Ekonomija
JOŠ ČEKAJU "HITNU" PROLJETNU POMOĆ

Jesu li svinjogojci opet ostavljeni na cjedilu?!
Objavljeno 30. studenog, 2021.
U međuvremenu dočekali smo i drugu svinjogojsku katastrofu, uvoz jeftinog mesa zaustavio je opet trženje, kaže Kuterovac

Uvoz jeftinog svinjskog mesa i svinja po predatorskim cijenama ponovno je zaustavio trženje. Cijene su zaronile duboko ispod EU prosjeka, a Hrvatska proizvodi tek 50 posto domaćih potreba mesa svinja.


Izjavio je to Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge velikih proizvođača svinja, i podsjetio na to kako je slična situacija bila i početkom ove godine kada je zbog stanja na EU tržištu svinja došlo do enormnog uvoza svinja i svinjskog mesa po predatorskim cijenama.
"Tržište u Hrvatskoj tada se srušilo, cijene su se spustile na 6 kn/ kg živih svinja i zaustavilo se trženje domaćih svinja. Kako Hrvatska jedina u Europskoj uniji nema uređeno tržište poljoprivrednih proizvoda prema EU direktivi o uređenju tržišta, svinjogojci su ostavljeni na cjedilu. Država je tada na inicijativu svinjogojaca odlučila pomoći. Naime, programom je predviđena potpora u iznosu od tri milijuna kuna za isporučene svinje od 1. 1. do 15. 3. 2021. Pomoć koja je trebala biti hitna mjera kako bi se pomoglo proizvođačima pretvorila se, kako bi rekli neki naši proizvođači koji su međuvremenu stigli i propasti, u posmrtnu pripomoć. Bi li hitna i pravovremena isplata pomoći spasila svinjogojstvo, nećemo znati, ali neisplata im je sigurno pomogla u propadanju. Za svinje proizvedene do 15. 3. 2021. još nije stigla odobrenu pomoć - kaže Krešimir Kuterovac.


Kuterovac dodaje i da su proizvođači u međuvremenu dočekali i drugu svinjogojsku katastrofu koja ide po sličnom scenariju.
"U pogledu uređenja tržišta po EU pravilima nismo se pomaknuli od početka godine. Uz to, globalni poremećaji prouzročili su da i cijene stočne hrane odu u nebo 150 - 200 %, tako da bismo ovu katastrofu mogli nazvati potopom. Koliko naši svinjogojci nakon iznimno loše godine imaju rezerve, vidjet će se vrlo brzo. Naime, velik broj proizvođača već je odustao, proizvodnja se smanjuje, zatvaraju se i velike farme sa stotinama i tisućama krmača. I po uhodanom scenariju na inicijativu stočara Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je problem, radilo na analizi stanja i predložilo mjere pomoći stočarskom, pa tako i svinjogojskom sektoru. Svinjogojcima predviđena pomoć iznosi 65 milijuna kuna. Ograničenje potpore po COVID de minimis pravilu je na 225.000 eura po gospodarstvu. Da ne bi naši građani mislili da je to sanacija naše nekonkurentnosti, moramo ih izvijestiti da su EU svinjogojci ovaj iznos potpore iskoristili do kraja 2020. i početkom 2021. godine, daleko prije nas. Valja naglasiti da proljetna sredstva "hitne" pomoći u iznosu od tri milijuna kuna još nisu isplaćena, ne zna se razlog, kaže Kuterovac i dodaje da odgovorni u ministarstvu (neslužbeno) uvjeravaju javnost i nas da su shvatili veličinu problema i da će se sredstva u iznosu od 65 milijuna kuna svinjogojcima, a i ostalim stočarima iz Programa isplatiti do kraja godine", kaže Kuterovac. Zdenka Rupčić

MINISTARSTVO: ISPLATA ZA 10 DANA
"Vezano uz program pomoći za koji pitate navodimo kako je na temelju očitovanja APPRRR-a administrativna obrada u tijeku i planira se isplata za 10 dana. U 2021. je za sektor svinjogojstva isplaćeno ukupno 90 milijuna kuna kroz mjere ruralnog razvoja i nacionalne potpore. Europska komisija odobrila je hrvatski program vrijedan 171 milijun kuna za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom. Potpore će se dodjeljivati nepovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Krešimir Kuterovac

predsjednik Hrvatske udruge velikih proizvođača svinja

Globalni poremećaji prouzročili su da i cijene stočne hrane odu u nebo 150 - 200 posto, tako da bismo ovu katastrofu mogli nazvati potopom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOĆARSTVO: NEGATIVAN TREND - U PADU POVRŠINE POD NASADIMA JABUKA

Nesređeno tržište i elementarne nepogode voćare doveli do dna

2

FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije

3

PROIZVODNJA VOĆA U HRVATSKOJ OVISNA O KLIMATSKIM UVJETIMA

Hladnoća, mrazovi pa suša - ova je godina za voćare puno i gora nego što je bila prošla