Novosti
ZDRAVKO MARIĆ, MINISTAR FINANCIJA

Za sveobuhvatni zakon o plaćama i vrednovanje rada
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u razgovoru za Dnevnik Nove TV kako su reakcije poslodavca i sindikata na rast BDP-a od 15,8 posto u trećem kvartalu očekivane. "Iako mislim da i jedna i druga strana, a tako i Vlada, mogu biti više nego zadovoljne okolnostima koje imamo", naglasio je Marić. Podsjetimo, DZS je u petak objavio prvu procjenu, prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu porastao za 15,8 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju. To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu.

Ministar financija je kazao i da hrvatskoj javnoj službi i administraciji treba sveobuhvatni zakon o plaćama. "Što se tiče povećanja plaća i daljnjih koraka - o tome ćemo razgovarati. Mislim da Hrvatska treba konačno krenuti onim smjerom da se jednako vrednuje rad, a ne pozicija", dodao je. Kada je u pitanju ukidanje parafiskalnih nameta, ministar je rekao da to isto treba biti u fokusu. "Sada se treba fokusirati na održivi gospodarski rast i njega možete imati i s administrativnim i poreznim i neporeznim rasterećenjem i s raznim strukturnim iskoracima koji će dići tzv. potencijalni rast", objasnio je ministar.

Kazao je i da je ove godine na Crni petak fiskaliziranih računa bilo u vrijednosti od 732 milijuna kuna, što je više nego 2020., a razina je ista kao i na Crni petak 2019. Dodao je da je 13. kolovoza bilo 980 milijuna kuna fiskaliziranih računa, što je najviše u ovoj godini.

Marić je objasnio i da će cijena borbenih aviona Rafale, koje Hrvatska kupuje od Francuske, na kraju iznositi 999 milijuna eura. "Svi koji su nudili ono što smo tražili iskazali su cijene na tadašnji dan - govorimo o siječnju 2020. godine. Razumljivo je da su određeni materijali, radna snaga i sve skupa vezano uz to tada iskazani u fiksnom iznosu, ali tijekom vremena, od početka pa do kraja isporuke, moguće je da se ugradi odredba i klauzula o mogućoj indeksaciji ako dođe do korekcije cijena materijala i ljudske snage. To je samo jedan dio. Najvažnija poruka građanima je - mi plaćamo PDV u svoj proračun", naveo je ministar. D.Pav.