Crna kronika
OTROVANJE PLINOM U VALPOVŠTINI

Dijete se otrovalo ugljikovim monoksidom u kupaonici
Objavljeno 30. studenog, 2021.

U nedjelju oko 22 sata u kupaonici obiteljske kuće na području Valpova dijete se otrovalo plinom, zbog čega je završilo u osječkom KBC-u. "Policijskim očevidom, u nazočnosti djelatnika HEP-a i dimnjačara, utvrđeno je da je do otrovanja djeteta došlo zbog rada atmosferskog plinskog bojlera za centralno grijanje i porasta koncentracije ugljikova monoksida u kupaonici. Djetetu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi izvješće o događaju", doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.



Iz policije navode kako je ugljikov monoksid (CO) plin koji je poznat i kao "tihi ubojica" jer je potpuno bez mirisa, boje i okusa, pa mu osoba može biti dugo izložena a da to uopće ne primijeti. Kućanstva koja imaju peći na drva ili se griju na plin izložena su opasnosti od ugljikova monoksida, a pritom posebno ističemo kućanstva koja imaju atmosferski bojler - plinski uređaj kojemu je za izgaranje potreban zrak iz prostora u kojem je smješten.

Svake godine od posljedica otrovanja ugljikovim monoksidom iz atmosferskog bojlera umre najmanje jedna osoba, a u posljednje tri godine u Hrvatskoj je zabilježeno 25 slučajeva otrovanja ugljikovim monoksidom iz atmosferskog bojlera. Upotreba neispravnih ili neodržavanih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtne posljedice za ukućane, koji vrlo često nisu svjesni da su u životnoj opasnosti zbog otrovanja ugljikovim monoksidom. Važno je voditi računa o redovitom održavanju plinskih trošila i dimnjaka, i to isključivo od stručnih i ovlaštenih osoba. Simptomi otrovanja su glavobolja, mučnina ili povraćanje, gubitak daha, opća malaksalost, vrtoglavica i na kraju gubitak svijesti. Neke je simptome lako zamijeniti za simptome gripe, otrovanja hranom ili virusne infekcije, pa se mogućnost otrovanja ugljikovim monoksidom nikako ne smije zanemariti.

Radi prevencije i samozaštite građana od opasnosti upotrebe neispravnih plinskih trošila i dimnjaka iz Ravnateljstva policije dali su ključne savjete i preporuke:

- Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža i svih onih gdje imate razna plinska trošila ili peći za grijanje. Provjerite postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija, koja će spriječiti koncentraciju plina, a koja zbog eventualnog propuštanja može prouzročiti otrovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonice ili kotlovnice. Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako imate plinski bojler kako biste spriječili neželjene posljedice. Obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak, a instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima. Zamijenite stara atmosferska plinska trošila novima, kondenzacijskima, koja su sigurnija za uporabu, redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin - upozoravaju iz MUP-a.

Obavezno treba pozvati dimnjačara ako dimnjak dobro "ne vuče" ili kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova. Također, ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi - to može biti povezano s dimnjakom. Provjerite ima li dimnjak građevinska oštećenja, a dimnjačara treba pozvati i ako se dimnjak urušava ili je nešto u njega upalo. Eventualnu rekonstrukciju dimnjaka ili dogradnju plinskih instalacija prijavite ovlaštenom distributeru plina i svom dimnjačaru.

Nikako ne treba zaboraviti ni na moguću opasnost od požara.

- Prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju zbog požara (sklonite lakozapaljive stvari), u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne smije biti gorivog materijala, a tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade. Pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili na odlagališta - savjetuju iz policije.



Sandra Lacić
Svake godine od posljedica otrovanja ugljikovim monoksidom iz plinskog bojlera umre najmanje jedna osoba

Možda ste propustili...

OBAVLJEN OČEVID

Bager usmrtio građevinara

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi