Crna kronika
JOŠ JEDNA ŽRTVA PRIJEVARE

Platio neznancu da bi dobio kredit
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Osječka policija u nedjelju je izvijestila javnost da je još jedan hrvatski državljanin nasjeo na prijevaru. Naime, krajem listopada ove godine 82-godišnjak je na internetu pronašao oglas koji nudi novčane pozajmice te je elektroničkom poštom stupio u kontakt s nepoznatom osobom i zatražio kredit. Na zahtjev nepoznate osobe, u svrhu realizacije kredita, 82-godišnjak je obavio dvije novčane transakcije - uplate na račun nepoznatog vlasnika iz Berlina od više tisuća kuna. Nakon što je platio, nepoznati prevarant prekinuo je s njim daljnju komunikaciji i nije mu vratio uplaćeni novac, niti je nesretni Slavonac dobio dogovoreni kredit.

U subotu je zabilježena prijevara i u Trogiru. Ondje je 22-godišnjakinja policiji prijavila kako je preko internetskog oglasnika oglasila prodaju artikla, nakon čega joj se obratila nepoznata osoba i dovela je u zabludu navevši da će kupiti oglašeni artikl, pritom tražeći da 22-godišnjakinja dostavi podatke o bankovnoj kartici radi navodne sigurne kupnje. Tako je prevarant 22-godišnjakinji poslao poveznicu za unos bankovnih podataka. Ništa ne sluteći, djevojka je ubrzo nakon upisa podataka sa svoje bankovne kartice i CVC broja na taj link primijetila da joj je s računa skinut iznos od nekoliko tisuća kuna. U tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje.

U konkretnom slučaju radi se o takozvanim phishing obrascima na internetskim stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prijevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu, koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

- Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da se neovlašteno i bez ograničenja koriste vašim kreditnim karticama za plaćanje preko interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične prijevare te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji - poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike