Autoglas
T7 MULTIVAN LUKSUZNA LIMUZINA JE NA CESTI

Velike su i utemeljene ambicije VW kombija
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Sedma generacija T7 Multivana povećana je, funkcionalnija, čvršća, a zbog skinutih 150 kilograma dinamičnija i štedljivija

Multivan su u Volkswagenu uvijek ubrajali u kategoriju luksuznih limuzina iako je zapravo bio izvedenica aktualne generacije Transportera. U svojoj sedmoj generaciji luksuzni van vozi na platformi MQB; blago je povećan, funkcionalniji, čvršći, a zbog skinutih 150 kg dinamičniji i štedljiviji. Dok u ponudu motora ne dođe dizel, najzanimljiviji je priključni hibrid s 218 KS.Malo je niži


Potpuno novi model osmišljen je da postoji usporedno s Volkswagenom T6.1, a i njegovim nasljednikom koji će doći za koju godinu. No na novinarskoj prezentaciji u Frankfurtu odmah su nam naglasili kako Multivan neće imati teretnu verziju. Neće i ne može jer mu je zajednička koncernska platforma MQB donijela nebrojene mogućnosti elektrifikacije i digitalizacije, ali zato što je namijenjena putničkim vozilima i lakšim dostavnjacima (Caddy) ima ograničenja u pogledu najveće dopuštene mase.

U odnosu prema prethodniku nešto je niži, uz gotovo identičnu ili čak poboljšanu maksimalnu unutrašnju visinu s novim panoramskim staklenim krovom. U standardnoj verziji mjeri 4973 mm, a duljoj 5173 mm (produljen je stražnji prevjes), širok je 1941 mm i visok 1903 mm. Ovisno o paketu opreme, dolazi s crnom ili ostakljenom prednjom maskom, kromiranom bočnom linijom ili pak dvobojnom karoserijom. No iznutra svi imaju digitalni cockpit, kao i novi infotainment Ready 2 Discover, s brojnim umreženim funkcijama i uslugama.

Standardno je opremljen sustavima asistencije i infotainmenta najviše razine, koji uključuju Head-up-Display, Front Assist Area monitoring sa sustavom City Emergency Braking, Lane Assistlane Keeping, novi Turn-off Assist kao i Dynamic Road Sign Display i tempomat. Tu su i informacijski sustavi i aplikacije, We Connect Free i We Connect Plus te napredni komunikacijski sustav Car2X, koji omogućava i opciju poluautonomne vožnje IQ.Drive. Atmosferu u svijetloj, prostranoj i vrlo prozračnoj kabini noću uljepšava prilagodljiva ambijentalna rasvjeta.


Putnički prostor je prostraniji i funkcionalniji, s odvojenim sjedalima u sva tri reda. Sjedala u drugom i trećem redu kao i središnji stolić postavljeni su na posebne vodilice, pa se mogu pomicati i konfigurirati prostor prema potrebi ili potpuno izvaditi. Tako se Multivan može transformirati iz obiteljskog vozila u luksuzni shuttle ili njime prevesti neki veći, ali ipak finiji tereti.

Automatski mjenjač


Za početak je dostupan u benzinskim verzijama 1.5 TSI sa 136 KS i 2.0 TSI s 204 KS te kao priključni hibrid. Slabiji benzinac, osim VGT turbine, ima i sustav privremenog gašenja dvaju cilindara radi uštede goriva ACT (Active Cylinder Technology). Tradicionalni ljubitelji dizelaša ne trebaju se brinuti, 2.0 TDI sa 150 KS dolazi 2022. U Multivanu više nema ručnog mjenjača, samo automatski s dvostrukom spojkom DSG 7. Njime se upravlja malim prekidačem desno od volana, s pomoću tehnologije shift-by-wire koja dodatno štedi prostor.


Pogonski sklop plug-in hibrida poznat je iz drugih vozila VW koncerna, temelji na turbobenzincu 1.4 TSI i elektromotoru od 85 kW, što daje sistemsku snagu od 218 KS i 350 Nm, dok se za razliku od samo benzinskih modela snaga prenosi preko DSG mjenjača sa šest brzina. Litij-ionska baterija kapaciteta 10,4 kWh, osim pomoći pri kretanju ili ubrzavanju, omogućuje i isključivo električni doseg samo na struju od 46 do 50 kilometara. Nakon 80-ak kilometara vožnje u kombiniranim uvjetima, prosjek potrošnje nam je bio oko 4,4 litre, što je odličan rezultat. Prazna baterija se iz standardne kućne mreže (230 volti, 2,3 kW AC) može potpuno napuniti za pet sati. Ako je izvor napajanja, na primjer, zidna kutija ili stanica od 360 volti, uz kabel za punjenje dizajniran za 3,6 kW, vrijeme se smanjuje na tri sata i 40 minuta. Brže ne ide jer brzog punjenja – nema. To neće oduševiti one koji za namjene shuttle prijevoza važu između priključnog hibrida i TDI-ja. Zbog smještaja baterija i elektropogona cijenu je platio rezervoar za gorivo koji je pao na 45 litara. No u Volkswagenu kažu kako zbog štedljivosti ovaj hibrid i dalje ima doseg od 700 kilometara.

U Hrvatskoj nećemo dugo čekati na novi Multivan; plan je da bude pušten u prodaju već u prvom kvartalu sljedeće godine, kada će biti poznate i cijene.Mato PAVLIČEVIĆ
UPRAVLJANJE JE SADA PUNO IZRAVNIJE
Zadržana je, ali temeljito dorađena i prilagođena provjerena arhitektura ovjesa; sprijeda McPherson u kombinaciji s polukrutom stražnjom osovinom. To je značajno poboljšalo udobnost vožnje, karakteristike upravljanja, a time i aktivnu sigurnost. Multivan je također opcijski dostupan s najnovijom generacijom sustava prilagodljivog upravljanja šasijom DCC. On se nudi u kombinaciji sa standardnim i, alternativno, sa sportskim, 20 mm nižim podvozjem. U odnosu prema prethodnom modelu, upravljanje je također izravnije, što se i osjeti u vožnju. Na volanu je tako lakši i precizniji nego što se to općenito može naći u ovoj klasi vozila. Zavoje prolazi upravo poput limuzine, precizno i sigurno, što treba zahvaliti duljem međuosovinskom razmaku i proširenom tragu kotača.

OTVARANJE VRATA POKRETOM NOGE
S pomoću funkcije Easy open, pokretom noge ne otvaraju se samo vrata prtljažnika, već je na isti način moguće otvoriti i bočna električna klizna vrata. Bez obzira na to što nije teretnjak, u njega stane mnogo torbi i kofera. Kada se natovari do krova iza trećeg reda sjedala, u osnovnu verziju može stati 469 litara prtljage; kada se natovari iza drugog reda sjedala, zapremnina se povećava na 1844 litre (1850 litara s panoramskim staklenim krovom). Ako se iskoristi puni volumen utovara do krova iza prvog reda sjedala, zapremnina iznosi 3672 litre. Odgovarajuće dimenzije za produženu verziju karoserije iznose 763, 2171 i 4005 litara (4053 litre s panoramskim staklenim krovom).

Možda ste propustili...

PROMOCIJA PLUS - PRODAJA AUTOMOBILA

Volkswagen i Škoda potukli konkurenciju glede prodaje

KOMUNALNI ČISTAČ IZ HRVATSKE

Muvo vozilo proslavio 10. rođendan

ODLAŽE PROIZVODNJU PRVOG ELEKTRIČNOG VOZILA

Bentley na struju ipak na čekanju

Najčitanije iz rubrike