Osijek
POSJET I BEZ COVID POTVRDE

Zoološki vrt zimi nije ništa manje zanimljivo mjesto
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Timaritelji životinjama svakodnevno nađu neku drugu zabavu u hladnim mjesecima

Iako smo pomislili da u ovo doba godine većina životinja boravi u zatvorenom dijelu nastambi, zbog čega su manje vidljive posjetiteljima, posjet osječkom Zoološkom vrtu prije nekoliko dana otkrio je upravo suprotno. Moglo bi se reći da je čak i sadržajniji u pogledu vidljivosti njegovih stanovnika nego u vrućim ljetnim mjesecima kada su životinje skrivene u hladu svojih nastambi.



Crtići za majmune


Sunčan kasnojesenski dan, kakav je bio za našeg posjeta, izmamio je životinje na otvoren prostor gdje su upijale sunčeve zrake. Lavice, servali, bizoni, medvjedi, nosati rakuni, sva sila jelena, simpatična obitelj deva te mnoge druge jedinke, uživale su u rijetkoj i dragocjenoj prilici da se ugriju na prirodan način. Dijelu životinja zima više odgovara, pa su aktivnije no inače. To se naročito odnosi na gorske kune koje se preko ljeta nisu mogle često vidjeti, a sada su cijelo vrijeme vani. Dok nisu preniske temperature mogu se vidjeti i žirafe i zebre, no, valja doći na vrijeme, jer ih zatvaraju već oko tri sata.

I ljudi je, suprotno našoj pretpostavci, u ovo vrijeme više nego što bismo očekivali. Vjerojatno je tome pridonijela i pandemija, pa se mnogi odlučuju za boravak na otvorenom. Još uvijek, s obzirom na otvoren prostor, za ulazak u zoološki vrt nisu potrebne COVID potvrde.

- Posjeti nas ugodno iznenađuju, naročito vikendima, a pogotovo kada je lijepo vrijeme - otkrio nam je Vjeran Marijašević, edukator u Zoološkom vrtu Osijek.

Većina životinja zbog opasnosti od prehlade ipak se zatvara, što ne znači da su zatvorene sve vrijeme. Majmuni imaju mogućnost izići kada god to požele. Čimpanze, recimo, istrče van, malo se provjetre i vrate nazad u nastambu gdje im ne fali, kako se u narodu zna reći, ni ptičjeg mlijeka. Djelatnici Zoološkog vrta u ovo im vrijeme pristupaju s posebnom pažnjom, tzv. enrichmentima, programima obogaćivanja svakodnevnog života. Nekada su majmuni zimi gledali crtane filmove, danas im se svakodnevica obogaćuje na drugi način.

- Timaritelji im svakodnevno nađu neku drugu zabavu, daju im tuljce kojima se igraju, garderobu koju navlače na sebe, a tu je i trening... Morate im ispuniti vrijeme, pogotovo u zimskim danima, kada više vremena provode u unutrašnjim prostorima - otkriva nam zoologinja Tatjana Šalika Todorović.

S tim u vezi valja napomenuti da ako uočite razbacane kartone, papirnate vrećice, igračke i sl., to nije smeće, nego su to upravo stvari koje se koriste za enrichment, a koje majmuni znaju razbacati.

Terarij i akvarij su fantastični, osim što su uvijek zanimljivi, predstavljaju i mjesto gdje se možete ugrijati na pola puta. Tamo je konstantna temperatura tijekom cijele godine, životinje imaju svoju mikroklimu koja se ne mijenja, tako da nisu niti svjesne da je trenutačno vani zima.

Zaštita i dobrobit


Zaključno, ako se oboružate toplom odjećom i strpljenjem, koje je ključno pri obilasku zoološkog vrta, nećete se vratiti kući razočarani, jer niste vidjeli neku od životinja.

Zašto naglašavamo da je važno strpljenje? Zbog onih razočaranih posjetitelja koji se znaju požaliti da prilikom obilaska nisu vidjeli neku od životinja. Zoološki vrt, važno je to imati na umu, nije zabavni park gdje ćete dobiti instant-uslugu. To je mjesto u kojem stanuju živa bića sa svim svojim potrebama i koja, kao i ljudi, imaju svoj dnevni ritam, potrebe i raspoloženje.

- Bitno je shvatiti da ovo nije izlog, nego prije svega ustanova koja stavlja naglasak na zaštitu i dobrobit životinja. Nije da životinja nema, ali ako vi kao posjetitelj cvokoćete u zimskoj jakni i kažete nema majmuna, nismo ih vidjeli, normalno je po logici stvari objasniti ljudima da ako je vama hladno u pernatoj jakni, da je jednako hladno i majmunima koji nemaju jaknu, da oni neće izići i smrzavati se kako bi zabavljali ljude - kažu nam u zoou.



Ivan Alilović
Uživajte u laganoj šetnji
Malo je vjerojatno da ćete vidjeti sve životinje ako se u zoološkom vrtu zadržite oko pola sata. Potrebno je zastati, uzeti dovoljno vremena i pozorno promatrati. Tada životinje neće ostati “nevidljive”. “Bitno je ne protrčati kroz zoološki vrt. Životinjama pokušavamo što je moguće više imitirati njihovo prirodno stanište, a s obzirom na to da, recimo, vukovi imaju jako veliku nastambu, tu su i određeni elementi zelenila u kojem se oni osjećaju sigurno. Zastanite, zavirite, pričekajte, i sigurno ćete vidjeti vuka. Samo treba biti strpljiv i gledati”, poručuje Šalika Todorović.

Kako bi se zabavili

u zimskim mjesecima, majmuni su dobili kartonske kutije i razne igračke

Najčitanije iz rubrike