Mozaik
NA MEĐUNARODNOM PIJANISTIČKOM NATJECANJU

Osječani Anabela i Vedran osvojili su prve nagrade
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Oboje su odlični učenici Osnovne glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku

Vrhunske rezultate polučili su učenici Osnovne glazbene škole Franje Kuhača Osijek na nedavno održanom online 3. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Pianofest Bitola (Sjeverna Makedonija). Naime, mladi pijanisti Anabela Šunić (8) i Vedranu Macelaru osvojili su prve nagrade.



Anabela Šunić, učenica 2. razreda klavira Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, u klasi profesorice Andreje Gribl, mag. mus., osvojila je prvu nagradu (97,33 boda) kao jedina predstavnica Hrvatske u svojoj pretkategoriji. U njezinoj kategoriji sudjelovalo je 18 kandidata iz raznih krajeva svijeta (Singapur, Sjeverna Makedonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Albanija, Turska, Mongolija, Indonezija, Bosna i Hercegovina i Kosovo). Stručni žiri činile su renomirane svjetske pijanistice Teresa Trevisan (Italija), Margarita Vujović (Rusija/Srbija) i Mirella Tushe Vongli (Albanija). Anabela Šunić sa šest godina upisala je općeobrazovnu školu u Glazbenoj školi Franje Kuhača. Danas ima osam godina, pohađa 3. razred Osnovne škole Svete Ane u Osijeku, i 2. razred Glazbene škole. Odmalena pokazuje interes za knjige, prirodu, glazbu i jezike, pa osim što ide u razred austrijsko-njemačke manjine, uči i francuski jezik, a od ove je godine i članica Konjičkoga kluba Osijek. S pet je godina proglašena najčitateljem Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Ponosni roditelji


- Ovo nije njezina prva klavirska nagrada. Naime, do sada je osvojila nagradu kao pobjednica svoje 1. kategorije (1. i 2. razred Glazbene škole) s 97 bodova na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus, u Križevcima, u ožujku 2021., prvo mjesto na Međunarodnom klavirskom natjecanju Mozart, u baby kategoriji, s 98 bodova, u svibnju 2021., i prva nagrada na međunarodnom klavirskom natjecanju Pianofest Bitola (Sjeverna Makedonija), s 97, 33 boda u pretkategoriji, u studenome 2021. godine. Osim na natjecanjima Anabela je sudjelovala i na koncertu u povodu Bachova rođendana u Karlovcu te na koncertima i seminarima u organizacije GŠ-a Franje Kuhača. Jako sam ponosna na Anabelu koja iz dana u dan napreduje krupnim koracima. Anabela je posebna, svestrana djevojčica, izuzetno muzikalna, talentirana i marljiva. Zahtjevan program za natjecanje pripremila je u vrlo kratkom roku, čime je pokazala svoje velike glazbene sposobnosti - kaže njezina profesorica Andreja Gribl, koja sve što ‘‘uhvati‘‘ u svoje ruke pretvara u zlato.

Posebno su na ovu nagradu ponosni Anabelini roditelji.

- Sretni smo i ponosni ne samo na Anabelin uspjeh, nego i na trud koji je uložila kako bi se u kratkom vremenu pripremio malo teži program za natjecanje, jer njezina je želja bila svirati skladbu njoj najdražega Chopina, i isto smo tako zahvalni na sjajnoj mentorskoj podršci tijekom priprema. Profesorica Gribl uvijek izvuče neku sjajnu skladbu, asa iz rukava, s kojom Anabela baš klikne - poručili su roditelji, a malo čudo Anabela o svom novom uspjehu kaže:

- Sretna sam što sam uspjela izraditi skladbe u vremenu koje sam imala, i sada sam još sretnija nakon što sam saznala rezultate i dobila I. nagradu - rekla je Anabela.

Vedran Macelar, učenik 3. razreda klavira Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, u klasi Stanke Džambić, osvojio je prvu nagradu (97,33 boda) u prvoj kategoriji. U ovoj kategoriji nastupili su kandidati iz Singapura, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Bosne i Hercegovine. Vedran je bio jedini predstavnik Hrvatske u svojoj kategoriji. Stručni žiri činile su renomirane svjetske pijanistice Teresa Trevisan (Italija), Margarita Vujović (Rusija/Srbija) i Mirella Tushe Vongli (Albanija). Vedran oduvijek voli glazbu, stalno pjevuši i sluša razne vrste glazbe, popularnu i klasičnu podjednako. Doma se često može čuti: "Utišaj malo!". Za klavir se zainteresirao u petoj godini, kad je počeo malo svirati na klavijaturama. Vedran po tati potječe iz glazbene obitelji, naime, tata je završio glazbenu akademiju, baka je svirala flautu, stric je dirigent, tete sviraju u raznim orkestrima diljem Europe. Bilo je pitanje vremena kada će uzeti instrument u ruke. Osim vježbanja obveznog programa, u slobodno vrijeme često sjeda za klavir i isprobava nove kompozicije. Ipak, Vedrana zanimaju i druge aktivnosti, jako voli sport i trenutačno se bavi tenisom, ali isto tako voli i jezike i posebno matematiku, gdje također uspješno sudjeluje u raznim natjecanjima.

- Sretan sam zbog nagrade, malo sam iznenađen, jer nadao sam se nagradi, ali ipak nisam mislio da će biti prva. Ovo je veliki motiv za dalje - rekao je presretni osmogodišnji Vedran, a njegovu sreću i ponos dijele još ponosniji roditelji.

Kvaliteta rada


- Nama kao roditeljima drago je vidjeti njegov uspjeh i posebno što je njemu lekcija da se rad i trud isplati - rekli su Vedranovi roditelji.

Vedranova nastavnica klavira Stanka Džambić, naglasila je kako je Vedran posebno drag, dobar i iskren dječak, koji se od prvoga trena "zavuče čovjeku pod kožu‘‘, a glazbeno je pred njim velika budućnost.

- Ima velike tehničke i općenito glazbene mogućnosti, čak se bavi malo i skladanjem, a najveću prednost kod njega vidim što obožava svirati klavir i glazbu općenito te ima zgodan šarm kojim osvaja na pozornici. Najveći izazov njega samog njegove su velike mogućnosti, jer odličan je i u nogometu, i intelektualne, jer podsjetit ću, na početku 1. razreda osnovne škole predložen je da se odmah prebaci u 2. razred. Premda je u ponašanju vrlo razigran, na momente pokazuje iznimnu zrelost, ponešto iznad svog uzrasta - rekla je Džambić.

Na svoje dvoje vrhunskih učenika iznimno je ponosna ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, prof. Sunčana Bašić.

- Veliki jubilej naše škole uveličavaju uspjesi svih naših profesora i učenika na natjecanjima. Tako i ove sjajne nagrade koje su stigle na klavirski odjel, potvrđuju kvalitetu rada naše klavirske pedagogije i nagrađenih profesorica i njihovih učenika. Ponosni smo i na ovaj veliki uspjeh - zaključila je Bašić.



Vladimir Grgurić
posjeduju
VELIKE

GLAZBENE

SPOSOBNOSTI

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike