-godišnji Blažević čija su se karijera i život ponovno spojili s Tamšeovom više od deset godina poslije.

Ovaj put ne u Velenju, nego u Našicama.

- Posve se slučajno to dogodilo. Ja sam u siječnju raskinuo ugovor s rumunjskom Constantom gdje sam nakratko otišao nakon što mi je istekao ugovor s Pick Szegedom. Tada se dogodilo da je Hrvoje Horvat imenovan izbornikom Hrvatske, a Branko Tamše izabran je za trenera NEXE-a.

Blažević je danas stožerni obrambeni igrač u Tamšeovoj momčadi. Osjetio je sve suparnike u skupini EHF Europske lige, osim njemačkog Magdeburga, koji je, po svemu, najkvalitetnija momčad C skupine. Kako bi procijenio ostale?

- Nema slabe momčadi. Sve imaju kvalitetu i sve imaju ambiciju proći skupinu. Možda su najveće razočaranje Francuzi, ali su odlična momčad. Uostalom, u samom su vrhu francuske lige, tako da neće biti nimalo lako kada budu gostovali kod nas u Našicama, premda smo ih pobijedili na njihovu terenu. Imali su tada dosta problema s ozljedama. Osobno nekako mi najmanje leže Španjolci. Igrao sam tamo, poznam njihov sustav, taktički su iznimno potkovani, čekaju i pronalaze rupu. Imaju uvijek odličnog srednjeg koji odlično proigrava na crtu, tako da ih je meni u sredini obrane jako nezgodno čuvati.

A gdje je po kvaliteti večerašnji gost Gorenje? Jedini su u dosadašnje četiri utakmice nanijeli poraz NEXE-u. U Velenju je bilo 34:28.

- Slovenski su prvaci i to već dovoljno govori koliko su kvalitetni. Momčad koja ima kvalitetu za prolazak ove skupine. Takvu kvalitetu imamo i mi. Mislim da se onako loša utakmica kao što smo odigrali u Velenju ne može ponoviti. Njihov golman nas je ubio, a mi smo imali valjda 15 nepotrebnih tehničkih pogrešaka, kada dodamo tome i vratnice koje smo pogađali. Na domaćem terenu sigurno ćemo odigrati bolje, ali neće opet biti lako. Nadam se ipak našoj novoj pobjedi.

Puno je ozljeda ove sezone?

- Da, i to onih najgorih koje traže dužu stanku. Imamo problema, ali i dalje mi dobro guramo. Ja zasad nemam nikakvih problema.

Za kraj okrenuli smo se malo ne tako dalekoj budućnosti i izvanklupskim temama. Blažević je čak osam godina proveo u Pick Szegedu. U tom mađarskom gradu Hrvatska će u siječnju odigrati prvi krug Europskog prvenstva. Planira li možda tada do Szegeda?

- Planirao sam i volio bih, ali čini mi se da ćemo baš u to vrijeme ići na pripreme. Ponovno ćemo ići u Velenje. Vidjet ćemo, ali volio bih otići pogledati bar jednu utakmicu - zaključio je 35-godišnji rukometaš koji je bio dio reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Njemačkoj.



Krešimir Lacković
Alen Blažević

igrač NEXE-a

Gorenje je slovenski prvak i to već dovoljno govori koliko je kvalitetno. Definitivno su momčad koja ima kvalitetu za prolazak ove skupine. No takvu kvalitetu imamo i mi.

Najčitanije iz rubrike