Crna kronika
PRESUDE SUDA U SL. BRODU

Uvjetno kažnjeni, PCR testovi bili su krivotvoreni
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Oba državljanina BiH u Hrvatsku su pokušala ući na graničnom prijelazu Stara Gradiška

Dva državljanina susjedne Bosne i Hercegovine Općinski sud u Slavonskom Brodu osudio je prema kaznenim nalozima na uvjetne kazne jer su u siječnju ove godine na graničnom prijelazu pri ulasku u Hrvatsku iz smjera Bosne i Hercegovine pokazali lažne PCR testove.



Obojica su zbog krivotvorenja isprave osuđena na šest mjeseci zatvora, no u zatvor neće ići ako u sljedećih godinu dana ne počine novo kazneno djelo. U trećem slučaju turska državljanka je zbog krivotvorenja osobne iskaznice osuđena na sedam mjeseci zatvora, no ni ona neće u zatvor jer joj je kazna zamijenjena za dvije godine uvjetno.

Mićo R. (54) osuđen je jer je 16. siječnja ove godine u 9.58 prilikom ulaska u Hrvatsku na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Stara Gradiška, da bi prešao granicu, policajcu u graničnoj kontroli putnika predao mikrobiološki nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 na kojem je kao izdavatelj naveden Institut za javno zdravstvo Republike Srpske Banja Luka. Mićo R. je, navodi se u presudi, bio svjestan da navedeni dokument nije izdalo navedeno tijelo. Sud je prihvatio prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i presudom izdao kazneni nalog jer je utvrđeno da se radi o kaznenom djelu.

Na identičan je način osuđen i Slobodan M. (65) jer je 26. siječnja ove godine oko 7.40 pri ulasku u Hrvatsku na istom graničnom prijelazu također policajcu pokazao PCR test na SARS-CoV-2 na kojem je kao izdavatelj naveden Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjoj Luci svjestan da testiranje na SARS-CoV-2 nije obavio u navedenom institutu i da navedenu ispravu nije izdalo navedeno tijelo.

Oba bosanskohercegovačka državljanina oslobođena su plaćanja troškova kaznenog postupka, no ako se deset godina od pravomoćnosti odluke o troškovima kaznenog postupka sazna da je njihovo imovinsko stanje takvo da mogu u cijelosti ili djelomično naknaditi troškove, nakon očitovanja osuđenika o prijedlogu, posebnim će rješenjem sud obvezati osuđenike na naknadu tih troškova u cijelosti ili djelomično.

Broj sličnih presuda posljednjih je mjeseci poveći, uključujući i Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, u kojima su osobe s lažnim PCR testovima pokušavale prijeći granicu sa Srbijom, no detaljnom provjerom od graničnih policajaca spriječene su njihove muljaže.



Sandra Lacić
ažurnost
DETALJNA KONTROLA

NA GRANICI

KUĆANICA IPAK IZ TURSKE, A NE IZ SOFIJE
Kućanica Fadime D. (41) iz Turske osuđena je jer je 19. kolovoza ove godine, oko 21.16, došla na granični prijelaz Stara Gradiška kao ulazni putnik iz Bosne i Hercegovine u Volkswagenu Passat. Graničnom je policajcu pokazala bugarsku osobnu iskaznicu na tuđe ime, odnosno na ime Marie I. iz Sofije. Osobna iskaznica bila je na običnom papiru presvučenom folijom, bez ikakvih zaštitnih elemenata i policiji je, naravno, bilo odmah jasno da takav dokument nisu izdale sužbene bugarske institucije. Fadima D. za sada je oslobođena plaćanja troškova kaznenog postupka, no naplatit će joj se, kao i spomenutoj dvojici, ako u sljedećih deset godina za to bude imala novca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike