Učionica

3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije Osijek postavlja na međunarodnu listu kreativnih sveučilišta
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Osijek potvrđuje svoju ulogu kreativnog sveučilišnog središta organizacijom međunarodnog natjecanja iz kreativne industrije

Profesori i studenti osječkog sveučilišta unatoč ograničenjima nametnutima zbog globalne pandemije organiziraju treće po redu (i ove godine međunarodno) Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije. Natjecanje se održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku od 2. do 3. prosinca – fakultetu prepoznatljivom po populariziranju i istraživanju kreativne industrije. Organizacijsku podršku i ove je godine pružio istraživački tim Instituta Andizet koji je za potrebe Natjecanja uključio 10 svojih članova.



Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije međunarodno je natjecanje organizirano za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente iz Republike Hrvatske i inozemstva. Slijedeći tri obrazovne razine, Natjecanje je prilagođeno svakoj od triju navedenih kategorija. Natjecateljske timove prijavljuju nastavnici (mentori) u natjecateljsku kategoriju ovisno o uzrastu natjecatelja (učenika, studenata) i vodeći računa kako u natjecateljskom timu može sudjelovati tri člana. Natjecateljskim kategorijama dodijeljena su imena te se tako u kategoriju Kreativni sat mogu prijaviti timovi osnovnoškolaca, u kategoriju Kreativni kalendar srednjoškolci te u Kreativni planet studenti.

Glagoljica, mitologija i Put svile teme su Milenijskoga natjecanja i timovi ih biraju proizvoljno, a rješenja koja će ponuditi do 26. 11. odgovaraju na pitanje povezano s izabranom temom: “Kako osvajati glagoljicom?”, “Kako širiti mitologiju?” i “Kako se povezati svilom u novom mileniju?”

Natjecanje je organizirano sukladno novom Pravilniku za napredovanje učitelja i nastavnika kao i programima populariziranja znanosti za visoka učilišta. Ozbiljnost Milenijskoga natjecanja prepoznalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja te je 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije preporučilo svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Voditeljica natjecanja prof. dr. sc. Josipa Mijoč navodi kako su “uvjeti natjecanja jednaki za sve tri natjecateljske kategorije, a timovi će 2. i 3. 12. svoja rješenja na hrvatskom ili engleskom predstaviti na Ekonomskome fakultetu uživo ili online – prema rasporedu koji će biti oglašen na mrežnome mjestu natjecanja (http://milenijsko.efos.hr).”

Voditeljica natjecanja prof. dr. sc. Josipa Mijoč ističe kako se u mjesec dana (od 12. 10. do 12. 11.) prijavilo 136 timova te kako su srednjoškolski timovi (Kreativni kalendar) najbrojnija natjecateljska skupina sa 73 tima i ukupno 195 natjecatelja koja vode 66 mentora iz 51 srednjoškolske ustanove. U kategoriji osnovnoškolskih ustanova (Kreativni sat) sudjeluje 47 timova, a u kategoriji visokoobrazovnih ustanova (Kreativni planet) prijavljeno je 16 natjecateljskih timova.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković podsjetio je kako je cilj Milenijskoga natjecanja potaknuti razvoj kreativnosti, kritičkog promišljanja, digitalnih vještina, čitalačke pismenosti i inovativnosti kod djece pri izradi idejnih rješenja. Prof. dr. sc. Jasna Horvat, producentica i urednica tema natjecanja, predviđa kako će Milenijsko natjecanje donijeti brojna neočekivana rješenja budućih kreativnih proizvoda nadahnutih kulturnom baštinom, a ostvarenih u jednom ili više sektora kreativne industrije. Profesorica Horvat naglašava kako je natjecateljskim timovima dana sloboda u predlaganju idejnih rješenja te kako su prošlogodišnji natjecatelji svoja idejnih rješenja predstavljali na različite načine među kojima su bili nacrti, prezentacije, ples, suvenir, crtež, izložba, videoprezentacija, predstava, fotografije, priča, glazba, strip, film, karta, modni predmeti, recepti, komunikacijski plan, dizajn vizuala, poduzetničke ideje, plakati, igrokazi itd.

Informacije o natjecanju dostupne su na službenoj mrežnoj stranici Natjecanja (milenijsko.efos.hr), a prijenos uživo 2. i 3. prosinca 2021. moći će se pratiti na Youtube kanalu Instituta Andizet.

Voditeljica natjecanja prof. dr. sc. Josipa Mijoč pojasnila je kako međunarodno Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije brendira grad Osijek u sveučilišno središte kreativne industrije Republike Hrvatske. Organizatori pozivaju svoje prijavljene timove za predaju idejnih rješenja do 26. studenog 2021. kao i na predstavljanje rješenja 2. i 3. prosinca 2021. godine. Jednako tako, najavljuju kako već sada pripremaju iduće, 4. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije kojemu će teme ponovno biti glagoljica, mitologija i Put svile, a prijave će se prikupljati od rujna 2022. godine.

Josipa Mijoč
Možda ste propustili...