Regija
REGIONALNI VODOVOD U OPĆINI VRBANJA

Soljanima i Strošincima voda početkom 2022.
Objavljeno 30. studenog, 2021.
U tijeku su radovi i na cjevovodu Vrbanja - Soljani, plan je u 2022. osigurati kompletan iznos sredstava od Hrvatskih voda
VRBANJA - I 2021. privodi se kraju, a ni u jedno od tri naselja u sastavu općine Vrbanja, unatoč obećanjima i očekivanjima mještana, nije stigla voda iz regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, što bi se, prema najavama iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK), investitora toga projekta, trebalo dogoditi početkom sljedeće godine.

Požalili su nam se nezadovoljni mještani Soljana koji negoduju što kronični problem vodoopskrbe u tim selima još uvijek nije riješen. Revoltirani su i poručuju da, iako žive u graničnom području Hrvatske, na tromeđi Hrvatske sa Srbijom i BiH, ne žele biti građani trećeg reda za koje je i kvalitetna i zdravstveno ispravna pitka voda - luksuz. Gradilište cjevovoda Drenovci – Soljani prijavljeno je početkom lipnja 2019. i Soljanci su vjerovali da će još u prošloj godini njihovim slavinama poteći voda iz regionalnog vodovoda, ali to se do danas nije dogodilo.

Pojašnjenje o razlozima kašnjenja radova i informaciju o tome kada će sela u općini Vrbanja biti priključena na regionalni vodoopskrbni sustav istočne Slavonije zatražili smo u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji. Ondje pojašnjavaju da su cjevovodi Soljani - Strošinci i Drenovci-Soljani u fazi prikupljanja projektne dokumentacije i prijave na tehnički pregled, te se radi ispiranje i dezinfekcija cjevovoda, kao i uzorkovanje vode od ovlaštenog laboratorija. "Radovi su kasnili, odnosno odvijali su se sukladno osiguranim financijskim sredstvima Hrvatskih voda. Prijava za tehnički pregled bit će predana početkom prosinca za oba cjevovoda te će mještani Soljana i Strošinaca vodu iz regionalnog vodovoda dobiti početkom sljedeće godine", kažu u VVK-u.

Kada je riječ o cjevovodu Vrbanja - Soljani, napominju da su radovi u tijeku i u ovoj je godini osigurano i utrošeno 1,3 milijuna kuna. Sljedeće godine u planu je osigurati kompletan iznos sredstava od Hrvatskih voda. Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Drenovci - Soljani je 11,2 milijuna kuna, a radove sufinanciraju Hrvatske vode (80 posto), Vukovarsko-srijemska županija (10 posto) i Općina Vrbanja (10 posto). Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Vrbanja - Soljani je 4,5 milijuna kuna, a sufinanciraju ih Hrvatske vode s 80 posto i Županija s 20 posto. Vrijednost radova na izgradnji cjevovoda Soljani - Strošinci je 4 milijuna kuna, s 85 posto financirani su sredstvima EU-a, a s 15 posto nacionalnim sredstvima kroz Mjeru 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima".

- Ustrajat ćemo u našim nastojanjima i traženjima da se projekt što prije privede kraju i da se stanovnicima općine Vrbanja konačno osigura kvalitetna pitka voda, što je jedan od osnovnih preduvjeta za normalan život - ističe načelnik Velimir Redl, naglasivši da je Općina svoj udio sufinanciranja odmah osigurala.

Očekuje da će Hrvatske vode osigurati potrebna sredstva i omogućiti skorašnji završetak radova.Marija Lešić Omerović
U CVELFERIJI PREOSTALO PET NASELJA
Voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima odlične je kvalitete i trenutačno je pije više od 100.000 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije. Područje Cvelferije jedino je na distribucijskom području VVK-a na kojemu još nije potpuno riješena opskrba vodom iz regionalnog vodovoda. I dalje je čekaju stanovnici Soljana, Strošinaca, Vrbanje, Đurića i Račinovaca. Time će biti riješen kronični problem stanovnika toga područja koji muku muče s lošom kvalitetom i zdravstvenom ispravnošću vode, nerijetko i s povećanim vrijednostima arsena.

Možda ste propustili...

RASTE BROJ RAZVODA - VIŠE JE VJENČANJA PRED MATIČAROM

Lani 310 svatova, a u 2020. samo 180 sklopljenih brakova

PLAN RAZVOJA CIVILNOGA DRUŠTVA

U radnoj skupini i Mateja Fras Venus

U ŽUPI SVIH SVETIH U ĐAKOVU

Blagoslovili 2750 domova sa 7000 vjernika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODVELA IH U DEMOGRAFSKI PAD

Najduža ulica u RH od 2011.
izgubila je petinu stanovnika

2

PROSLAVA VINCELOVA U POŽEŠKOM KRAJU

Ipak Vincelovo - tradicija neće biti iznevjerena

3

PRED OPĆINAMA OPSEŽAN I SLOŽEN POSAO

Velik je interes za zakup poljoprivrednog zemljišta