Sport
LUDA VEČER U GRADSKOM VRTU

Jači od gostiju i VAR-a: Bijelo-plavi u drami svladali Lokose i ostali na "jedinici"
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Bila je to zanimljiva utakmica koja je ponudila više daleko više od igre

Kakva noć, ludilo u nama! Četiri pogotka, dvije vratnice, sporni VAR i dva isključenja Lokomotive suma su dramatičnog susreta u Gradskom vrtu u kojem su nogometaši Osijeka preokretom u završnici susreta došli do bodova protiv Lokomotive. U 83. minuti činilo se kako je sve izgubljeno kada je VAR "ukrao" radost nakon sjajnog udarca Žapera koji se od grede odbio preko linije vrata.



No, bijelo-plavi su svejedno smogli snage i naklon tog šoka koji se dogodio već u vremenskom tjesnacu pronaći energiju za pobjedu. "Djed Božićnjak" u Gradski vrt došao je ranije ove godine, a pojavio se u liku Mirlinda Dakua čiji je pogodak opet donio preokret. Svega je bilo, odlično prvo poluvrijeme Osijeka, pa opasan život bijelo-plavih u nastavku, a na koncu opet preokret i ludnica na tribinama. Drama bez premca koja je Osječane ostavila na vrhu tablice.

Šok, pa gol do odmora


Osijek je u prvom dijelu susreta bio poduzetan i opasan, ali je skupo platio jedno "spavanje" nakon kornera u samom početku susreta zbog čega na odmor nije otišao s rezultatskom prednošću. Bilo je to poluvrijeme u kojem je Osijek "bombradirao" vrata gostiju. Uputili su bijelo-plavi 12 udaraca prema Nevistiću, neke od njih je vratar Lokomotive zaustavljao, neki su završavali u okviru vrata, a neki i oko njega. U svakom slučaju Osijek je zaslužio više od tih 1:1 nakon prvih 45 minuta. Angažirno su domaći nogometaši ušli u susret, ali dok se on još nije ni rasplamsao dogodio se šok u devetoj minuti kada je Kulenović goste doveo u vodstvo iz njihovog, pokazat će se kasnije jedinog udarca u okvir Osijekovih vrata u prvom poluvremenu. Pogotku je predhodila dobra akcija gostiju u kojoj je agilni i neugodni Kačavenda lijepo proigrao Kulenovića koji se nije baš snašao pa je Škorić uspio loptu izbaciti u korner nakon kojeg je stigao taj vodeći pogodak. Osječanima je trebalo malo vremena kako bi se oporavili od tog šoka, a onda je krenula kanonada. U 16. i 25. minuti odlične ubačaje Bočkaja iz slobodnih udaraca Osijek samo igrom slučaja nije pretvorio u izjednačenje. U prvoj je situaciji Žaperov udarac glavom s pet metara vrlo spretno nogom obranio Nevistić, a u drugom je navratu Topčagić pucao glavom s desetak metara i pogodio lijevu vratnicu. U 27. minuti Fiolić je lijepo ciljao donji desni kut, ali pružio se Nevistić te skrenuo taj pokušaj s ruba kaznenog prostora u korner. Nakon toga utakmica je ušla u malu nervozu zbog nekih čudnih procjena suca Igora Pajača, pa su glasno negodovoati počeli i gledatelji. No, Osječani su se opet "zbrojili", pa su krenuli u završni juriš posljednjih pet minuta prvog poluvremena što im je donijelo izjednačenje. Lijep pogodak u 40. minuti postigao je Nejašmić točnim udarcem s 18 metara, a još se veselje nije ni stišalo, a Kleinheisler je odapeo s 20-tak metara ali se Nevistić nije dao iznenaditi. Bilo je to vrlo dobro poluvrijeme bijelo-plavih koje nije adekvatno naplaćeno.

Ludnica u finišu


Drugi dio susreta počeo s dvije prijetnje gostiju. Prvo je Aliyu pokušao pomalo akrobatnskim udarcem u 46. minuti koji je Malenica lako zaustavio, a minutu kasnije puno oštriji je bio pokušaj Kulenovića koji je završio u vanjskom dijelu mreže. Osijek je nastavio opasno živjeti u tim minutama. U 54. je Aliyu ukrao loptu neopreznom Bočkaju, pa poslužio Goričana čiji je udarac sa sedam-osam metara odlično obranio Malenica izbivši loptu u korner. Taj udarac iz kuta opet je umalo bio koban. Cokaj je još jednom pronašao Kulenovića koji je pucao glavom s pet metara, a Malenica i Bartolec su u kooperaciji uspjeli tu loptu zaustaviti ispred same linije vrata. Lokomotiva je u tih prvih desetak minuta napravila Osijeku puno više problema nego u cijelom prvom dijelu, ali nije uspjela zabiti pogodak. Osijek u nastavku nije nikako uspijevao uspostaviti inicijativu koju je imao u prvih 45 minuta. Istina, Lokomotiva je počela višlje pritiskati što je prilično poremetilo organizaciju Osijekove igre. Međutim, znate kako to ide s Osijekom u posljednjih 15-ak minuta kada treba okretati rezultat. Pravoj ludnici u završnici susreta prethodilo je isključenje Aliyua koji je morao iz igre zbog drugug žutog kartona u 72. minuti. Tri minuti kasnije Mierez je imao priliku, ali je pucao pored vrata. I onda je počela drama. U 83. minuti Žaper je pucao sa 20-ak metara, lopta se od grede odbila, čini se iza linije vrata, Pajač je priznao pogodak, a onda se umiješao VAR nakon čije je intervencije promijenio odluku i nije priznao pogodak. Iskreno, ta nam se odluka činila pogrešnom jer po snimci je izgledalo kako je cijela lopta bila u vratima. Naravno, ta odluka je izazvala buru negodovanja na tribinama, ali ubrzo se nezadovljstvo pretvorilo u slavlje jer je u 88. minuti Daku, Bjeličin čovjek za "posebne zadatke", zabio za preokret. I to se provjeravalo, ali je lopta konačno krenula s centra, pa je slavlje moglo početi. U sudačkoj nadokandi prvo je Cokaj zbog neporeznog nasrtaja na Malenicu dobio žuti karton, a kako mu je to bio drugi i on je morao izvan terena, a u šestoj minuti dodatka raspoloženi Fiolić iskoristio je nesporazum u obrani gostiju i zapečatio pobjedu bijelo-plavih. Susret je završio i zanimljivim skandiranjem tiribina. Nije se pjevalo igračima već klupskom glasnogovrniku i službenom spikeru Mariju Mihiću koji je imao svoj posebni trenutak nakon Dakuovog pogotka.
Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren sklizak. Gledatelja: 1083. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 5,5. Strijelci: 0:1 Kulenović (9), 1:1 Nejašmić (40), 2:1 Daku (88), 3:1 Fiolić (90+6). Žuti kartoni: Bartolec, Fiolić, Jugović, Mierez, Bočkaj (Osijek), Aliyu, Marić, Cokaj, Soldo (Lokomotiva). Crveni kartoni: Aliyu, Cokaj (Lokomotiva).

IGRAČ UTAKMICE: IVAN FIOLIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

3 (1)

Malenica 7, Bartolec 6,5 (od 79. Miloš -), Škorić 7, Lončar 6,5, Bočkaj 6,5 (od 79. Jurčević -), Nejašmić 7, Žaper 7, Kleinhesiler 6,5 (od 90. Jugović), Fiolić 7,5, Hiroš 6,5 (od 79. Daku -), Topčagić 6,5 (od 65. Mierez 6,5).

LOKOMOTIVA

1 (1)

Nevistić 6,5, Vranjković 6, De Haas 6,5, Soldo 6, Pivarić 6 (od 89. Hoxha -), Cokaj 6, Marić 6 (od 90. Tuci), Aliyu 6, Kačavenda 6,5, Goričan 6 (od 89. Đira), Kulenović 7.

0:1
Cokaj je ubacio iz kornera s desne strane na prvu vratnicu gdje je skočio Kulenović i glavom loptu proslijedio u mrežu

1:1
Hiroš je povratnom loptom odigrao Nejašmića koji je prizemnim udarcem s 18 metara pogodio desnu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu

2:1
Miloš je ubacio zdesna, a Daku je u padu iz blizine poslao loptu u mrežu

3:1
Fiolić je iskoristio nesporazum u obrani Lokomotive ukrao loptu, pa iskosa s desne strane pogodio malu mrežicu u suprtonom kutu

drama
OSIJEK ZABIO ČETIRI GOLA, JEDAN MU PONIŠTEN

Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike