Zdravlje
MOBITELE KORISTIMO PREČESTO

Aplikacija "Drink&Talk" smanjuje phubbing
Objavljeno 29. studenog, 2021.
Bez obzira na to znate li što je phubbing ili ne, sigurno ste se bar jednom u životu bili njegova žrtva. Ovaj izraz na globalnoj razini u uporabi je već 15-ak godina, a odnosi se na čin ignoriranja svijeta i ljudi oko nas fokusiranjem na tehnologiju, najčešće pametne telefone. Pametne telefone koristimo sve češće, a problem često nastaje kada to radimo u društvu pa druga osoba može (s pravom) smatrati da nas druženje i razgovor s njom - ne zanima. Prema online istraživanju koje je jedan popularni svjetski proizvođač mobitela proveo u Hrvatskoj na uzorku većem od 1000 ispitanika, čak 67 posto ispitanika smatralo je kako je nepristojno kada se mobitel tako koristi u društvu.

Kako bi doskočili ovom čestom problemu, u Ingemarku, zagrebačkoj IT tvrtki za razvoj prilagođenog softvera, odlučili su organizirati vlastiti IM Hackathon s ciljem da sudionici izrade aplikaciju koja će vas natjerati da u određenom razdoblju ne podižete mobitel sa stola. Cijena koju morate platiti ako ipak podignete mobitel – plaćate piće za cijelo društvo.

Na IM Hackaton, koji je organiziran u suradnji s Rochester Institute of Technology Croatia (RIT Croatia), prijavilo se 11 timova odnosno 27 sudionika, koji su u roku od 5 dana neprestanog rada trebali osmisliti kompletno rješenje. Šest timova uspjelo je predati svoja finalna rješenja, a žiri je odlučio da je najbolji rad tima Undfined, kojeg su činili Filip Bel i Jakov Glavina. Njihovo rješenje "Drink&Talk" je rađeno u React Java Scriptu te aplikacija savršeno radi, odnosno već je sada spremna za preuzimanje i korištenje. M.R.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike